3/11/2016

5 συμβουλές για να αγαπήσετε τις καθημερινές όπως και τα σαββατοκύριακα!

Καριέρα

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η Δευτέρα είναι η χειρότερη μέρα της εβδομάδας. Είναι απλά δεδομένο και δε χωράει αμφισβήτηση. Μέχρι και οι έρευνες το επιβεβαιώνουν και ποιοι είμαστε εμείς για να τα βάλουμε με την επιστήμη;

Σύμφωνα με έρευνα του Stanford University, ακόμα και όσοι δεν εργάζονται έχουν πεσμένη διάθεση τις καθημερινές. Η χαρά φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα του χρόνου που περνάμε με την οικογένεια και τους φίλους μας, επομένως οι αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις της Δευτέρας ισχύουν για όλους, εργαζόμενους και μη.

Αν θέλετε λοιπόν η κάθε μέρα να μοιάζει λίγο περισσότερο με Σάββατο, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές!

1. Φέρτε ένα κομμάτι του ΣΚ μέσα στην εβδομάδα.
Δε χρειάζεται να αφήνετε όλα τα διασκεδαστικά πράγματα για το σαββατοκύριακο, λέει η Janet Zinn, ψυχοθεραπεύτρια και coach. Βρεθείτε με φίλους, πάτε μια βόλτα, επισκεφθείτε ένα μουσείο ή γυμναστείτε. “Ο,τιδήποτε σας επιτρέπει να διασκεδάσετε ή να χαλαρώσετε μέσα στην εβδομάδα. Μπορεί να είναι μια μικρή αλλαγή στο καθημερινό σας πρόγραμμα, ακόμη και 20 λεπτά είναι αρκετά. Αν βέβαια έχετε την ευελιξία, ξεκλέψτε μια ώρα για τον εαυτό σας.”

2. Ξυπνήστε νωρίτερα.
Τα πρωινά του Σαββατοκύριακου είναι υπέροχα γιατί είναι ήσυχα, χωρίς υποχρεώσεις, λέει ο Glen Stansberry, συνιδρυτής του Gentlemint.com. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τα πρωινά συνήθως είναι αγχωτικά. Ο Stansberry προτείνει να βάλετε το ξυπνητήρι σας λίγο νωρίτερα. “Δε χρειάζεται να είναι πολύ νωρίτερα, αρκεί να υπάρχει αρκετός χρόνος για να έχετε τη δυνατότητα να κάνετε κάτι που συνήθως δεν προλαβαίνετε: να πιείτε τον καφέ σας με την ησυχίας σας, να κάνετε ένα ωραίο, χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και να καθίσετε για λίγο στον καναπέ σας.”

3. “Αποσυνδεθείτε” κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Ένα από τα καλύτερα κομμάτια του σαββατοκύριακου είναι το γεγονός ότι μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα από email και τηλεφωνήματα σχετικά με τη δουλεία. Σύμφωνα με τον Stansberry, μπορείτε να θέσετε κάποια όρια σε αυτό, ακόμα κι αν είναι εργάσιμη. “Κλείστε το email σας για λίγο, αν η εργασία σας σας το επιτρέπει. Ορίστε μια ώρα την οποία θα αφιερώνετε για να τσεκάρετε τα εισερχόμενά σας και επιλέξτε σε ποια θα δώσετε προτεραιότητα για να απαντήσετε.”

4. Εργαστείτε λίγο το Σαββατοκύριακο.
Ένας από τους λόγους για τον οποίους πιέζεστε τόσο τις καθημερινές μπορεί να είναι και ο μεγάλος φόρτος εργασίας. Αν όμως αφιερώσετε λίγο χρόνο το σαββατοκύριακο για να εργαστείτε, θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε κάτι πιο διασκεδαστικό εκτός από το να δουλεύετε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, συμβουλεύει η Carole Lieberman, ψυχίατρος.
Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι θα πρέπει να πάτε στο γραφείο το Σάββατο. “Αν για παράδειγμα έχετε να διαβάσετε κάτι, μπορείτε να το κάνετε πιο χαλαρά το σαββατοκύριακο, ακόμα και σε ένα πάρκο, αν το επιτρέπει ο καιρός, ή στο αγαπημένο σας καφέ.”

5. Βρείτε καινούργια δουλειά.
Μια μελέτη του National Bureau of Economic Research βρήκε ότι αυτοί που αγαπούν τη δουλειά τους (και το αφεντικό τους) δεν επηρεάζονται τόσο από το “φαινόμενο του σαββατοκύριακου”. Ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους ανυπομονεί κανείς για το ΣΚ είναι ακριβώς για να ξεφύγει από την εργασία του. Αν όμως αγαπάς τη δουλειά σου, είσαι πιο ευτυχισμένος κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σύμφωνα με την έρευνα. Αν δε μπορείτε να αλλάξετε δουλειά, μπορείτε να βρείτε μικρούς τρόπους να ενισχύσετε τη διάθεσή σας στο γραφείο, σύμφωνα με την Gini Graham Scott, συγγραφέα του "Enjoy! New Ways to Add Fun to Your Work Every Day". Κοινωνικοποιηθείτε περισσότερο στο χώρο εργασίας, γίνετε φίλοι με τους συναδέλφου σας, κανονίστε εξόδους μετά τη δουλειά ή κάντε μαζί διάλειμμα για φαγητό και δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να νιώσετε καλύτερα, ακόμα και τις Δευτέρες!

Πηγή: mentalfloss

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας