08/06/2015

6 Δημοφιλείς συμβουλές αναζήτησης εργασίας που ίσως θα έπρεπε να αγνοήσετε

Καριέρα

Αναζητάτε εργασία; Σίγουρα οι φίλοι σας θα σας έχουν δώσει κάποιες συμβουλές στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν. Αυτό είναι υπέροχο, αρκεί να μην τις ακολουθήσετε κατά γράμμα!

Παρακάτω θα βρείτε 6 συνηθισμένες συμβουλές οι οποίες μπορεί να μην αποδειχτούν τελικά και τόσο χρήσιμες.

1. Πάρε Πρωτοβουλία
Εκ πρώτης όψεως, αυτή φαίνεται να είναι μια πραγματικά καλή συμβουλή. Το να χρησιμοποιήσετε τις διασυνδέσεις και τις γνωριμίες σας και το να είστε δημιουργικοί μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αναζήτηση της δουλειάς των ονείρων σας.
Δυστυχώς, όμως, αυτή η συμβουλή μπορεί να οδηγήσει και σε αντίθετα αποτελέσματα. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι οι υποψήφιοι οι οποίοι γίνονται πιεστικοί για να προγραμματίσουν τη συνέντευξή τους. Ως ενδιαφερόμενος δε θα πρέπει ποτέ να γράψετε στην αίτησή σας ότι θα είστε σε επικοινωνία για να προγραμματίσετε μια συνέντευξη. Αυτή είναι η δουλειά του υπεύθυνου προσλήψεων και το μόνο που θα πετύχετε είναι να φανείτε επιθετικοί . Επομένως, θα ήταν καλύτερα να περιοριστείτε στο να πείτε ότι είστε στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία και να κλείσετε με το κλασσικό και ευγενικό "Σας ευχαριστώ για το χρόνο και την προσοχή σας."

2. Η προσωπική επαφή είναι πάντα καλύτερη
Αυτή η συμβουλή είναι η «Πάρε Πρωτοβουλία» στην απόλυτη υπερβολή. Σίγουρα, υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα στην κατά πρόσωπο επαφή, καθώς μπορείτε να κάνετε μια καλή πρώτη εντύπωση, να είστε ευγενικοί με όλους, όπως επίσης να πάρετε πληροφορίες και από τη γλώσσα του σώματος.
Όμως σκεφτείτε την περίπτωση όπου ένας υποψήφιος παρακάμπτει την τυπική διαδικασία προσλήψεων, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τηλεφωνική συνέντευξη, και αποφασίζει να πάει απευθείας εκεί, παρόλο που έχει γνώση της πολιτικής της εταιρείας. Ο υποψήφιος ίσως σκέφτηκε ότι θα φανεί η προθυμία και ο ενθουσιασμός του για τη θέση, αλλά στην πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο με χαρακτήρα Liam Neeson (“I will look for you, I will find you…”).

3. Δείξε την εκτίμησή σου για την Εταιρεία
Ναι, ένας τρόπος για να δείξετε ότι είστε απολύτως ακατάλληλος για μια θέση, είναι να μη γνωρίζεται απολύτως τίποτα για την εταιρεία, σημάδι είτε ότι είστε απροετοίμαστος, είτε ότι δεν ενδιαφέρεστε.
Ωστόσο, δεν είναι ανάγκη να φτάσετε στο άλλο άκρο γνωρίζοντας την κάθε λεπτομέρεια. Το καλύτερο είναι να κρατήσετε μια ισορροπία, κάτι σαν «Η εταιρεία αυτή είναι καταπληκτική, και αυτά είναι που θα μπορούσα να προσφέρω εγώ από αυτήν την θέση».

4. Αν είναι γραφτό να γίνει, θα γίνει
Μια τέτοια στάση φαίνεται να είναι το αντίθετο του να είναι κάποιος επιθετικός στην αναζήτηση εργασίας. Σαν να κάνει κάποιος ένα βήμα πίσω και να αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν. Και υπάρχουν φορές που πραγματικά θα πρέπει να κάνετε υπομονή και να περιμένετε μια απάντηση για τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να «νίψετε τας χείρας σας». Αν έχει περάσει μια εβδομάδα και δεν έχετε κάποια απάντηση, μπορείτε να στείλετε ένα e-mail για να επιβεβαιώσετε ότι έχουν λάβει την αίτησή σας. Όπως επίσης θα μπορούσατε, όσο περιμένετε, να κάνετε μια καλή προετοιμασία σε περίπτωση που σας καλέσουν για συνέντευξη. Άλλωστε, αυτό θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.

5. Να είσαι ο εαυτός σου
Το να είναι κανείς αυθεντικός σίγουρα είναι θετικό, καθώς έτσι είστε σίγουροι ότι μια εταιρεία σας επιλέγει γι’ αυτό που πραγματικά είστε. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είστε η λιγότερη κομψή και επιμελής εκδοχή του εαυτού σας!
Η ώρα της συνέντευξης είναι η κατάλληλη για να δείξετε τον καλύτερο και πιο εντυπωσιακό εαυτό σας κι αυτό δε σημαίνει έλλειψη αυθεντικότητας. Σκεφτείτε το εξής παράδειγμα: Μπορεί να μιλάτε άνετα και χωρίς λογοκρισία μπροστά στους φίλους σας, αλλά σίγουρα δεν κάνετε το ίδιο μπροστά στους παππούδες σας. Απλά έχετε επίγνωση του πλαισίου στο οποίο βρίσκεστε.

6. Κανείς δε διαβάζει συνοδευτικές επιστολές πια
Δεν έχει καμία απολύτως σημασία ποιος σας έδωσε αυτή τη συμβουλή, ακόμη κι αν είναι υπεύθυνος προσλήψεων.
Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλοί υπεύθυνοι που και διαβάζουν, και εκτιμούν τις προσεγμένες συνοδευτικές επιστολές. Επομένως, είναι προτιμότερο να μην κερδίσετε κάτι από αυτήν, σε περίπτωση που δε διαβαστεί, παρά να χάσετε πόντους από την έλλειψή της.

Από όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι το ιδανικό είναι να υπάρχει ισορροπία. Όσο κι αν είναι δύσκολο αυτό όταν επιθυμείτε διακαώς να προσληφθείτε σε μια θέση εργασίας, σκεφτείτε αν αυτό που σκοπεύετε να κάνετε είναι αυτό που θα έκανε ο ιδανικός υποψήφιος για αυτή τη θέση.

Πηγή: themuse

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας