27/08/2019

ΙΕΚ - Τεχνικά επαγγέλματα, ανάγκη και ευκαιρία!

του Δ. Μπέλλου
Αρθρογραφία

Τα τεχνικά επαγγέλματα, από τα πολύ παλιά χρόνια, ήταν αυτά που στήριξαν την οικονομία της Χώρας. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κατόρθωσαν, μέσω των τεχνικών αυτών επαγγελμάτων τους, να στήσουν ολόκληρες επιχειρήσεις, κάποιες συγκρίσιμες με ανάλογες του εξωτερικού ιδιαίτερα ανεπτυγμένων Χωρών. Επιχειρήσεις που, δυστυχώς, στις ημέρες μας πολλές από αυτές δεν υπάρχουν και ένας από τους λόγους ίσως είναι και το γεγονός της απομάκρυνσης για αρκετά χρόνια από τα τεχνικά επαγγέλματα, δίνοντας έμφαση κυρίως σε ανώτερες και ανώτατες σπουδές στοχεύοντας στο γενικότερο πλαίσιο «εξέλιξης» των νέων με ισχυρότερα πτυχία για μια καλύτερη ζωή.

Πολλοί γονείς, στην προσπάθειά τους να μορφώσουν και να εξελίξουν τα παιδιά τους περισσότερο από του ίδιους τους, τα οδήγησαν σε ιδιαίτερα επιτυχημένες σπουδές όπως Πολυτεχνείο, Ιατρική, Νομική, Διοίκηση Επιχειρήσεων κ.α. που όμως διέφεραν, πολλές φορές,  από την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογενείας. Με αποτέλεσμα να μην ακολουθηθεί η διάδοχη κατάσταση, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις να παρατηρείται έξοδος στο εξωτερικό για εργασία.

Στην Ελλάδα της κρίσης, πλέον είναι έντονο το φαινόμενο, της επιστροφής στις πραγματικές επαγγελματικές ανάγκες της χώρας μας και όχι σε επαγγέλματα όπου το πλήθος είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τη ζήτηση.

Πλέον ένας Chef-Ζαχαροπλάστης, ένας Ξενοδοχοϋπάλληλος, μια Αισθητικός, ένας Μηχανικός αυτοκινήτων/μοτοσυκλετών/σκαφών θαλάσσης, ένας ειδικός στους Η/Υ – Δίκτυα - Προγραμματισμό, ένας Γραφίστας, μια Νοσηλεύτρια, ένας Β. Εργοθεραπείας, ένας Ψυκτικός, ένας Αυτοματιστής, ένας Υπ. Logistics, ένας Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων κ.α. μπορεί να οδηγηθεί σε μια επιτυχημένη καριέρα ακόμα και μέσα στην κρίση. Οι ανάγκες για εργασία και οι ευκαιρίες είναι πολλές. Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις εκείνες που αναζητούν προσωπικό καθώς βρίσκονται σε ραγδαία ανάπτυξη.

Τα ΙΕΚ, είναι μια διέξοδος στην επαγγελματική κατάρτιση. Τα περισσότερα ιδιωτικά ΙΕΚ είναι πλέον γνωστά σε όλους μας. Η πολύχρονη εμπειρία των μεγαλύτερων εξ αυτών στο χώρο και η πληθώρα αποφοίτων, αρκούν για να πείσουν τον κάθε υποψήφιο σπουδαστή, που έχει τις αμφιβολίες γύρω από την αξιοπιστία τους. Υπάρχουν όμως αρκετά ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες για τις σπουδές σε αυτά.

 

Γιατί ιδιωτικά ΙΕΚ;

Η ιδιωτική εκπαίδευση, σε αντίθεση με το παρελθόν, έχει ιδιαίτερη απήχηση στους νέους αλλά και στην αγορά εργασίας. Το σημαντικό είναι πως πλέον, μεγάλες επιχειρήσεις έχουν στις τάξεις τους απόφοιτους ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών. Τα ιδιωτικά ΙΕΚ, παρέχουν δυνατότητα επιλογής μέσα από μεγάλη ποικιλία ειδικοτήτων και οι εγκαταστάσεις τους πολύ καλές έως και εξαιρετικές. Τα ιδιωτικά ΙΕΚ συνήθως δεν αρκούνται στην συγκεκριμένη από το Υπουργείο ύλη μαθημάτων αλλά εκπαιδεύουν επιπλέον τους φοιτητές τους μέσω σεμιναρίων, και άλλων εκπαιδευτικών δράσεων.

Επίσης, στα περισσότερα ΙΕΚ θα συναντήσει κανείς επιπλέον παροχές όπως δωρεάν ξένες γλώσσες, δωρεάν μαθήματα ECDL, εξειδικευμένα σεμινάρια, ημερίδες, επισκέψεις, ομιλίες, συμμετοχές σε δράσεις κ.α. Τα οποία από μόνα τους δεν είναι καθόλου λίγα και δεν συναντώνται σε καμία άλλη εκπαιδευτική δομή.

Τέλος, το χαμηλό κόστος, σε συνδυασμό με τις διασυνδέσεις των ιδιωτικών ΙΕΚ για πρακτική άσκηση αλλά και σταδιοδρομία, κατατάσσουν την επιλογή σπουδών ιδιαίτερα επιθυμητή.

 

Επιλογές ΙΕΚ

Πλέον οι επιλογές των ιδιωτικών ΙΕΚ είναι αρκετές αναλόγως της πόλης που επιθυμεί ο καθένας να σπουδάσει. Μάλιστα, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξής τους έχουν δημιουργηθεί παραρτήματα σε πολλές άλλες πόλεις της Χώρας πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Κάτι που διευκολύνει πρακτικά και οικονομικά σε πολύ μεγάλο βαθμό τους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

Όλα τα ΙΕΚ έχουν μόνο να προσφέρουν. Όλα έχουν τον κοινό στόχο της πραγματικής επαγγελματικής κατάρτισης και της υποστήριξης των φοιτητών. Το καθένα ιδιωτικό ΙΕΚ έχει τη δική του ιστορία και τα δικά στου “strong points” που οφείλει να αξιολογεί ο καθένας ενδιαφερόμενος. Άλλα ΙΕΚ προτάσσουν την ιστορία τους και τους αποφοίτους τους, άλλα τις εγκαταστάσεις τους, άλλα τους καθηγητές τους, άλλα την εξειδίκευσή τους σε κάποιους τομείς, άλλα τις παροχές τους, άλλα το marketing τους, άλλα την νέα τους εισαγωγή στον χώρο με νέες ιδέες κ.α.

Τέλος, οι επιπλέον επιτυχίες όπως Πανευρωπαϊκές διακρίσεις, κορυφαίοι και καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου, αναγνωρίσιμες προσωπικότητες, βραβεία επιχειρηματιών κ.α. δίνουν ένα τελείως διαφορετικό ύφος, μια άλλη βαρύτητα και κύρος στην επαγγελματική κατάρτιση.

 

Κριτήρια για σπουδαστές

Το μόνο που προϋποθέτει την εγγραφή σας σε ένα ιδιωτικό ΙΕΚ είναι η γνώση ελληνικής γλώσσας και το απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή ενός σπουδαστή είναι ένα επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας καθώς και ένα επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του απολυτήριου Λυκείου ή Γυμνασίου (ανάλογα την ειδικότητα). Χρήσιμο θα ήταν να έχετε μαζί σας και φωτογραφίες σας.

 

Προοπτικές μετά το ΙΕΚ

Οι καταρτιζόμενοι που ολοκληρώνουν επιτυχώς την κατάρτισή τους στα ιδιωτικά ΙΕΚ, λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η Βεβαίωση αυτή, τους δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης, επιπέδου μετα-δευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης.

Το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι αναγνωρισμένο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Π.Δ. 231/29-7-98, με το οποίο ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία 92/51/ΕΟΚ).

 

Κόστος και διάρκεια σπουδών

Η διάρκεια φοίτησης στα ιδιωτικά ΙΕΚ της χώρας είναι τέσσερα εξάμηνα. Το κόστος φοίτησης –κατά μέσο όρο- στα Ιδιωτικά ΙΕΚ, διαμορφώνεται στις 2.500 ευρώ ετησίως. Οι ενδιαφερόμενοι λοιπόν, θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 5.000 ευρώ, προκειμένου να λάβουν τη βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης.

 

Δυναμική πτυχίου

Με την απόκτηση κρατικού, αναγνωρισμένου Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης – το πτυχίο είναι Επιπέδου 5 αναγνωρισμένο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευρύνοντας τις προοπτικές άσκησης του επαγγέλματος και τη συνέχιση σπουδών.

Στα περισσότερα ιδιωτικά ΙΕΚ υπάρχει η δυνατότητα επιπλέον απόκτησης τίτλου σπουδών μέσω ειδικών πιστοποιήσεων φορέων του εξωτερικού, που αποσκοπούν σε περαιτέρω γνώσεις και κύρος του πτυχίου από τους εκάστοτε διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς.

 

Το επίπεδο των καθηγητών

Η πλειοψηφία των καθηγητών που διδάσκουν στα ιδιωτικά ΙΕΚ, είναι πανεπιστημιακού επιπέδου. Πολλοί έχουν τουλάχιστον έναν μεταπτυχιακό τίτλο. Ανάλογα βέβαια και με την ειδικότητα οι καθηγητές έχουν και τα αντίστοιχα πτυχία και την αντίστοιχη επαγγελματική εμπειρία.

Κυρίως τα τελευταία χρόνια, λόγω και της κρίσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των επαγγελματιών που μπορούν και διαθέτουν τον ανάλογο χρόνο συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό δυναμικό των ΙΕΚ. Πολλοί από αυτούς μάλιστα έχουν εργαστεί για πολλά χρόνια σε κορυφαίες εταιρίες της Χώρας και έχουν πιστοποιηθεί από πολύ γνωστούς φορείς.
 

Διασύνδεση με αγορά εργασίας

Σημαντικό ρόλο παίζει η ιστορία ενός ΙΕΚ, το πλήθος των αποφοίτων και η επιτυχής αποκατάσταση αυτών. Καθώς οι συνεργαζόμενες εταιρίες εκλαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους αυτή τη δυναμική ενός ιδιωτικού ΙΕΚ, τόσο στο πλήθος, όσο και στην ποιότητα γνώσεων και ικανοτήτων.

Συνήθως υπάρχει ένα Γραφείο Σταδιοδρομίας, του οποίου ο ρόλος είναι συμβουλευτικός, πραγματοποιώντας παράλληλα συνεργασίες με εταιρίες για την προώθηση της πρακτικής άσκησης και της εργασίας. Ο ρόλος του γραφείου είναι ιδιαίτερα δύσκολος και απαιτητικός κυρίως στο πολυπληθή ΙΕΚ. Όμως, είναι ένας τομέας που παίζει σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα διαφήμιση του ΙΕΚ από τους αποφοίτους, τις οικογένειές τους και τις συνεργαζόμενες εταιρίες.

Πολλά γραφεία σταδιοδρομίας διοργανώνουν ημέρες καριέρας, αλλά και χειρίζονται ειδικές ιστοσελίδας εύρεσης εργασίας.


Τελική επιλογή

Όλες οι παραπάνω πληροφορίες βοηθούν αρκετά γονείς και φοιτητές πριν την μεγάλη απόφαση. Εντούτοις, δεν αρκούν. Χρειάζεται έρευνα αγορά, πληροφορίες από αποφοίτους ΙΕΚ, καθηγητές, φίλους γνωστούς μας, ότι κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα και , φυσικά, την γνώμη ενός ειδικού εξωτερικού συμβούλου εκπαίδευσης.

Είναι σίγουρο, πως με την συνεδρία με τον κατάλληλο άνθρωπο, θα δείτε με άλλο μάτι την πραγματική σας αυτή επένδυση, θα προσέξετε περισσότερο την επιλογή σας και θα έχετε τις γνώσεις που απαιτούνται πριν και μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής.

Alumil Academy Manager
Professional Education Management

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας