28/07/2017

Ένας top recruiter αναλύει τι μπορεί να δει σε ένα βιογραφικό σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα

Καριέρα

Η ερώτηση αυτή εμφανίστηκε αρχικά στο Quora: Τι αναζητούν οι recruiters σε ένα βιογραφικό με την πρώτη ματιά; Η απάντηση από τον Ambra Benjamin, Engineering Recruiter.

Δεν κοιτάζω πια τις στήλες των βιογραφικών. Μισώ το χαρτί. Κάνω τα πάντα online.

Για πολλές δεκαετίες υπήρχε μία μυστηριώδης άποψη του κόσμου των recruiter που πιστεύω πως έχει γίνει κατάχρηση με αυτή. Οι άνθρωποι δείχνουν πραγματικά να γοητεύονται με όσα συμβαίνουν πίσω από την κουρτίνα, όταν στην πραγματικότητα, οι recruiters δεν εκτελούν τη μυστική λειτουργία που πολλοί πιστεύουν. "Φαίνεται αυτός ο υποψήφιος καλός για το ρόλο; Αν ναι, προχωρήστε στο επόμενο βήμα. Αν όχι, απορρίψτε τον."

Θα υπογραμμίσω το πώς προσωπικά προσεγγίζω ένα βιογραφικό. Αρχικά, να αναφέρω πως αυτή τη στιγμή, προσλαμβάνω κατά κύριο λόγο Μηχανικούς λογισμικού (senior-level). Στο παρελθόν έχω ασχοληθεί με MBAs, Οικονομικά, Πωλήσεις. Ό,τι πρόκειται να πω μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους αυτούς τους κλάδους. Έτσι κάπως λοιπόν τα έχω στο μυαλό μου:

Πρόσφατος ρόλος: Προσπαθώ να μάθω ποιο είναι το τρέχον status τους, γιατί ενδιαφέρονται για έναν καινούριο ρόλο. Είναι μόνο τρεις μήνες στη δουλειά τους; Αν ναι, δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για μένα. Εκτός και αν δουλεύουν κάπου τραγικά! Έχουν απολυθεί; Αλλά κυρίως, σχετίζεται αυτή η τελευταία τους εμπειρία με τη θέση που προσλαμβάνω;

Φήμη εταιρείας: Δεν θα πω ψέματα. Είμαι σνομπ. Μη βιαστείτε να με κρίνετε. Δεν σκέφτομαι πως κάποιες εταιρείες είναι καλύτερες από άλλες. Είναι απλώς θέμα του πόσο γρήγορα μπορώ να ορίσω ένα πλαίσιο αναφοράς. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως αξιοπιστία. Έχετε εργαστεί για την Amazon; Άρα, πιθανότατα έχετε μάθει να εργάζεστε με projects σε κλίμακα. Υπάρχουν κάποιες αρκετά κραυγαλέες συσχετίσεις που μπορώ να κάνω απλά αναγνωρίζοντας το όνομα μίας εταιρείας.

Συνολική εμπειρία: Υπάρχει επαγγελματική πρόοδος; Το άτομο διαθέτει αυξημένα επίπεδα ευθύνης; Βγάζουν νόημα αυτοί οι τίτλοι; (Είσαι πρόεδρος σε μία εταιρεία 5 ατόμων; Κι εγώ θα ήμουν.) Ταιριάζουν οι ευθύνες που αναγράφονται στο βιογραφικό με με αυτό που ψάχνω;

Αναζήτηση λέξεων - κλειδιών. Διαθέτει το άτομο την πολύ συγκεκριμένη εμπειρία για το ρόλο που προσλαμβάνω; Ψάχνω, για παράδειγμα, ένα μηχανικό iOS, οπότε αν οι λέξεις "iOS" ή "objective-c" δεν εμφανίζονται στο βιογραφικό κάποιου, πρέπει να σουφρώσω τα φρύδια μου, να διαβάσω λίγο βαθύτερα και να καταλάβω τι συμβαίνει.

Κενά. Δεν με ενοχλούν τα κενά, αρκεί να υπάρχουν επαρκείς εξηγήσεις. Πήρες άδεια τριών χρόνων για να μεγαλώσεις τα παιδιά σου; Είναι Ok για μένα και πρέπει να προσθέσω #Respect. Προσπάθησες να φτιάξεις τη δική σου εταιρεία και απέτυχες; Εντυπωσιακό! Το κενό έχει επαρκώς δικαιολογηθεί. Ό,τι και να είναι, απλά πείτε το. Κατανοώ πως μερικές φορές, είναι άβολο για κάποιον να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πράγματα μέσα σε ένα επαγγελματικό κείμενο. Αν είχατε κάποιο εργασιακό κενό, σίγουρα ήσαστε απασχολημένοι κάνοντας κάτι, σωστά; Να είστε ειλικρινείς και με δημιουργικό τρόπο αναφερθείτε σε αυτή την περίοδο.

Προσωπικό αποτύπωμα στο διαδίκτυο. Αυτό δεν είναι κάτι που απαιτείται. Αλλά, αν ωστόσο, διαθέτετε και το έχετε συμπεριλάβει στο βιογραφικό σας, θα κάνω κλικ. Αυτό συμπεριλαμβάνει προσωπικά domain, προφίλ στο Quora, Twitter, λογαριασμούς Dribble ή οτιδήποτε άλλο ο υποψήφιος έχει συμπεριλάβει. Δύο στις τρεις φορές, σχεδόν πάντα κάνω κλικ στο website ή στο Twitter του υποψηφίου. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα. Δεν ξέρεις ποτέ τι θα δεις εκεί.

Γενικά στοιχεία. Τοποθεσία. Δικαίωμα εργασίας (μιλάει για τις ΗΠΑ). Προσπαθώ να καταλάβω την ιστορία τους απλά.

Συνολική οργάνωση. Αυτό περιλαμβάνει ορθογραφία, γραμματική, ευχέρεια λόγου, ικανότητα να παρουσιάζουν ιδέες με σαφήνεια. Αν είστε στο χώρο του Marketing και με χάσετε στα τρία πρώτα bullets, τότε έχω σοβαρές ανησυχίες.

Συνολικός χρόνος που μου παίρνει για να ελέγξω τα παραπάνω : < 25 δευτερόλεπτα.*

Σημείωση: Πιθανότατα, αργότερα θα διαβάσω σε βάθος το βιογραφικό, αλλά μόνο αν μου αρέσει ο υποψήφιος.

Πράγματα που εύχομαι να να έκαναν οι υποψήφιοι:

Βάλτε την προσωπικότητά σας στο βιογραφικό.

Εμείς οι recruiters κοιτάζουμε σε αυτά τα μηνύματα όλη την ημέρα. Ρίξτε ένα αστείο εκεί κάπου. Εννοείται πως πρέπει να γνωρίζετε τον κλάδο σας. Νομίζω πως πρέπει να κρατάτε τις λεπτομέρειες για την εργασιακή σας εμπειρία όσο πιο επαγγελματικές γίνεται, αλλά πιστέψτε με, υπάρχει τρόπος να έχουν πλάκα. Ζω πραγματικά για δημιουργικά προφίλ στο LinkedIn.

Να συμπεριλαμβάνετε urls και να δείχνετε τα skills σας για μια καλή online παρουσία.

Αναφερθείτε σε προσωπικά project που αποτελούν κλειδιά της καριέρα σας. Το ρωτάω αυτό σχεδόν σε κάθε τηλεφωνική συνέντευξη που παίρνω. "Πάνω σε τι δουλεύεις στον ελεύθερο σου χρόνο;" Πάντα εμπνέομαι από αυτό. Μου δείχνει επίσης ότι ο άλλος διαθέτει πάθος για τον κλάδο του.

Πράγματα που εύχομαι οι υποψήφιοι να σταματήσουν να κάνουν:

  • Να χρησιμοποιούν template του Word για να συντάξουν το βιογραφικό τους.
  • Να γράφουν σε α' πρόσωπο το βιογραφικό τους.
  • Να επιτρέπουν στο βιογραφικό τους να είναι πολλές σελίδες.
  • Να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα α' και γ΄ενικό ή ενεστώτα και αόριστο. Διάλεξε φωνή, διάλεξε χρόνο και μείνετε σε αυτά.
  • Αναφορά στο σκοπό στην κορυφή του βιογραφικού. Τώρα, αλήθεια; Δεν είμαστε στο 1992.
  • Αποστολή βιογραφικού υπόψιν του CEO που καταλήγουν να μένουν κλειστά πάνω στο γραφείο κάποιου recruiter.
  • Βαρύγδουποι τίτλοι και ευθύνες. Η αλήθεια στο τέλος θα φανεί.

Πηγή: Quartz 

Προτεινόμενες σχολές

Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
30.000 ανώτερα στελέχη!
Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
Σεμινάρια & Diplomas
Αθήνα & E-Learning

Κορυφαία επιλογή εκπαίδευσης
επιχειρήσεων και ιδιωτών
ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πειραιώς
E-learning Χρημ/κη
Διοικητική & Διοίκηση Έργων
Πιστοποιημένα εκπαιδευτικά
προγράμματα από την RTI

Σεμινάρια Α' Βοηθειών
σε Ελλάδα και Κύπρο
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής
The Future is Yours.
Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
2500 σεμινάρια με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες
Επεκτείνουμε τη Γνώση
Συμβάλλουμε στην επιτυχία