01/08/2017

Γιατί το να κοιμάστε περισσότερο είναι καλό για την καριέρα σας

Καριέρα

Ο χρόνος που κοιμόμαστε επηρεάζει πολλά πράγματα πάνω μας, από το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέχρι τη μνήμη μας και την απόδοση μας στη δουλειά.

Μια έρευνα έδειξε πως όταν κάποιος κοιμάται έξι ώρες το βράδυ για 14 μέρες δημιουργούνται "ελλείμματα γνωστικής απόδοσης ισοδύναμα με έως δύο νύχτες συνολικής στέρησης ύπνου". Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι περισσότερος ύπνος ισοδυναμεί με υψηλότερους μισθούς. Μια ώρα επιπλέον ύπνου μπορεί να αυξήσει το εισόδημα σας κατά 4,9%. Στην Αγγλία, πιστεύεται ότι η έλλειψη ύπνου κοστίζει στην οικονομία τους £40 δισεκατομμύρια τον χρόνο.

Αν ένας εργαζόμενος χάσει τον ύπνο του για ένα βράδυ, αυτό ισοδυναμεί με το να έχει κάνει χρήση αλκοόλ στο νόμιμο όριο. Όχι, μόνο δεν κρατάει τον οργανισμό σε εγρήγορση, αλλά του κάνει δύσκολο να παίρνει καλές αποφάσεις, να εστιάζει σε εργασίες ή να διαχειριστεί τη διάθεση του, αναφέρει εκτός των άλλων η Lisa Artis, PR του Sleep Council.

“Επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου μας να εκτιμά τον κίνδυνο, αυξάνοντας την πιθανότητα λήψης πιο ριψοκίνδυνων αποφάσεων από ό, τι όταν ξεκουράζεται καλά” τονίζει ο Dr Guy Meadows, ειδικός σε θέματα ύπνου και αϋπνίας και ιδρυτής του The Sleep School.

H έλλειψη ύπνου έχει, επίσης, βρεθεί να είναι στην καρδιά μεγάλων καταστροφών όπως το Τσέρνομπιλ, τη σύγκρουση και τη βύθιση του πετρελαιοφόρου Exxon Valdez και την έκρηξη του διαστημικού λεωφορείου Challenger. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι στο Exxon Valdez οι εργάτες δούλευαν για περισσότερες από 18 ώρες.

Ένας καλύτερος ύπνος...
Η καλύτερη ποιότητα ύπνου συσχετίζεται με ένα καλύτερο και ασφαλέστερο εργασιακό περιβάλλον, λένε οι ειδικοί. “Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός στις ώρες του ύπνου, αλλά υπάρχει μια γενική άποψη ότι επτά με οκτώ ώρες είναι το καλύτερο", αναφέρει η Lisa Artis. “Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται μεταξύ 6 και 9 ώρες για να νιώσουν αναζωογονημένοι και να λειτουργήσουν καλά και ψυχικά και σωματικά”. Ο καθηγητής Graham Law αναφέρει πως αν η απάντηση στην ερώτηση "είναι η κούραση σημαντικό πρόβλημα στη μέρα σας" είναι όχι, τότε είστε μια χαρά. Είναι γεγονός πώς το 74% των άγγλων κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες το βράδυ. Ο χαλαρός ύπνος το απόγευμα ή το μεσημέρι είναι επίσης μια αποδοτική μέθοδος, αλλά να μην υπερβαίνει τα όρια.

πηγή: theguardian.com

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας