25/05/2016

Πράγματα που ξεχνάμε όταν αναζητάμε δουλειά

Καριέρα

Της Adrian Granzella Larssen

Είτε ξεκινάτε τώρα την αναζήτηση είτε νιώθετε πως η διαδικασία δεν θα τελειώσει ποτέ, υπάρχει μερικές συμβουλές που η Adrian Granzella Larssen του The Muse δίνει πάντα στους φίλους της.

1. Εγώ κι εσείς ξέρουμε ότι μπορείτε να κάνετε τη δουλειά, ο υπεύθυνος πρόσληψης δεν το ξέρει (ακόμη)
Η ενασχόλησή σας με την αναζήτηση δουλειάς είναι μια ευκαιρία να σκεφτείτε τι πραγματικά θέλετε από την καριέρα σας. Ίσως πάντα να εργαζόσαστε στον τομέα των Δημόσιων Σχέσεων, αλλά σας αρέσει να προσλαμβάνετε ή να συνδέεστε με ανθρώπους, οπότε σκέφτεστε ότι θα έπρεπε να δοκιμάσετε να ασχοληθείτε με το recruiting. Έτσι, βλέπετε μια θέση εργασίας σε κάποια εταιρεία σε αυτό τον κλάδο και σκέφτεστε "τέλεια!".

Ξέρετε ότι μπορείτε να κάνετε αυτή τη δουλειά. Αλλά από τη στιγμή που ο υπεύθυνος προσλήψεων δεν έχει ιδέα ποιος είστε (και πιθανότατα παίρνει συνέντευξη από πολλούς ανθρώπους που έχουν εμπειρία στο πεδίο του recruiting), θα πρέπει να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα και να αποδείξετε ότι μπορείτε να κάνετε τη δουλειά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνετε αυτό. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια πολύ καλή συνοδευτική επιστολή και μέσα από αυτή να εξηγήσετε το πάθος σας για το recruiting, τις δεξιότητές σας και γιατί πιστεύετε ότι - σε αντίθεση με τους υπόλοιπους υποψηφίους που παραδοσιακά διαθέτουν εμπειρία - θα είστε η τέλεια επιλογή για τη δουλειά. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα καινούριο βιογραφικό με μία περιληπτική ενότητα σχετικά με το Recruiting όπου να γίνεται σαφής η εμπειρία σας. Ή ιδανικά θα μπορούσατε να βρείτε κάποιον μέσα από την εταιρεία και να σας προτείνει ως κάποιον που θα πρέπει απαραιτήτως να δει ο υπεύθυνος προσλήψεων. Αλλά σίγουρα θα πρέπει να κάνετε κάτι διαφορετικό από το να στείλετε το ίδιο βιογραφικό και την ίδια συνοδευτική επιστολή που στέλνετε και σε οποιεσδήποτε άλλες θέσεις.

2. Απομακρυνθείτε λίγο από το βιογραφικό σας
Είναι σαφώς πολύ σημαντικό να διαθέτετε ένα δυνατό βιογραφικό που να επιδεικνύει τις δεξιότητες και τα κατορθώματά σας. Είναι κοινός τόπος πως οι θέσεις στην πλειοψηφία τους καταλαμβάνονται από ανθρώπους που έρχονται συστημένοι. Οπότε καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε το χρόνο σας και την ενέργειά σας προσπαθώντας να συνδεθείτε με ανθρώπους, να δικτυωθείτε.

3. Πείτε μου πώς να σας βοηθήσω
Τα email που δέχομαι με το μήνυμα "Αναζητώ δουλειά. Ενημέρωσέ με αν ακούσεις κάτι" είναι αμέτρητα. Και ενώ αυτό γίνεται καλοπροαίρετα - από ό,τι καταλαβαίνω κανείς δεν θέλει να ενοχλήσει κάνοντας συγκεκριμένες ερωτήσεις - θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο (για μένα) και συγχρόνως πιο παραγωγικό (για εσάς) αν στέλνατε μια λεπτομερή περιγραφή εξηγώντας τι ακριβώς ψάχνετε.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν ψάχνετε για δουλειά είναι να ενημερώσετε τους ανθρώπους με τους οποίους είστε δικτυωμένοι για τις θέσεις που θα σας ενδιέφεραν και πώς θα μπορούσαν εκείνοι να σας βοηθήσουν. Θα θέλατε απλώς να έχουν το νου τους για συγκεκριμένες θέσεις; Θα θέλατε να μιλήσουν για εσάς σε άλλους ανθρώπους του κλάδου; Να σας προτείνουν κάποιες εταιρείες για τις οποίες θα ενδιαφερόσαστε; Με το να είστε λεπτομερείς δεν είστε ενοχλητικοί - αλλά αντιθέτως βοηθάτε τους άλλους για να σας βοηθήσουν πιο εύκολα.

4. Σταματήστε να λέτε ότι θα κάνατε τα πάντα
Είναι εύκολο να νιώσετε απελπισμένοι και να αρχίσετε τα παζάρια με τον εαυτό σας σχετικά με το τι θα μπορούσατε να κάνετε και τι όχι ή ακόμη χειρότερα να απελπιστείτε και να λέτε ότι θα κάνατε τα πάντα απλώς για να έχετε μισθό.

Σταματήστε. Θέλετε να είστε ευτυχισμένοι στον επόμενό σας ρόλο; Πιστέψτε με όταν σας λέω ότι δεν θέλετε να ξαναψάχνετε για δουλειά σε έξι μήνες, οπότε είναι σημαντικό να το κάνετε σωστά αυτή τη φορά. Επιπλέον, οι υπεύθυνοι προσλήψεων θέλουν πολύ περισσότερο να προσλάβουν κάποιον που ξέρει ότι θέλει πολύ τη συγκεκριμένη θέση παρά κάποιον που θα έκανε οτιδήποτε.

5. Να είστε θετικοί.
Το λέω πάντα αυτό, γιατί είναι αυτό που θέλει ένας φίλος να ακούσει από έναν άλλο όταν περνάει μια δύσκολη φάση. Αλλά επίσης το λέω γιατί αν πραγματικά έχετε θετική αντιμετώπιση της κατάστασης θα βρείτε πιο εύκολα την επόμενη δουλειά σας.

Οπότε μείνετε προσηλωμένοι στο στόχο σας και αντιμετωπίστε όλη τη διαδικασία με αισιοδοξία.

Πηγή: The Muse

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας