27/03/2017

3 συνήθειες των επιτυχημένων επιχειρηματιών

του Σ. Κοσμετάτου
Αρθρογραφία

Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη: ενημερώνονται για τις εξελίξεις στον κλάδο τους, επιμορφώνονται για να διευρύνουν τους ορίζοντές τους (πχ με σεμιναρια marketing), παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις του ανταγωνισμού.

Πέρα όμως από τη σκληρή δουλειά, υιοθετούν μερικές καλές συνήθειες που τους βοηθούν να διαγράφουν επιτυχημένη πορεία στον κλάδο δραστηριοποίησής τους, αποφεύγοντας άλλες που θεωρούνται επικίνδυνα επιζήμιες για το μέλλον της επιχείρησης.

Πώς λοιπόν καταφέρνουν κάποιοι επιχειρηματίες να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των επιτυχημένων; Δείτε παρακάτω 3 συνήθειες που χρειάζεται να εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα, αν επιδιώκετε και εσείς να φτάσετε στην κορυφή.

Προγραμματίστε τον χρόνο σας

Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες γνωρίζουν πως ο χρόνος αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό τους. Φροντίζουν ωστόσο να τον κάνουν «φίλο» τους αξιοποιώντας τον στο έπακρο με σωστή οργάνωση.

Κάθε Κυριακή προσπαθήστε να προγραμματίζετε τις εργασίες της εβδομάδας που ξεκινάει την επόμενη ημέρα. Δείτε τι συναντήσεις έχετε να κάνετε, πιθανά ταξίδια, επαγγελματικά ραντεβού και συσκέψεις. Προσδιορίστε με ακρίβεια σε ποιους τομείς της εργασίας θα αφιερώνετε χρόνο κάθε εργάσιμη ημέρα ώστε να μην ξοδεύετε ώρα σε άσκοπες μετακινήσεις.

Αφήστε μία ώρα ελεύθερη για κάθε ημέρα της εβδομάδας ώστε να μην έχετε το άγχος του χρόνου όταν κληθείτε να διαχειριστείτε μια έκτακτη κατάσταση.

Παρακολουθήστε την πορεία σας

Αν δεν εξετάζετε σε τακτική βάση το εισόδημά σας, τα έξοδα της επιχείρησης, τα κέρδη της, δεν μπορείτε να λέγεστε επιχειρηματίας!

Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα αριθμητικά στοιχεία που σχετίζονται με την εταιρεία σας και να είστε σε θέση να τα επανεξετάζετε κάθε εβδομάδα. Κρατήστε τις σημειώσεις σας σε ένα απλό, υπολογιστικό φύλλο και παρακολουθήστε στενά την πορεία της επιχείρησής σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια εφαρμογή όπως το Hurdlr για να διαχειρίζεστε τα μεγέθη και τα ποσά πιο εύκολα.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα το πράξετε, το να γνωρίζετε τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στην επιχείρησή σας είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον σας.

Θέστε προσωπικούς στόχους

Το εύκολο είναι να ασχολείστε μόνο με τα τρέχοντα ζητήματα της επιχείρησής σας δίνοντας εντολές, κατευθύνσεις και οδηγίες.

Το δύσκολο κομμάτι είναι να θέτετε στόχους για τον εαυτό σας και να καταβάλλετε προσπάθεια για να τους κατακτάτε, όπως ακριβώς ζητάτε να κάνουν οι υπάλληλοί σας. Προσπαθήστε να ορίσετε έναν ημερήσιο στόχο για εσάς και εργαστείτε για να φέρετε αποτελέσματα που θα ωφελήσουν την επιχείρησή σας. Μπείτε σε διαπραγματεύσεις, διεκδικήστε περισσότερο μερίδιο στην αγορά, κερδίστε με το σπαθί σας τον επόμενο μεγάλο πελάτη.

Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες δεν φοβούνται να δοκιμαστούν, να πιεστούν, να αγχωθούν, να συνεχίσουν να προσπαθούν. Γι αυτό άλλωστε απολαμβάνουν την επιχειρηματική επιτυχία που οι υπόλοιποι απλά ονειρεύονται.

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας