29/06/2017

Αυτές οι δυο δεξιότητες θα διπλασιάσουν τον χρόνο ανάγνωσης σας!

Εκπαιδευτικά Νέα

Μερικοί από τους πιο σημαντικούς εμπνευστές του κόσμου έχουν πει ότι το διάβασμα είναι το κλειδί της γνώσης, διευρύνει το μυαλό και διαμορφώνει την αντίληψη. Αλλά πόσα βιβλία μπορεί κάποιος να διαβάσει σε έναν χρόνο; Η απάντηση εξαρτάται από διάφορα κριτήρια. Όμως, πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι είναι πιθανό να διαβάσει κάποιος μέχρι 200 βιβλία τον χρόνο;

Ας ξεκινήσουμε με μια ερώτηση: Γιατί το βρίσκουμε τόσο δύσκολο να διαβάσουμε γρήγορα;

Ξέρουμε, ήδη πιστεύετε ότι 200 βιβλία σε έναν χρόνο είναι ένα αστείο νούμερο και δεν μπορεί με τίποτα να συμβεί. Θα κάνουμε τώρα πρώτα τα μαθηματικά. Θα σας πάρει 417 ώρες να διαβάσετε 200 βιβλία όταν διαβάζετε 400 λέξεις το λεπτό. Αν οι ώρες αυτές σας φαίνονται πολλές, τι θα σκεφτόσασταν αν σας λέγαμε ότι ο μέσος άνθρωπος παρακολουθεί τηλεόραση και ελέγχει τα social media γύρω στις 2250 ώρες τον χρόνο; Άρα κρατάμε ότι είναι κάτι πιθανό.

Ωστόσο, το να διαβάζουμε 400 λέξεις το λεπτό απαιτεί μια συγκεκριμένη ταχύτητα και πολλοί από εμάς δεν έχουμε συνηθίσει σε αυτό. Όταν διαβάζετε για απόλαυση, το να παίρνετε τον χρόνο σας είναι χαλαρωτικό, αλλά αν διαβάζετε για την προσωπική σας ανάπτυξη και την επέκταση του νου σας, όσα περισσότερα βιβλία τόσο το καλύτερο.

Για ποιον λόγο, λοιπόν, είναι δύσκολο να επιταχύνουμε την ανάγνωση;

Η απάντηση είναι επειδή διαβάζουμε φωναχτά, κάτι που μειώνει τις λέξεις σε 200 το λεπτό και μας κουράζει και πιο γρήγορα.

- Διαβάστε με τα μάτια!

Γιατί διαβάζουμε φωναχτά; Όταν μαθαίνουμε να διαβάζουμε, μας διδάσκουν να το κάνουμε δυνατά και αυτή η συνήθεια μένει μαζί μας. Πώς το σταματάμε αυτό; Λοιπόν, αρκεί να σκεφτούμε ότι οι λέξεις δεν είναι τόσο σημαντικές όσο οι ιδέες και οι πληροφορίες πίσω από αυτές. Κάτι που ούτως ή άλλως το κάνουμε. Π.χ. όπως με κάποια ημερομηνία, δεν θα χρειαστεί να τη διαβάσουμε αν πίσω από αυτήν κρύβεται ένα γεγονός, θα τη δούμε και θα καταλάβουμε απευθείας πού παραπέμπει.

Ας δούμε τώρα κάποιους τρόπους για να κοπεί αυτή η συνήθεια:
• Αναγκάστε τον εαυτό σας να διαβάζει γρηγορότερα. Όταν διαβάζετε γρήγορα τότε η προσοχή εστιάζεται στις ιδέες και όχι στις λέξεις. Μετά από κάποια εξάσκηση θα δείτε ότι η ανάγκη να διαβάζετε τις λέξεις μια-μια θα περιοριστεί.
• Τα χέρια σας θα πρέπει να ακολουθούν τα μάτια σας. Παρόλο που το δάχτυλο σας περνά από όλες τις λέξεις, το να κάνετε αυτή την ενέργεια βοηθάτε στη μείωση της δυνατής ανάγνωσης καθώς ο εγκέφαλος εστιάζει σε γκρουπ λέξεων παρά σε κάθε μία από αυτές. Σας βοηθά, ακόμη, να αυξήσετε την ταχύτητα σας.
• Ακούστε μουσική. Ουδέτερη μουσική. Ούτε μουσική που ανακαλεί αναμνήσεις, ούτε δυνατά beats. Η ουδέτερη μουσική βοηθά να συγκεντρωθούμε στην ανάγνωση και να περιορίσουμε την ανάγκη του να διαβάζουμε δυνατά.

- Ξεπεράστε τη φοβία του να σας ξεφύγει κάποια λέξη

Το μυαλό μας πιστεύει ότι αν δεν διαβάσουμε κάθε λέξη τότε σίγουρα θα χάσουμε κάποιο σημαντικό κομμάτι της εξέλιξης. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ.
Το σημαντικότερο κομμάτι της ανάγνωσης είναι να αντιληφθούμε το concept και όχι μεμονωμένα κάθε λέξη. Φυσικά, αυτό συμβαίνει στα βιβλία που χρειάζεται να δώσουμε βάση στην πληροφορία. Εμπειστευτείτε τον εαυτό σας. Θυμηθείτε ότι πάντα μπορείτε να επιστρέψετε αν έχετε κάποια αμφιβολία.
Το να επιταχύνετε το διάβασμα δεν σημαίνει να μειώσετε την ποιότητα της ανάγνωσης. Κατανοώντας αυτά τα δυο skills θα σας βοηθήσουν απλά να διαβάζετε γρηγορότερα και να έχετε πρόσβαση στην πληροφορία πιο άνετα. Το να διαβάσετε, λοιπόν, 200 βιβλία ίσως να μην είναι τόσο ουτοπικό όσο σας φαίνεται...

πηγή: lifehack.org

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας