09/11/2016

Είμαστε φτιαγμένοι για να είμαστε καλοί; Δείτε το video!

Εκπαιδευτικά Νέα

Ας πάρουμε λίγο χρόνο αυτή τη μουντή Τετάρτη και ας υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας ότι οι άνθρωποι δεν είναι πάντα ικανοί για το χειρότερο. Σε ένα σύντομο και περιεκτικό video που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο της California, Berkeley, ο ψυχολόγος Dacher Keltner αναλύει τα αποτελέσματα της έρευνάς του, σύμφωνα με την οποία, οι άνθρωποι φαίνεται ότι είναι από τη φύση τους καλοί. Ο Keltner χρησιμοποίησε μεθόδους απεικόνισης του εγκεφάλου για να ελέγξει τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων στη θέα εικόνων από ανθρώπους που υπέφεραν:

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι ένα πολύ «παλιό» κομμάτι του εγκεφάλου, γνωστό ως PAG (periaqueductal gray), το οποίο είναι κοινό στα θηλαστικά, ενεργοποιείται όταν νιώθουμε συμπόνια. Και αυτό υποδεικνύει ότι η συμπόνια έχει βαθιές ρίζες εξελικτικά, όπως ακριβώς υποστήριζε και ο Δαρβίνος.»

Η έρευνά του επίσης έδειξε ότι το πνευμονογαστρικό νεύρο — η μεγαλύτερη ομάδα νευρών του νευρικού συστήματος, η οποία ξεκινάει από τον εγκέφαλο και καταλήγει στο υπογάστριο — παρουσιάζει δραστηριότητα όταν νιώθουμε συμπόνια.

Φαίνεται λοιπόν ότι κατά κάποιο τρόπο, είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να νοιαζόμαστε για τους άλλους και να δείχνουμε την καλοσύνη μας σε αυτούς που το χρειάζονται. Be kind λοιπόν! 

Το video περιέχει αγγλικούς υπότιτλους. 

Πηγή: nymag.com

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας