19/12/2023

Μια σημαντική προσωπική επένδυση: Ανακαλύψτε τα σεμινάρια Ψυχολογίας

Σεμινάρια

Η Ψυχολογία αποτελεί μια επιστήμη μέσω της οποίας διάφοροι ειδικοί, όπως συμβουλευτικοί ψυχολόγοι, ψυχολόγοι, θεραπευτές κτλ, προσπαθούν να εξερευνήσουν τον ανθρώπινο νου, να διεισδύσουν στα ‘’άδυτα’’ του ψυχισμού, ώστε να καταφέρουν να στηρίξουν και να θεραπεύσουν τους εξυπηρετούμενους τους.
 
Η Ψυχολογία μελετά το ανθρώπινο μυαλό, επικεντρωμένη στο πώς αυτό επηρεάζει και ελέγχει την καθημερινότητά μας, τη συμπεριφορά και τη ζωή γενικότερα. Το μυαλό ευθύνεται για τη γενικότερη προσωπικότητα μας, κάθε δικό μας συναίσθημα και κάθε σκέψη.
Φυσικά η επιστήμη αυτή, ενώ καλύπτει το γενικότερο φάσμα της ψυχοσύνθεσης ενός ανθρώπου, διαιρείται σε επιμέρους κατηγορίες, ώστε να υπάρχει επιμέρους ενασχόληση με συγκεκριμένους και ειδικότερους τομείς που την απαρτίζουν.
 
Σύμφωνα με το The British Psychological Society, μερικοί από τους κλάδους αυτούς λοιπόν είναι :
 
Κλινική Ψυχολογία / Clinical Psychology
  Συνδυασμός της θεωρίας με τη κλινική / ιατρική γνώση και παροχή ψυχοθεραπευτικής υποστήριξης
Ψυχολογία Υγείας / Health Psychology
  Μελέτη επιρροής της ψυχολογίας στην υγεία και υποστήριξη σε θέματα ψυχικής υγείας
Εγκληματολογική Ψυχολογία /  Forensic Psychology
  Μελέτη της ψυχολογίας ατόμων που εμπλέκονται με τον εγκληματικό τομέα
Εκπαιδευτική Ψυχολογία / Educational Psychology
  Μελέτη επιπτώσεων της ψυχολογίας στο μαθησιακό και εκπαιδευτικό τομέα
Αθλητική Ψυχολογία (Sport & Exercise Psychology)
  Επιρροή της ψυχολογικής κατάστασης  στην απόδοση των αθλητών
Νευροψυχολογία (Neuropsychology)
  Η σύνδεση του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου  με τη ψυχολογική κατάσταση και συμπεριφορά
Συμβουλευτική Ψυχολογία (Counselling Psychology)
  Παροχή υποστήριξης και συμβουλευτικής σε θέματα ψυχισμού
Επαγγελματική Ψυχολογία (Occupational Psychology)
  Επιρροή παραγόντων  στην επίδοση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους απασχόλησης
Ερευνητική & Διδακτική Ψυχολογία (Academia, Research & Teaching Psychology)
  Εφαρμογή της έρευνας και εκπαίδευσης με στόχο τη κατανόηση μίας συμπεριφοράς 
 
Με την πάροδο του χρόνου και την απόκτηση εμπειρίας και εκπαίδευσης, οι ειδικοί στον τομέα της ψυχικής υγείας αποτελούν τους πλέον κατάλληλους. Διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να ασχοληθούν με άτομα που χρήζουν συμβουλευτικής βοήθειας και θεραπείας, ειδικά για ήπια ζητήματα.
 
Παρόλα αυτά και ακολουθώντας τον τρόπο ζωής που καθορίζεται από τη ΄δια βίου μάθηση΄, οι επαγγελματίες αυτοί οφείλουν να ανανεώνουν και να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους. Μία κατάλληλη μέθοδος αποτελούν τα σεμινάρια, τα οποία διεξάγονται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα, είτε δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, ώστε να παρέχεται σε άτομα από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου, η δυνατότητα παρακολούθησης και σπουδής χωρίς άσκοπες μετακινήσεις και επιπλέον έξοδα.
 
Αυτά τα σεμινάρια διοργανώνονται από διάφορους τομείς, οι οποίοι επιδιώκουν τη διδασκαλία νέων μεθόδων και την εμβάθυνση σε ειδικότερα ζητήματα. Παράλληλα, αρκετά σεμινάρια απευθύνονται και στο ευρύ κοινό, προσφέροντας γνώσεις για θέματα προσωπικής βελτίωσης και συμβουλευτικής.
 
Η σημασία των σεμιναρίων
 
  • Ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας, τα οποία αποτελούν ταμπού για την κοινωνία
  • Διαχείριση προσωπικής καθημερινότητας, προβλημάτων που απασχολούν το μέσο κοινό, τα οποία προκύπτουν από τις γενικές κοινωνικές  και  οικονομικές συνθήκες συνήθως
  • Κατανόηση του εαυτού, των σκέψεων και του εσωτερικού κόσμου μας
  • Βελτίωση διαπροσωπικών σχέσεων, καθώς βελτιώνεται η επικοινωνία, η κατανόηση και η αλληλεγγύη
  • Προσωπική ανάπτυξη, κάτι το οποίο είναι φυσικό επακόλουθο των προαναφερθέντων
  • Επαγγελματική εξέλιξη, καθώς κυρίως απευθύνεται σε ειδικούς του κλάδου και τους βοηθά 
 
Σχετικά με την εργασιακή ψυχολογία, σεμινάρια όπως τα:
 
Βοηθούν τους εργαζομένους, που θα τα παρακολουθήσουν, να γνωρίσουν τον εαυτό τους καλύτερα, να αναπτύξουν τις δεξιότητες και ικανότητές τους και να διαχειριστούν το εργασιακό άγχος, χωρίς αυτό να επηρεάζει την εργασιακή και προσωπική τους ζωή.
 
Οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους, έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με φαινόμενα bullying, εργασιακής κακομεταχείριση και έντονου στρες. Μέσα από σεμινάρια σαν αυτά, ειδικοί και επαγγελματίες μπορούν να στηρίξουν και να προσφέρουν βοήθεια σε αυτά τα άτομα, προλαμβάνοντας ανεπιθύμητες συμπεριφορές και παροτρύνοντας ένα υγιές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. 
 
Ο τομέας της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας μπορεί εξίσου να ανταποκριθεί και να καλύψει τις συναισθηματικές ανάγκες τόσο των εργαζομένων όσο και του γενικότερου πληθυσμού. Η Συμβουλευτική λειτουργεί ως επιμορφωτικός και υποστηρικτικός θεσμός για άτομα τα οποία χρήζουν στήριξης ή επιθυμούν να ενημερωθούν για τις δεξιότητες της συμβουλευτικής.
 
Στον τομέα της Εγκληματολογίας και Δικαστική Ψυχολογίας, μέσω των παρακάτω σεμιναρίων μπορεί να μελετηθεί, εκτός από τη ψυχοσύνθεση του θύτη, η ψυχοσύνθεση των θυμάτων, πώς βιώνουν τραυματικές καταστάσεις και πώς μπορούν να θεραπεύσουν τα ψυχικά τους τραύματα. Επίσης, είναι κατάλληλα για ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας, αστυνομικούς και φοιτητές ψυχολογίας. 
 

Με το πέρας της παρακολούθησης, τονίζεται η επαφή με καίρια προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, προωθείται η στήριξη των θυμάτων και η επαγγελματική ανάπτυξη των ειδικών.

Επομένως, είναι αντιληπτή η προσφορά των σεμιναρίων και αντικατοπτρίζεται η αναγκαιότητα της προσφοράς στην προσωπική και κοινωνική ζωή γενικότερα.
 
Τα σεμινάρια που προωθούν την επιστήμη της Ψυχολογίας ποικίλουν και μπορείτε να περιηγηθείτε εκτενέστερα ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους:
 
Εξ αποστάσεως: Σεμινάρια Ψυχολογίας

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας