06/09/2017

Αν ανατριχιάζετε όταν ακούτε μουσική, μπορεί ο εγκέφαλός σας να είναι ξεχωριστός

Εκπαιδευτικά Νέα

Υπάρχουν ορισμένα τραγούδια που σας κάνουν και ανατριχιάζετε; Τότε, ίσως, ο εγκέφαλός σας να είναι ξεχωριστός. Εκεί κατέληξε πρόσφατη έρευνα που έγινε από τον Matthew Sachs, ο οποίος μελέτησε την επίδραση της μουσικής στον εγκέφαλο στο University of Southern California.

Ο επιστημονικός όρος που χρησιμοποίησε ο Sachs στην έρευνά του για το φαινόμενο αυτό είναι «frisson» και διαπίστωσε ότι δεν συμβαίνει σε όλους. Συγκεκριμένα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος όσων βιώνουν το φαινόμενο αυτό είναι διαφορετικός.

Αν και το δείγμα της έρευνάς του ήταν μικρό, μόλις 20 μαθητές, διαπίστωσε ότι όσοι ανατρίχιαζαν από τη μουσική ήταν πιο έκπληκτοι όταν την άκουγαν και έχουν περισσότερες νευρικές συνδέσεις ανάμεσα στο Αισθητικό Σύστημα του εγκεφάλου και τον προμετωπιαίο φλοιό.

Με λίγα λόγια, όσοι βιώνουν το φαινόμενο αυτό, έχουν πιο δυνατά και έντονα συναισθήματα από εκείνους που δεν ανατριχιάζουν.

Αν και η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ο Sachs είναι αισιόδοξος ότι τα ευρήματά του μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία και την αντιμετώπιση ψυχικών ασθενειών.

πηγή: huffingtonpost.gr