10/11/2017

Δεοντολογία επαγγέλματος – Κώδικας Δεοντολογίας στη γαστρονομία. Ένα χρήσιμο εργαλείο ποιότητας.

του Κ.Κηπουρού
Αρθρογραφία

Αναμφισβήτητα την βαριά βιομηχανία της χώρας μας αποτελεί ο Τουρισμός. Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχείς προσπάθειες αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της πατρίδας μας και θα πρέπει να συνεχίζουμε.

Όσον αφορά το κομμάτι του επισιτιστικού τομέα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και της αύξησης του τουρισμού καθίσταται αναγκαία η δημιουργία Κώδικα Δεοντολογίας Επαγγέλματος του μάγειρα καθώς και άλλων ειδικοτήτων.

Είναι αναγκαίος ένας Κώδικας Δεοντολογίας Επαγγέλματος;
Πολλές φορές μιλάμε για γαστρονομική παιδεία, όμως εστιάζουμε λανθασμένα μόνο στο τελικό αποτέλεσμα που είναι το πιάτο που θα δει ο πελάτης. Όμως, η γαστρονομική παιδεία μπορεί να αποκτηθεί από ανθρώπους που έχουν υγιείς βάσεις και διαθέτουν όχι μόνο μόρφωση αλλά και γενική παιδεία". Δεν νοείται να υπάρχει άνθρωπος που να ισχυρίζεται ότι έχει τουριστική παιδεία ή γαστρονομική παιδεία και να στερείται γενικής παιδείας.

Ποίος είναι ο σκοπός του Κώδικα Δεοντολογίας;
Σκοπός του Κώδικα Δεοντολογίας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εργαλείου αναφοράς για τους επαγγελματίες μάγειρες δίνοντας τους έναν Πρότυπο Οδηγό Επαγγελματικής Συμπεριφοράς.

Ποιοί είναι οι στόχοι του Κώδικα Δεοντολογίας;
- Η προστασία όλων των επαγγελματιών.
- Η περιφρούρηση από αθέμιτες πρακτικές.
- Η αναβάθμιση του επαγγέλματος.
- Η εμπέδωση αρχών και αξιών απόλυτα ταυτισμένες με το τουριστικό προϊόν.
- Η αναβάθμιση της ποιότητας του εργασιακού περιβάλλοντος μέσω της παροχής προτύπων επαγγελματικής συμπεριφοράς (professional standards).

Η ύπαρξη Κώδικα Δεοντολογίας Επαγγέλματος μπορεί να αποτελέσει ένα ηθικό εργαλείο βασισμένο στην ηθική νοημοσύνη καθώς όπως αναφέρει και η Dr. Michele Borba η ηθική νοημοσύνη αποτελεί την αρετή που μας μαθαίνει να κάνουμε αυτά που οφείλουμε και όχι αυτά που μας αρέσει να κάνουμε.
Η Δεοντολογία δεν έρχεται για να αντικαταστήσει έναν νόμο, ή μία εγκύκλιο, αλλά να συμπληρώσει και να θέσει κανόνες συμπεριφοράς. Η ποιότητα μπορεί να χτιστεί σε αρχές, αξίες, με ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό που δεν θα έχει απλά ικανότητα, αλλά ακεραιότητα στην ικανότητα.

Ιχθυολόγος Msc – Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης
Εισηγητής Σεμιναρίων Μαγειρικής & Ασφάλειας Τροφίμων

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας