9/6/2017

Οι πετυχημένοι άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι με την καριέρα τους επειδή δεν κάνουν αυτές τις 5 σκέψεις!

Καριέρα

Το να βρεις το επάγγελμα που θα ακολουθήσεις είναι μια από τις πιο σημαντικές επιλογές σου. Εφόσον η δουλειά πιάνει μεγάλο μέρος της ημέρας, είναι απαραίτητο να σε γεμίζει με χαρά και με μια αίσθηση ολοκλήρωσης.

Αλλά αυτό μπορεί να δημιουργήσει και πολύ άγχος, κάτι το οποίο δεν πρέπει να συμβεί και αυτό γιατί δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε. Πώς μπορούμε, όμως, να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας ώστε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή;

Το Lifehack συγκεντρώνει 5 κοινά λάθη που κάνουμε στην προσπάθεια μας να διαλέξουμε το επάγγελμα που θέλουμε να κάνουμε.

1. “Αν δεν έχω το καλύτερο, δεν θέλω τίποτα”.
Είναι καλό να στοχεύετε ψηλά αλλά μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό γιατί περιορίζετε το μυαλό σας και τις δυνατότητες σας. Όταν εστιάζουμε πολύ σε κάτι συγκεκριμένο αποτρέπουμε τον εαυτό μας από το να δει καριέρες με παρόμοια χαρακτηριστικά. Δείτε, λοιπόν, τι σας αρέσει να κάνετε και αναζητήστε το σε διάφορα επαγγέλματα.

2. “Θα έχω τη συγκεκριμένη σταδιοδρομία μέχρι αυτή την ηλικία”.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα που προκύπτει από το πόσο νωρίς καλούνται οι νέοι να αποφασίσουν για την καριέρα τους. Δεν παραμένουμε ίδιοι στις απόψεις μας στα 18, στα 25, στα 30 κλπ. Το αποτέλεσμα είναι να πιεστούμε να διαλέξουμε ένα επάγγελμα ξεχνώντας ότι συνεχώς εξελισσόμαστε και αλλάζουμε. Επίσης, υπάρχει η πεποίθηση ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις καριέρα και όσο μεγαλύτεροι γινόμαστε τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Υπάρχουν πολλά πετυχημένα παραδείγματα εκεί έξω που αποδεικνύουν το αντίθετο. Η ηλικία δεν πρέπει να είναι αποτρεπτικός παράγοντας στην αλλαγή που θέλετε να κάνετε. Όπως αλλάζετε ως άνθρωποι, έτσι αλλάζουν και οι ανάγκες σας.

3. “Πρέπει να διαλέξω το επάγγελμα μου βάσει του πτυχίου μου”.
Η γνώση είναι επένδυση και δεν πάει χαμένη. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν πρέπει να μας περιορίζει ένα πτυχίο στις επιλογές μας. Αντιθέτως, μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε πολλά διαφορετικά πράγματα. Όλα αποτελούν διαφορετικά στάδια της ανάπτυξης μας και σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται σπατάλη χρόνου.

4. “Πρέπει να λάβω καλά υπόψη τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι μου πριν διαλέξω μια καριέρα”.
Δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό το παραπάνω. Τα χόμπι μας τα έχουμε γιατί μας αρέσουν να τα κάνουμε στον ελεύθερο μας χρόνο. Αν, όμως, αυτά δεν μπορούν να μας εξασφαλίσουν έναν αξιοπρεπή μισθό για τις βασικές μας ανάγκες τότε ίσως πρέπει να παραμείνουν χόμπι. Κρατήστε τα στην άκρη και δεν ξέρετε ποτέ πότε η ζωή θα φέρει έτσι τα πράγματα που θα τα αξιοποιήσετε υπέρ σας. Διαφορετικά, σκεφτείτε ότι κρατάτε μια ισορροπία στη ζωή σας μεταξύ της δουλειά σας και των χόμπι που κάνετε όταν δεν δουλεύετε.

5. “Αν δεν βγάζω τα ίδια λεφτά με τους συνομήλικους μου, τότε μάλλον απέτυχα”.
Οι συγκρίσεις δεν κάνουν σχεδόν ποτέ καλό. Το να συγκρίνετε τους εαυτούς σας με την επιτυχία των άλλων ανθρώπων μόνο άγχος προσθέτει στον εαυτό σας. Αγαπάτε και κάνετε κάτι διαφορετικό. Είναι λογικό να έχετε, λοιπόν, και διαφορετικές απολαβές.

Οι συνεχόμενες αλλαγές που βιώνουμε σε ολόκληρο τον κόσμο κάνουν πολύ δύσκολο να καταλάβουμε ποια είναι τα επαγγέλματα που θα μας εξασφαλίσουν κερδοφορία στο μέλλον. Ό,τι θεωρείται επιθυμητό τώρα ίσως δεν είναι στο μέλλον. Για αυτό φροντίστε να ακούσετε τον εαυτό σας και να νιώσετε καλά με τη δική σας επιλογή. Χωρίς πίεση στον εαυτό σας, χωρίς άγχος. Να είστε ανοιχτοί απέναντι στα πράγματα και να αξιοποιείτε τις διαφορετικές καταστάσεις που συναντάτε. Ο πρωταρχικός σας στόχος θα πρέπει πάντα να είναι το να είστε ευτυχισμένοι.

Πηγή; lifehack.org

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας