03/08/2017

Πώς να γράψετε το βιογραφικό σας όταν δεν έχετε επαγγελματική εμπειρία

Καριέρα

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και ξεχωρίστε από τους άλλους κάνοντας το βιογραφικό σας να λάμψει.

Το να γράψετε το βιογραφικό σας μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία όταν δεν έχετε εργασιακή εμπειρία. Πολλές φορές το γεγονός αυτό αποτελεί και αποτρεπτικό παράγοντα για να δηλώσει κανείς το ενδιαφέρον του για κάποια θέση απασχόλησης.
Ακόμα και τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη ξεκίνησαν με ένα λευκό βιογραφικό και χωρίς εμπειρία, παρόλα αυτά είναι ακόμη δυνατό να φτιάξετε ένα εντυπωσιακό βιογραφικό χωρίς να έχετε την απαραίτητη προϋπηρεσία. Χρησιμοποιώντας ένα επαγγελματικό φορμάτ που τονίζει τις δεξιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικούς κλάδους και προκύπτουν μέσα από ασχολίες σας με άλλα πράγματα όπως χόμπι, δραστηριότητες κλπ.

Λίγη έρευνα...
Αν τώρα ξεκινάτε την εύρεση εργασίας έχοντας αποφοιτήσει μόλις από κάποια σχολή, είναι πιθανό να μη γνωρίζετε τι προσέχουν περισσότερο οι εργοδότες στο προφίλ ενός υποψηφίου. Αποκτήστε το πλεονέκτημα αναζητώντας πληροφορίες για τη θέση του στόχου σας και αναγνωρίζοντας σε τι δίνουν περισσότερη αξία σε έναν εργαζόμενο.
Φροντίστε καθώς αναζητείτε εργασία να φτιάξετε μια λίστα με τις απαιτήσεις των εταιρειών που συναντώνται πιο συχνά. Αυτά μπορεί να είναι κάποιες πιστοποιήσεις ή ικανότητες όπως επικοινωνία, οργάνωση, ξένες γλώσσες κλπ. Για entry-level δουλειές σημαντικό ρόλο παίζουν και οι εξωσχολικές σας δραστηριότητες ή οι ασχολίες που κάνατε το διάστημα που δεν είχατε εργασία.
Τώρα πια γνωρίζετε τι πρέπει να τονίσετε στο βιογραφικό σας ολοκληρώνοντας την έρευνα σας και αυτό σας πηγαίνει ήδη ένα βήμα μπροστά.

Τονίστε την εμπειρία που αποκτήσατε από άλλες ασχολίες
Για να εξισορροπήσετε την κατάσταση, συμπεριλάβετε επιπλέον πληροφορίες από άλλους τομείς που υπάρχουν στο βιογραφικό σας.

  • Εκπαίδευση: Αν είστε πρόσφατα απόφοιτοι θα έχετε να πείτε πολλά εδώ. Δώστε βάση στην επίδοση σας, τα θέματα που μελετήσατε, projects που συμμετείχατε και ευθύνες που είχατε. Γράφοντας για τα παραπάνω θα φανεί πόσο καλοί είστε στην οργάνωση, τον προγραμματισμό, την ομαδική εργασία, στους στόχους και στην ανταπόκριση σας στα deadlines, προσόντα πολύ χρήσιμα για να προσληφθείτε σε μια εργασία.
     
  • Ενδιαφέροντα και χόμπι: Παρόλο που μπορεί να νομίζετε ότι τα χόμπι σας είναι άσχετα, μπορούν να είναι μια καλή προσθήκη στο βιογραφικό σας. Αν σχετίζονται με τη δουλειά σας είναι ακόμη καλύτερο γιατί δείχνουν αφοσίωση. Επιπλέον δραστηριότητες όπως συμμετοχή σε μαραθώνιους, οργάνωση φιλανθρωπικών εκδηλώσεων, καθοδήγηση αθλητικών ομάδων μπορούν να δείξουν ότι έχετε μια προνοητική και φιλόδοξη στάση απέναντι στα πράγματα.


Προωθήστε τον εαυτό σας με ένα προφίλ
Είναι σημαντικό να τραβήξετε την προσοχή του εργοδότη σας όταν πρόκειται για τα βιογραφικά. Μια καλή ιδέα, λοιπόν, είναι να συμπεριλάβετε μια συνοπτική παράγραφο στο πάνω μέρος του βιογραφικού σας που αναφέρεται στο τι θα προσφέρετε και ποιες είναι οι δεξιότητες σας, κάνοντας τον εαυτό σας έναν δυνατό υποψήφιο για τη συγκεκριμένη θέση. Φροντίστε εδώ να συσχετίσετε την προηγούμενη σας έρευνα με το κείμενο σας αναφέροντας στοιχεία που πραγματικά είναι σημαντικά για τον πιθανό εργοδότη σας.

Ξεκινήστε κάποια εθελοντική εργασία
Η εθελοντική εργασία ενισχύει πάντα το βιογραφικό ενός υποψηφίου. Η εμπειρία που μπορείτε να πάρετε μέσα από αυτή την απασχόληση μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη για τις προοπτικές της καριέρας σας.
Από τη στιγμή που θα αποκτήσετε τέτοιου είδους εμπειρία φροντίστε να την κάνετε εμφανή στο βιογραφικό σας και να τονίσετε τι σας προσέφερε και τι μάθατε μέσα από αυτή τη διαδικασία όπως επίσης και την επιρροή που ασκήσατε στον οργανισμό που απασχοληθήκατε.

Δείξτε μια καλή και οργανωμένη εικόνα και καλύψτε τις αδυναμίες σας με προσόντα που κατέχετε καλά. Όλα μπορούν να εκτιμηθούν, αρκεί να τοποθετηθούν σωστά.

Για να είστε σίγουροι για το βιογραφικό σας, πριν το στείλετε σε κάποια θέση, μπορείτε να παρακολουθήσετε ΔΩΡΕΑΝ το e-learning σεμινάριο Σύνταξη Βιογραφικού & αποτελεσματική χρήση του LinkedIn.

πηγή: theguardian.com

Προτεινόμενες σχολές

ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πειραιώς
E-learning Χρημ/κη
Διοικητική & Διοίκηση Έργων
2500 σεμινάρια με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες
Επεκτείνουμε τη Γνώση
Συμβάλλουμε στην επιτυχία
The Future is Yours.
Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
30.000 ανώτερα στελέχη!
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής
Σεμινάρια & Diplomas
Αθήνα & E-Learning

Κορυφαία επιλογή εκπαίδευσης
επιχειρήσεων και ιδιωτών
Πιστοποιημένα εκπαιδευτικά
προγράμματα από την RTI

Σεμινάρια Α' Βοηθειών
σε Ελλάδα και Κύπρο