07/09/2017

Οκτώ tricks για να διαβάζετε σωστά τη γλώσσα του σώματος του συνομιλητή σας

Εκπαιδευτικά Νέα

Η γλώσσα του σώματος παρέχει εκπληκτικές πληροφορίες σχετικά με το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι αν ξέρετε να αναγνωρίζετε τα σωστά σημεία. Και ποιος δεν θα ήθελε να διαβάσει τα μυαλά των ανθρώπων σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή. Έρευνα του UCLA έδειξε ότι μόνο το 7% της επικοινωνίας βασίζεται στις πραγματικές λέξεις που λέμε. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, το 38% προέρχεται από τον τόνο της φωνής και το υπόλοιπο 55% προέρχεται από τη γλώσσα του σώματος. Όταν εργάζεστε σκληρά και κάνετε ό, τι μπορείτε για να επιτύχετε τους στόχους σας, οτιδήποτε μπορεί να σας δώσει ένα πλεονέκτημα είναι ισχυρό και θα εξομαλύνει την πορεία σας προς την επιτυχία.

Το TalentSmart έκανε δοκιμές σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και διαπίστωσε ότι τα ανώτερα κλιμάκια εταιριών είναι γεμάτα με ανθρώπους που έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη (90% για να είμαστε ακριβείς). Αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν τη δύναμη που έχουν τα μη λεκτικά σήματα στην επικοινωνία και ξέρουν να παρακολουθούν τη γλώσσα του σώματος.

Ο Dr. Travis Bradberry είναι συγγραφέας ενός επιτυχημένου βιβλίου συναισθηματικής νοημοσύνης και συνιδρυτής της TalentSmart, μια από τις πιο δυναμικές εταιρείες στη διεξαγωγή δοκιμών συναισθηματικής νοημοσύνης και στην εκπαίδευση σχετικών θεμάτων. Συγκέντρωσε, λοιπόν, κάποιες βασικές συμπεριφορές που κρύβουν μηνύματα.

Την επόμενη φορά που θα είστε σε μια συνάντηση ή ακόμα σε ένα ραντεβού ή παίζετε με τα παιδιά σας, αναζητήστε για αυτά τα στοιχεία:

Τα σταυρωμένα χέρια και τα πόδια δείχνουν αντίσταση στις ιδέες σας.
Τα σταυρωμένα χέρια και τα πόδια είναι φυσικά εμπόδια που υποδεικνύουν ότι το άλλο άτομο δεν είναι ανοικτό σε αυτό που λέτε. Ακόμα κι αν χαμογελούν και συμμετέχουν σε μια ευχάριστη συζήτηση, η γλώσσα του σώματος τους δείχνει το αντίθετο. Ο Gerard I. Nierenberg και ο Henry H. Calero βιντεοσκόπησαν περισσότερες από 2.000 διαπραγματεύσεις για ένα βιβλίο που έγραψαν για την ανάγνωση της γλώσσας του σώματος και κανένας δεν κατέληξε σε συμφωνία όταν κάποιος είχε τα πόδια του σταυρωμένα κατά τη διαπραγμάτευση. Ψυχολογικά, σταυρωμένα πόδια ή χέρια σηματοδοτούν ότι ένα άτομο είναι διανοητικά, συναισθηματικά και σωματικά αντίθετο σε αυτό που βρίσκεται μπροστά του. Δεν είναι σκόπιμη ενέργεια, γι 'αυτό είναι τόσο αποκαλυπτική.

Τα πραγματικά χαμόγελα κλείνουν τα μάτια.
Όταν πρόκειται για χαμόγελο, το στόμα μπορεί να πει ψέματα, αλλά τα μάτια δεν μπορούν. Τα γνήσια χαμόγελα φτάνουν στα μάτια, τσαλακώνοντας το δέρμα για να δημιουργήσουν το πόδι της χήνας. Οι άνθρωποι συχνά χαμογελούν για να κρύψουν ό, τι πραγματικά σκέφτονται και νιώθουν, οπότε την επόμενη φορά που θέλετε να μάθετε αν το χαμόγελο ενός ατόμου είναι γνήσιο, αναζητήστε ρυτίδες στις γωνίες των ματιών τους. Αν δεν είναι εκεί, το χαμόγελο κρύβει κάτι.

Η αντιγραφή της γλώσσας του σώματος είναι καλό.
Έχετε πάει ποτέ σε μια συνάντηση με κάποιον και παρατηρήσατε ότι κάθε φορά που σταυρώνει ή ισιώνει τα πόδια του, κάνετε το ίδιο; Επίσης, ίσως κλίνετε το κεφάλι σας με τον ίδιο τρόπο όπως και το άτομο με το οποίο μιλάτε. Αυτό είναι πραγματικά ένα καλό σημάδι. Ο αντικατοπτρισμός στη γλώσσα του σώματος είναι κάτι που γίνεται ασυνείδητα όταν αισθάνεστε έναν δεσμό με το άλλο άτομο. Είναι ένα σημάδι ότι η συζήτηση πηγαίνει καλά και ότι το άλλο μέρος είναι δεκτικό στο μήνυμά σας. Αυτή η γνώση μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν διαπραγματεύεστε, διότι σας δείχνει τι σκέφτεται πραγματικά ο άλλος για τη συμφωνία.

Η στάση λέει την ιστορία.

Έχετε δει ποτέ κάποιον να περπατάει σε ένα δωμάτιο, και αμέσως, καταλάβατε ότι ήταν ο υπεύθυνος που αναζητούσατε; Το αποτέλεσμα αυτό σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη γλώσσα του σώματος και συχνά περιλαμβάνει μια όρθια στάση, χειρονομίες που γίνονται με τις παλάμες στραμμένες προς τα κάτω και εν γένει ανοιχτές και επεκτατικές χειρονομίες. Ο εγκέφαλος είναι σκληρά "καλωδιομένος" για να εξισώσει την εξουσία με το μέγεθος του χώρου που καταλαμβάνουν οι άνθρωποι. Στερεώνοντας ευθεία τον κορμό σας με τους ώμους σας πίσω είναι μια θέση δύναμης. Αυτό φαίνεται να μεγιστοποιεί το μέγεθος του χώρου που καλύπτετε. Το σκυφτό βάδισμα, από την άλλη πλευρά, είναι το αποτέλεσμα της κατάρρευσης της φόρμας σας. Φαίνεται να καταλαμβάνει λιγότερο χώρο και έχει λιγότερη ενέργεια. Η διατήρηση καλής στάσης εμπνέει σεβασμό και τάση για διασύνδεση, είτε είστε αυτό που είναι γνωστό ως Leader (=ηγέτης) είτε όχι.

Τα μάτια ψεύδονται.
Οι περισσότεροι από εμάς κατά πάσα πιθανότητα μεγάλωσαν ακούγοντας: "Κοίτα με στα μάτια όταν μου μιλάς!" Οι γονείς μας λειτουργούσαν υπό την προϋπόθεση ότι είναι δύσκολο να κοιτάζεις κάποιον όταν ψεύδεσαι και είχαν δίκιο σε κάποιο βαθμό . Αλλά αυτή είναι μια τόσο διαδεδομένη γνώση που κάποιοι άνθρωποι συχνά κρατούν σκόπιμα επαφή με τα μάτια σε μια προσπάθεια να πουν ψέματα. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς υπερβάλουν σε βαθμό που γίνεται άβολο. Κατά μέσο όρο, οι Αμερικανοί κρατούν επαφή με τα μάτια για επτά έως δέκα δευτερόλεπτα, περισσότερο όταν ακούνε παρά όταν μιλάνε οι ίδιοι. Αν μιλάτε με κάποιον που το βλέμμα είναι πολύ σταθερό και χωρίς κλείσιμο των ματιών κάτι συμβαίνει και ίσως να σας λέει ψέματα.

Τα σηκωμένα φρύδια δείχνουν δυσφορία.
Υπάρχουν τρία βασικά συναισθήματα που κάνουν τα φρύδια σου να σηκώνονται: έκπληξη, ανησυχία και φόβος. Δοκιμάστε να σηκώσετε τα φρύδια σας όταν έχετε μια χαλαρή, περιστασιακή συνομιλία με έναν φίλο. Είναι δύσκολο να το κάνετρ, έτσι δεν είναι; Αν κάποιος που μιλάει σε εσάς σηκώνει τα φρύδια και το θέμα δεν είναι αυτό που λογικά θα προκαλούσε έκπληξη, ανησυχία ή φόβο, κάτι άλλο συμβαίνει.

Υπερβολικό κούνημα κεφαλιού, σημάδι άγχους για αποδοχή.
Όταν λέτε σε κάποιον κάτι και κουνάει υπερβολικά το κεφάλι του, αυτό σημαίνει ότι ανησυχεί για το τι σκέφτεστε για εκείνον ή ότι αμφιβάλλετε για την ικανότητά τους να ακολουθούν τις οδηγίες σας.

Η σφιγμένη γνάθος δείχνει άγχος.
Μια σφιγμένη γνάθος, ένας σφιγμένος λαιμός ή ένα σηκωμένο φρύδι είναι όλα ενδείξεις άγχους. Ανεξάρτητα από το τι λέει ο άνθρωπος, αυτά είναι ενδείξεις δυσφορίας. Η συνομιλία μπορεί να πηγαίνει σε κάτι για το οποίο είναι αγχωμένος ή μπορεί να πυροδοτείται από κάποιο μεμονωμένο στοιχείο της κουβέντας. Το κλειδί είναι να παρακολουθήσετε αυτή την αναντιστοιχία μεταξύ του τι λέει ο άνθρωπος και τι λέει η γλώσσα του σώματος.

Συνδυάζοντας τα όλα
Το βασικό είναι ότι ακόμη και αν δεν μπορείτε να διαβάσετε τις ακριβείς σκέψεις ενός ατόμου, μπορείτε να μάθετε πολλά από τη γλώσσα του σώματός τους, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν οι λέξεις και η γλώσσα του σώματος δεν ταιριάζουν.

πηγή: Dr. Travis Bradberry, LinkedIn Pulse

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας