23/06/2017

Δεν προορίζονται όλα τα βιβλία για διάβασμα. Δείτε πως θα διαλέξετε τα κατάλληλα!

Εκπαιδευτικά Νέα

Ένα καλό βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, να μας πει μια ιστορία που θα θυμόμαστε, να μας συντροφεύσει σε καλές στιγμές.

Το βιβλίο έχει τέτοια θέση στην καρδιά των αναγνωστών που πολλές φορές ένα κακό βιβλίο εξακολουθεί να είναι καλύτερο από μια καλή ταινία ή ένα καλό βιντεοπαιχνίδι χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Όπως με τα πάντα, φυσικά, υπάρχουν και οι κακές εκδοχές των πραγμάτων. Και όταν μιλάμε για βιβλία, η αλήθεια είναι ότι δεν θέλουμε να σπαταλήσουμε ώρες διαβάζοντας κάτι που θεωρούμε κακό.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι άνθρωποι κατά μέσο όρο διαβάζουν 4 βιβλία τον χρόνο με τους λάτρεις της ανάγνωσης να ξεπερνούν τα 12. Και οι δυο αριθμοί φαίνονται μικροί. Δυστυχώς, ο τρόπος ζωής μας και οι ευθύνες πολλές φορές κάνουν τον χρόνο να μοιάζει πολυτέλεια και έτσι τα βιβλία μένουν αδιάβαστα στο ράφι. Για αυτό, λοιπόν, σας λέμε ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να διαβάζουμε κακά βιβλία. Και καθώς υπάρχουν χιλιάδες άρθρα που λένε ποια βιβλία πρέπει να διαβάσετε, εμείς εδώ θα σας πούμε πώς να βρείτε τα σωστά κριτήρια για να τα επιλέξετε.

Πώς θα δείτε αν ένα βιβλίο είναι για εσάς

Δυστυχώς, υπάρχει η τάση να αγοράζουμε βιβλία που βρίσκονται στις λίστες των best sellers και αυτό γιατί αν εκατομμύρια άνθρωποι επέλεξαν ένα βιβλίο, αναρωτιόμαστε, πόσο λάθος μπορεί να έκαναν; Βέβαια, εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τους όρους του marketing και της προώθησης. Επίσης, τα best sellers είναι δείκτης αγοράς, δηλαδή, πόσα αντίτυπα πουλήθηκαν και όχι ποιότητας, αν ο αναγνώστης το απόλαυσε.

Γιατί θέλεις να διαβάσεις ένα βιβλίο; Ποιο είναι το είδος που σου αρέσει; Δυο ερωτήσεις που αποτελούν την αρχή της αναζήτησης. Για παράδειγμα: Ψάχνετε ένα βιβλίο που θα σας αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε; Τότε ίσως ένα βιβλίο φιλοσοφίας είναι κάτι που θα απολαύσετε. Θέλετε να ψυχαγωγηθείτε; Τότε ένα βιβλίο μυστηρίου ή τρόμου θα σας συναρπάσει. Θέλετε να διαβάσετε για το πως θα πετύχετε σε συγκεκριμένους τομείς; Τότε ένα βιβλίο αυτοβιογραφίας ίσως σας βοηθήσει. Θέλετε απλά να διευρύνετε τις γνώσεις σας; Υπάρχουν εκατοντάδες non-fiction βιβλία που θα πάνε τη σκέψη σας ένα βήμα πιο πέρα. Όταν ξέρετε τι θέλετε, μαθαίνετε και τι να ζητήσετε.

Πέντε βήματα για την επιλογή του καλύτερου βιβλίου

Προϋπάρχον ενδιαφέρον
Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεστε σε ένα βιβλιοπωλείο. Ξέρετε ότι θα αγοράσετε κάτι, αλλά ακόμα δεν ξέρετε τι. Σκεφτείτε τα ενδιαφέροντα σας. Θυμηθείτε ίσως την αγαπημένη σας σειρά. Μήπως ήρθε η ώρα να διαβάσετε το βιβλίο στο οποίο βασίζεται; Είναι ένα κριτήριο που θα σας βοηθήσει να βρείτε κάτι που σας ενδιαφέρει.

Συγγραφέας
Έχετε διαβάσει ήδη ένα βιβλίο του και από τότε δεν μπορείτε να τον ξεχάσετε. Είναι πολύ πιθανό να έχει γράψει και άλλα. Βρείτε τα βιβλία του και δείτε αν συνεχίζει να σας ενδιαφέρει.

Θέμα
Στο παρελθόν διαβάσατε ένα βιβλίο το οποίο εκτυλισσόταν στον μεσαίωνα και σας άρεσε πολύ το θέμα. Υπάρχουν και άλλα με παρόμοιο σκηνικό και νέες ιστορίες. Ίσως σαν ενδιαφέρουν και τα ιστορικά βιβλία. Σκεφτείτε το.

Πρόταση
Αν στέκεστε ακόμα μπροστά από τα ράφια και δεν σας έχει βοηθήσει κάποιο από τα παραπάνω κριτήρια τότε ήρθε η στιγμή να καλέσετε έναν φίλο. Τον ξέρετε και σας ξέρει. Ενδεχομένως, κάποιο βιβλίο που διάβασε να ταιριάζει περισσότερο στα δικά σας γούστα. Επίσης, πρόταση μπορεί να αποτελέσει και η ευρύτερη κατηγορία στην οποία ανήκει το βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα και σας άρεσε.

Κριτικές
Μπαίνετε online και βρίσκετε κριτικές για το βιβλίο που ενδεχομένως σας ενδιαφέρει. Βλέπετε σχόλια και αν ταιριάζουν σε αυτό που ψάχνετε τότε ίσως το βιβλίο αυτό πρέπει να το διαβάσετε και εσείς. Υπάρχουν πολλά κακά βιβλία που υπόσχονται πολλά, για αυτό ίσως πρέπει να τσεκάρετε κριτικές. Καλό είναι αν επιλέξετε αυτό το κριτήριο να κρίνετε βάσει του συνόλου και όχι μεμονωμένα. Επίσης, προσοχή από που θα διαβάσετε κριτικές, ποιοι τις έχουν γράψει και τι λένε. Υπάρχουν περιπτώσεις που αποκαλύπτονται πολλά spoilers μέσα από μια κριτική, ένας παράγοντας που σίγουρα θα σας αποτρέψει από το να αγοράσετε το βιβλίο ακόμα και αν σας αρέσει.

πηγή: lifehack.org

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας