22/11/2016

Διαγράψτε αυτά τα στοιχεία από το βιογραφικό σας

Καριέρα

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων σπανίως διαθέτουν το χρόνο ώστε να εξετάσουν ενδελεχώς κάθε βιογραφικό που έχουν στα χέρια τους και τυπικά ξοδεύουν 6 δευτερόλεπτα ώστε να πάρουν την αρχική fit/no fit (μας κάνει/δεν μας κάνει) απόφαση.

Αν θέλετε να περάσετε το τεστ, χρειάζεται να διαθέτετε ορισμένα προσόντα - και το τέλειο βιογραφικό ώστε να τα αναδείξετε.

Δείτε παρακάτω μερικά από τα στοιχεία που πρέπει να διώξετε αμέσως από το βιογραφικό σας:

1. Έναν αντικειμενικό λόγο για τον οποίο θέλετε τη θέση
Αν έχετε αιτηθεί για τη θέση, τότε είναι προφανές ότι θέλετε τη δουλειά.

Η εξαίρεση: αν αλλάζετε εντελώς βιομηχανία, μπορεί να ήταν χρήσιμο να συμπεριλάβετε μία σύντομη περίληψη.

2. Άσχετη εργασιακή εμπειρία
Ναι μπορεί να έχετε υπάρξει ''ο βασιλιάς των καφέδων" στο μαγαζί που εργαστήκατε, ενώ ήσαστε στο λύκειο. Σε περίπτωση που δεν έχετε σκοπό να συνεχίσετε τον τίτλο, είναι η στιγμή να διαγράψετε τέτοιου είδους πληροφορία για την πρότερη εργασιακή σας εμπειρία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ειδική σε θέματα καριέρας, Alyssa Gelbard, υπάρχει περίπτωση ο ρόλος κάποιου σε προηγούμενη θέση, να δείχνει αρχικά άσχετος με τη θέση για την οποία αιτείται, όμως μπορεί να παρουσιάζει μια άλλη διάσταση, ένα βάθος ή μια δεξιότητα πάρα πολύ σχετική τελικά. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να τη συμπεριλάβετε.

3. Προσωπικές λεπτομέρειες
Μη συμπεριλαμβάνετε την οικογενειακή σας κατάσταση, τις θρησκευτικές σας πεποιθήσεις ή τον αριθμό ασφάλισής σας.

Μπορεί στο παρελθόν, αυτά να αποτελούσαν standard δεδομένα του βιογραφικού, αλλά πλέον καλό είναι να αποφεύγονται αφού μπορεί να προκαλέσουν διακρίσεις.

4. Πληροφορίες διεύθυνσης
Η Amanda Augustine επισημαίνει πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνετε τη διεύθυνση της κατοικίας σας στο βιογραφικό σας. Είναι θέμα ασφάλειας.

5. Παραπάνω από έναν αριθμό τηλεφώνου
Η Augustine προτείνει να συμπεριλαμβάνετε μόνο έναν αριθμό τηλεφώνου στο βιογραφικό σας και αυτός να είναι του κινητού σας, ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε αποκλειστικά εσείς τις εισερχόμενες κλήσεις σας. Επίσης, δεν θέλετε οι εργοδότες να μπορούν να σας βρίσκουν σε πέντε διαφορετικά τηλέφωνα.

6. Τα χόμπι σας
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ενδιαφέρουν κανένα.

Αν δεν σχετίζονται με τη θέση, αποτελούν χάσιμο χώρου στο βιογραφικό και χάσιμο χρόνου για την εταιρεία.

7. Κραυγαλέα ψέματα
Οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώνονται στα skills που μπορούν να προσφέρουν και όχι σε εκείνα που δεν μπορούν. Αποφύγετε τα ψέματα απαραιτήτως.

8. Πάρα πολλά bullets
H Augustine επισημαίνει πως αν βάζετε bullets σε οτιδήποτε περιλαμβάνεται στο βιογραφικό σας, θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα με το να είχατε ένα τεράστιο κείμενο χωρίς bullets. Όπως εξηγεί η ίδια, τα bullets χρησιμοποιούνται στις πιο σημαντικές πληροφορίες με σκοπό να προσελκύσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον.

9. Αποχή από την εργασία/Ανεργία
Αν απείχατε από τη δουλειά για να ταξιδέψετε ή να μεγαλώσετε την οικογένειά σας, η Gelbard, δεν συνιστά να συμπεριλάβετε τέτοιου είδους πληροφορίες στο βιογραφικό σας.

10. Συστάσεις
Αν οι υπεύθυνοι προσλήψεων επιθυμούν να μιλήσουν σε προηγούμενους εργοδότες σας ή καθηγητές σας, θα το ζητήσουν.

Αν γράψετε "συστάσεις εφόσον ζητηθούν" στο κάτω μέρος του βιογραφικού σας, θα ξοδέψετε χωρίς λόγο μία γραμμή.

11. Προσωπικές αντωνυμίες
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε προσωπικές αντωνυμίες όπως "εγώ", "εμένα", "αυτή", "δικό μου", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Tina Nicolai.

"Μην γράφετε το βιογραφικό σας σε τρίτο ενικό πρόσωπο ή στο πρώτο πρόσωπο. Είναι κατανοητό πως όσα γράφονται στο βιογραφικό σας αφορούν εσάς και την εμπειρία σας."

12. Χρήση ενεστώτα για μία δουλειά σας στο παρελθόν
Μην περιγράφετε ποτέ παρελθοντική προϋπηρεσία χρησιμοποιώντας ενεστώτα. Μόνο η τρέχουσα εργασία σας πρέπει να αναγράφεται σε παροντικό χρόνο.

14. Μία λιγότερο επαγγελματική διεύθυνση email
Αν χρησιμοποιείτε ακόμη ένα παλιό email, όπως BeerLover123@gmail.com or CuteChick4life@yahoo.com, ήρθε η ώρα να επιλέξετε κάποιο καινούριο.

15. Περισσότερα από 15 χρόνια προϋπηρεσίας
Όταν συμπεριλαμβάνετε δουλειές από το 2000, αρχίζετε να χάνετε το ενδιαφέρον του υπεύθυνου προσλήψεων. Συμπεριλάβετε μόνο τις πιο σχετικές με τη θέση στην οποία έχετε κάνει αίτηση.

Επίσης, μην αναγράφετε ποτέ χρονολογίες εκπαίδευσης, πιστοποιήσεων κλπ που είναι προ 15ετίας.

16. Λόγοι που αποχωρήσατε από κάποια θέση ή εταιρεία
Πολλοί υποψήφιοι νομίζουν πως θα αυξήσουν τις πιθανότητές τους αν εξηγήσουν γιατί αποχώρησαν από την προηγούμενη δουλειά τους.

Λάθος. Δεν υπάρχει λόγος να το αναφέρεται στο βιογραφικό σας.

Πηγή: Business Insider

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας