01/02/2018

10 πράγματα που οι έξυπνοι άνθρωποι δεν λένε ποτέ στη δουλειά τους

Καριέρα

Υπάρχουν κάποιες φράσεις που οι έξυπνοι άνθρωποι αποφεύγουν να τις λένε και αυτό γιατί μπορεί να  τους βάλει σε μπελάδες, ειδικά στον εργασιακό τους χώρο.

Ο Dr. Travis Bradberry είναι βραβευμένος συγγραφέας του βιβλίου Emotional Intelligence 2.0 και συνιδρυτής της TalentSmart, που παρέχει τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης και εκπαίδευση. Συγκέντρωσε 10 από αυτές και τις μοιράζεται μαζί μας.

“Έτσι γινόταν πάντα”. Οι αλλαγές που βασίζονται στην τεχνολογία είναι τόσο ταχείες που ακόμη και σε ένα εύρος έξι μηνών, κάποιες διαδικασίες μπορεί να έχουν ξεπεραστεί. Λέγοντας το παραπάνω όχι μόνο υπάρχει ο κίνδυνος να φανείτε τεμπέλης, αλλά θα μπορούσε να κάνει και το αφεντικό σας να αναρωτηθεί γιατί δεν είχατε τη θέληση ο ίδιος να αναζητήσετε τρόπους να βελτιώσετε τη συγκεκριμένη διαδικασία.

“Δεν φταίω εγώ”. Είναι πάντα μια κακή ιδέα να κατηγορήσετε κάποιον άλλον. Να είστε υπεύθυνος και να αναλαμβάνετε την ευθύνη των πράξεων σας, ακόμα και αν είχατε μια μικρή συμμετοχή.  Προσφέρετε μια αντικειμενική, ψύχραιμη άποψη για το τι συνέβη. Αναφέρετε τα γεγονότα και αφήστε τους συνεργάτες και το αφεντικό σας να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

“Δεν μπορώ”. Ο κόσμος λέει το εξής: «δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω». Δεν μπορώ σημαίνει ότι δεν υπάρχει η πρόθεση να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να γίνει η δουλειά που σου έχει ανατεθεί. Αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι γιατί δεν έχεις τις δεξιότητες, τότε μπορείς να προτείνεις μια εναλλακτική λύση. Αντί να εστιάσεις στο τι δεν μπορείς, εστίασε στο τι μπορείς να κάνεις.

“Δεν είναι δίκαιο”. Όλοι ξέρουν ότι η ζωή μπορεί να γίνει άδικη. Το να λέτε το αντίθετο ίσως σας κάνει να ακουστείτε λίγο αφελής ή ανώριμος στα μάτια του αφεντικού σας. Επικεντρωθείτε στα γεγονότα, γίνετε εποικοδομητικοί και αφήστε τις προσωπικές σας ερμηνείες έξω από αυτό.

“Δεν ήταν στην περιγραφή της δουλειάς μου”. Ακούγεται λίγο σαρκαστική η φράση αυτή γιατί αν σας αρέσει η ασφάλεια της θέσης σας, θα χρειαστεί κάποια φορά να ξεφύγετε από τις ελάχιστες απαιτήσεις της θέσης εργασίας σας. Εκτελέστε την επιθυμία του αφεντικού σας. Αν, ωστόσο, κρίνετε ότι δεν είναι σωστό αυτό που σας ζήτησε, κανονίστε μια συνάντηση μαζί του και συζητήστε το. Θα βοηθήσει τη δημιουργία μιας σταθερής σχέσης αλληλοκατανόησης με το αφεντικό σας, που ίσως αποτρέψει ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.

“Ίσως είναι μια χαζή ιδέα... Θα κάνω μια χαζή ερώτηση”. Αυτές οι παθητικές φράσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση εκ των προτέρων την αξιοπιστία σας. Ακόμη και αν πείτε μια καλή ιδέα η κακή προδιάθεση μπορεί να μην την αφήσει να εξελιχθεί. Μην γίνεστε ο χειρότερος κριτικός  του εαυτού σας. Αν δεν είστε ο ίδιος άνετος με αυτό που λένε, κανείς άλλος δεν θα γίνει.

“Θα προσπαθήσω”, άλλη μια έκφραση, η οποία δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αντιληφθείτε πλήρως τις ικανότητες σας. Αποδεχτείτε την πρόταση ή προτείνετε μια εναλλακτική λύση, μην πείτε απλά ότι θα προσπαθήσετε γιατί αυτό δείχνει ότι δεν θα δουλέψετε σκληρά.

"Θα πάρει ένα λεπτό”.  Λέγοντας κάτι τέτοιο είναι σαν να υποτιμάτε τις δεξιότητες σας και ότι υπονοείτε ότι θα βιαστείτε να κάνετε αυτό που σας ζητήθηκε. Αν αυτό που πρόκειται να κάνετε διαρκέσει περισσότερο από ένα λεπτό, τότε μην πείτε ότι θα διαρκέσει τόσο. Πείτε ότι θα γίνει άμεσα ή κάτι σχετικό.

“Μισώ αυτή τη δουλειά”. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να πείτε στη δουλειά σας είναι να παραπονεθείτε για το πόσο μισείτε τη δουλειά σας. Αυτό σας μετατρέπει σε αρνητικά άτομα ενδέχεται να επηρεάσει και το ηθικό της υπόλοιπης ομάδας. Επίσης, το αφεντικό σας ενδεχομένως να αρχίσει να ψάχνει τον αντικαταστάτη σας.

“Είναι τεμπέλης/ανίκανος/τρελός”. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε μια αποθαρρυντική παρατήρηση για έναν συνάδελφο. Εάν η παρατήρησή σας είναι ακριβής, όλοι το γνωρίζουν ήδη, οπότε δεν χρειάζεται να το επισημάνετε. Εάν η παρατήρησή σας είναι ανακριβής, είστε αυτός που καταλήγει να μοιάζει τρελός. Θα υπάρχουν πάντα αγενείς ή ανίκανοι άνθρωποι σε οποιοδήποτε χώρο εργασίας και οι πιθανότητες λένε ότι όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι. Εάν δεν έχετε τη δύναμη να τους βοηθήσετε να βελτιωθούν ή να τους απολύσετε, τότε δεν έχετε τίποτα να κερδίσετε μεταδίδοντας τα αρνητικά τους. Ανακοινώνοντας την ανικανότητα του συναδέλφου σας συναντάται ως μια επισφαλής προσπάθεια να φανείτε εσείς ως καλύτερος. Η σκληρότητα σας θα επιστρέψει αναπόφευκτα να σας στοιχειώσει με τη μορφή των αρνητικών απόψεων των συναδέλφων σας για εσάς.

Όλες αυτές οι φράσεις έχουν την τάση να επιστρέφουν σε εσάς, για αυτό θα πρέπει να εξοικειωθείτε στο να μην τις αναφέρετε.

Πηγή: LinkedIn Pulse, Dr. Travis Bradberry
 

Προτεινόμενες σχολές

Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
30.000 ανώτερα στελέχη!
Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
2500 σεμινάρια με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες
Επεκτείνουμε τη Γνώση
Συμβάλλουμε στην επιτυχία
Πιστοποιημένα εκπαιδευτικά
προγράμματα από την RTI

Σεμινάρια Α' Βοηθειών
σε Ελλάδα και Κύπρο
ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πειραιώς
E-learning Χρημ/κη
Διοικητική & Διοίκηση Έργων
The Future is Yours.
Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής