16/12/2016

Τρόποι για να βελτιώσετε τη γραφή σας σύμφωνα με τους ειδικούς

Εκπαιδευτικά Νέα

του Eric Barker

Συμβουλές από ειδικούς - συμπεριλαμβανομένων των Stephen King και Steven Pinker

Μερικές φορές δεν ξέρεις τι είναι αυτό που θέλεις να πεις. Άλλες πάλι δεν ξέρεις το σωστό τρόπο για να το πεις. Και πολύ συχνά δεν μπορείς να στρωθείς σε μια καρέκλα και να γράψεις οτιδήποτε.

Είτε πρόκειται για report είτε για παρουσιάσεις στο γραφείο ή το μυθιστόρημα που θέλεις τόσο πολύ να γράψεις ή την ταινία που βλέπεις μέσα στο κεφάλι σου και δεν έχει πάρει ακόμη το δρόμο προς το χαρτί, μπορείς σίγουρα να χρησιμοποιήσεις κάποιες συμβουλές ώστε να βελτιώσεις το γράψιμό σου.

Θα προσπαθήσουμε να διαφωτιστούμε από τους πραγματικούς ειδικούς: Stephen King, David Mamet, Steven Pinker, Andrew Kevin Walker, Andrew Goldberg κ.α.

Ας ξεκινήσουμε ...

Η πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας

"Γιατί να ενδιαφερθεί κάποιος γι' αυτά που γράφω"

Όχι, το να κάνεις αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου δεν δείχνει σύμπτωμα κλινικής κατάθλιψης, είναι η καλύτερη - όχι, μάλλον η απαραίτητη - ερώτηση που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις.

Ο Steven Pressfield, συγγραφέας του "The War of Art: Break Through the Blocks and Win Your Inner Creative Battles", το λέει λίγο στεγνά: "Nobody wants to read your shit."

Ο Pressfield δεν είναι σκληρός. Λέει απλώς ότι χρειάζεται να δώσεις στον αναγνώστη ένα λόγο για να ενδιαφερθεί. Μην υποθέτεις ότι επειδή είναι ενδιαφέρον για σένα, είναι και για τους άλλους.

Πριν γράψεις κάτι, κάνε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου. Και απάντησέ την.

Τι σκοπεύεις να κάνεις για να είσαι σίγουρος ότι εκτός από τη μαμά θα ενδιαφερθούν κι άλλοι γι' αυτό που έγραψες; Είναι διασκεδαστικό; Είναι ενημερωτικό; Απαντά σε κάτι για το οποίο αναρωτιούνται οι άνθρωποι;

Ο Jason Hallock, κορυφαίος story analyst της Paramount Pictures, λέει πως ανεξάρτητα του τι γράφεις, ένας "γάντζος" που θα τραβήξει τον αναγνώστη σε αυτό και θα του εξάψει την περιέργεια είναι ζωτικής σημασίας.

"Eric, you and I have talked about attention as a zero-sum game, and with all the distractions fighting for that scarcest of resources, it’s important to think of the audience first. This is more of an entertainer’s perspective than an artist’s, but I think it’s equally valid (if not more so…). That’s why the hook is so critical. It’s universal, too, not just in writing or movies, but in business. It just has different nomenclature. Sometimes it’s called a logline, sometimes an elevator pitch. You’ve got to engage attention–to captivate. It’s not easy. I’ve written thousands of loglines on projects over the last two decades, and in almost every case, the harder something is for me to boil down into a single sentence or two, the worse it is as a story."

Πάρτε το χρόνο σας και δημιουργήστε μία - δύο σύντομες φράσεις που συνοψίζουν αυτό για το οποίο είναι ενδιαφέρον αυτό που γράφετε. Τεστάρετε το σε μερικούς ανθρώπους. Αν σας πουν "Πες μου κι άλλα", ξέρετε πως κάτι έχετε κάνει.

Οκ, λοιπόν, τώρα γνωρίζετε πως γράφετε κάτι που αξίζει να γραφτεί. Το επόμενο βήμα είναι κάτι που οι περισσότεροι παραβλέπουν...

Κάτσε κάτω και γράψε

Ναι, για να υπάρχει κάτι γραμμένο, πρέπει στην πραγματικότητα να κάτσεις να το γράψεις. Μερικοί το αποκαλούν "Η πειθαρχία της καρέκλας". Κάτσε και γράψε.

Ο William Zinsser πούλησε πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα του βιβλίου του On Writing Well: An Informal Guide To Writing Nonfiction. Τι λέει;

Μαθαίνεις να γράφεις γράφοντας. Είναι κοινότυπο, αλλά αυτό που το κάνει κοινότυπο είναι το γεγονός ότι είναι αλήθεια. Ο μόνος τρόπος για να μάθεις να γράφεις είναι να αναγκάσεις τον εαυτό σου να παράξει έναν ορισμένο αριθμό λέξεων σε τακτική βάση.

Και πρέπει να το πάρεις στα σοβαρά αν θέλεις να βελτιωθείς. Ο Andrew Kevin Walker λέει χαρακτηριστικά "Δες το σαν χόμπι και έτσι θα παραμείνει."

Αλλά ακόμη και ο ίδιος είναι αναβλητικός όταν πρόκειται για γράψιμο. Λίγο πολύ τους φοβίζει όλους. Τι κάνει γι'αυτό ο Andy; Περιβάλλει τον εαυτό του με πράγματα που του δίνουν αυτοπεποίθηση. Οπότε ...

"If there is a certain pen that makes you feel more like a writer, then go get it. A certain notebook. Whatever makes you feel more like a writer will help you. Confidence is such a powerful driver to writing. If you happen to be in a steady state when you’re feeling confident the way that you write is different."

Το να κάτσεις και να γράψεις ακούγεται τρομακτικό. Και σκεφτείτε πόσο πιο πολύ είναι το να γράψεις ένα blog post για το πώς να γράψεις καλά. Το έκανα έτσι κι αλλιώς. Θα πρέπει να το κάνεις κι εσύ.

Το να γράφεις πολύ δεν είναι εύκολο. Οπότε ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος να βελτιώσεις τις ικανότητές σου; Η ώσμωση. 'Η περίπου.

Διάβαζε, διάβαζε και διάβαζε περισσότερο

Ο Stephen King έχει γράψει ένα από τα καλύτερα (και πιο διασκεδαστικά) βιβλία για το πώς να βελτιώσει κανείς τη γραφή του. Και δεν μασάει τα λόγια του σε αυτό το θέμα:

"Αν δεν έχεις χρόνο να διαβάσεις, δεν έχεις χρόνο (ή τα εργαλεία) για να γράψεις."

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να διαβάζεις πολύ; Ως καθηγητής στο Harvard, o Steven Pinker μου εξήγησε όταν του μίλησα, ότι αν πρόκειται να μάθουμε τους κανόνες της καλής γραφής, τότε πιθανότατα θα το καταφέρουμε παθητικά από τα βιβλία που καταβροχθίζουμε:

"I don’t think you could become a good writer unless you spend a lot of time immersed in text allowing you to soak up thousands of idioms and constructions and figures of speech and interesting words, to develop a sense of writing at its best. Becoming a writer requires savoring and reverse-engineering examples of good prose, giving you something to aspire to and allowing you to become sensitive to the hundreds of things that go into a good sentence that couldn’t possibly be spelled out one by one."

Και έπειτα, όπως εξηγεί ο William Zinsser, μπορείτε να το πάτε ένα βήμα παραπέρα. Μελετήστε τα βιβλία που αγαπάτε και μιμηθείτε τα.

"Η γραφή μαθαίνεται μέσω της μίμησης. Αν με ρωτήσει κανείς πώς έμαθα να γράφω, θα έλεγα πως έμαθα διαβάζοντας άνδρες και γυναίκες που έκαναν το γράψιμο που ήθελα κι εγώ να κάνω και προσπάθησα να καταλάβω τον τρόπο που το έκαναν."

Διαβάστε περισσότερα στο TIME

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας