24/10/2018

Τα μεγαλύτερα οφέλη από την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων

Καριέρα

Οι άνθρωποι μαθαίνουν νέα skills για διάφορους λόγους. Μερικές φορές χρειαζόμαστε νέες δεξιότητες για τη δουλειά μας ώστε να συμβαδίζουμε με όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις ή για να επωφελούμαστε από νέες τεχνικές. Όταν μαθαίνουμε ένα νέο skill, έχουμε οφέλη που είναι πέρα από το skill καθεαυτό.
 
Αυτά είναι τα σημαντικότερα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε - ανεξάρτητα από το είδος της δεξιότητας.
 
1. Η χημεία του εγκεφάλου σας αλλάζει.
Η λευκή ουσία που υπάρχει στον εγκέφαλό σας ονομάζεται μυελίνη και βοηθά στη βελτίωση της απόδοσης σε μια σειρά εργασιών. Όσο περισσότερο ασκούν οι άνθρωποι μια νέα ικανότητα που μαθαίνουν, τόσο πιο πυκνή γίνεται η μυελίνη στον εγκέφαλό τους, πράγμα που τους βοηθά να μαθαίνουν ακόμα καλύτερα.
 
2. Αυξάνεται η ταχύτητα που μαθαίνετε.
Η μάθηση νέων ικανοτήτων μας βοηθά με τον καιρό να μαθαίνουμε ακόμη πιο γρήγορα. Με την τόνωση των νευρώνων στον εγκέφαλο, σχηματίζονται περισσότερες νευρικές οδοί και οι ηλεκτρικές ωθήσεις ταξιδεύουν ταχύτερα απέναντι τους καθώς προσπαθούμε να επεξεργαστούμε νέες πληροφορίες.  Όσο περισσότερες διαδρομές σχηματίζονται, τόσο ταχύτερα μπορούν να ταξιδεύουν.
 
3. Κάνετε συνδέσεις ανάμεσα σε περιοχές δεξιοτήτων.
Μέρος της εκμάθησης μιας νέας δεξιότητας συνδέει αυτή την ικανότητα με πληροφορίες και δεξιότητες που ήδη γνωρίζετε. Οι προηγούμενες γνώσεις βοηθούν τους ανθρώπους να συνδέονται με νέες πληροφορίες και να βασίζονται σε υπάρχουσες γνώσεις, γεγονός που διευκολύνει την εκμάθηση ακόμα περισσότερων νέων δεξιοτήτων.
 
4. Γίνεστε πιο ενδιαφέροντες ως άνθρωποι.
Όντας ένα πιο ενδιαφέρον πρόσωπο θα προσελκύσετε άλλους και θα βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας, καθώς οι σχέσεις σας βελτιώνονται και εμβαθύνουν.
 
5. Καταπολεμάτε την ανία.
Η εκμάθηση νέων πραγμάτων διατηρεί το επίπεδο ενδιαφέροντος υψηλό, ώστε να μην βαριόμαστε τόσο εύκολα. Το να κάνουμε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά μπορεί να γίνει μονότονο, ενώ η εκμάθηση μιας νέας ικανότητας σπάει αυτόν τον κύκλο μονοτονίας και αποτρέπει την πλήξη.
 
6. Προσαρμόζεστε πιο γρήγορα στις αλλαγές.
Όταν μαθαίνομε κάτι νέο, το μυαλό μας και οι αντιλήψεις μας αλλάζουν, πράγμα που με τη σειρά του διευκολύνει την προσαρμογή στις αναπόφευκτες αλλαγές, που η ζωή πάντα τείνει να φέρει. Η προσαρμογή στην αλλαγή είναι μια ικανότητα από μόνη της και όσο πιο ποικίλες είναι οι εμπειρίες της ζωής μας, τόσο πιο εύκολο είναι να προσαρμοστούμε στην αλλαγή.
 
7. Μπορείτε να αποτρέψετε την άνοια.
Τα άτομα που μαθαίνουν μια νέα δεξιότητα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άνοια, η οποία έχει συνδεθεί με απομυελίνωση του εγκεφάλου. Οι άνθρωποι που μαθαίνουν ενεργά νέες δεξιότητες αφήνουν μικρά περιθώρια στον εγκέφαλό τους να χάσει μυελίνη.
 
Μερικές φορές μπορείτε να μάθετε μια νέα ικανότητα μόνοι σας, αλλά συχνά ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε μια νέα δεξιότητα είναι να παρακολουθήσετε ένα course.
 
Πηγή: CCSU Continuing Education

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας