27/10/2016

Skills που μπορούμε να μάθουμε από επιτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα ανά τον κόσμο

Καριέρα

Τα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο έχουν από καιρό δοκιμαστεί και τελειοποιηθεί για να παράγουν υψηλά ακαδημαϊκά αποτελέσματα και να καλλιεργήσουν την προσωπική ανάπτυξη στα παιδιά. Όπου και να πήγατε σχολείο στον κόσμο, η εκπάιδευσή σας επηρεάστηκε πρωτίστως από την κουλτούρα και τη νοοτροπία της συγκεκριμένης χώρας και καθώς κανένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι τέλειο, υπάρχουν μερικές χώρες που αποφέρουν καλά ακαδημαϊκά αποτελέσματα και προσωπικές δεξιότητες, που βοηθούν τους ανθρώπους να υπερέχουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Οπότε, ποιες χώρες είναι εκείνες που δείχνουν πως εκλαμβάνουν σωστά την εκπαίδευση ενός παιδιού και ποιοι είναι οι παράγοντες που τις κάνουν τόσο επιτυχημένες; Πολλές χώρες δομούν την εκπαίδευση με διαφορετικούς τρόπους, δείτε παρακάτω, ωστόσο, τέσσερις χώρες, των οποίων η επιτυχία ως προς το εκπαιδευτικό τους σύστημα μας οδηγεί να εξετάσουμε το πώς οι προτεραιότητές τους επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα εκπαιδευτικά τους συστήματα διαμορφώνονται και επίσης τι μπορούμε να μάθουμε από αυτά.

Ιαπωνία

Αναπτύσσοντας το χαρακτήρα πρωτίστως και μετά τη γνώση
Όποιος έχει επισκεφτεί την Ιαπωνία, θα έχει αντιληφθεί πως οι Ιάπωνες είναι πολύ ευγενικοί και διακατέχονται από καλούς τρόπους. Αυτό συμβαίνει επειδή η ιαπωνική κουλτούρα δίνει έμφαση στο χτίσιμο του χαρακτήρα του παιδιού πριν ξεκινήσει την παραδοσιακή εκπαίδευση με επίσημες εξετάσεις.

Τα πρώτα χρόνια της σχολικής του ζωής, ένα παιδί στην Ιαπωνία αναπτύσσει το σεβασμό, τη συμπόνοια, και τη γενναιοδωρία ως μέρος της φύσης του, καθώς επίσης τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους, τη δικαιοσύνη, τον αυτοέλεγχο και την αποφασιστικότητα. Αυτά τα χαρακτηριστικά το βοηθούν να εδραιώσει μια ισορροπία που χρειάζεται για να επιτύχει τόσο στο σχολείο όσο και στη ζωή του.

Ομαδική δουλειά - Σεβασμός στη δουλειά | Οι Ιάπωνες μαθητές καθαρίζουν οι ίδιοι το σχολείο
Τη στιγμή που τα περισσότερα σχολεία προσλαμβάνουν προσωπικό για την καθημερινή καθαριότητα, στην Ιαπωνία, οι τάξεις, οι διάδρομοι, το κυλικείο, ακόμη και οι τουαλέτες καθαρίζονται από τους ίδιους τους μαθητές.

Χωρίζονται σε ομάδες και εκτελούν αυτό τους το καθήκον σε καθημερινή βάση, μαθάινοντας έτσι όχι μόνο πόσο σημαντική είναι η καθαριότητα, αλλά και τη σημασία της ομαδικής δουλειάς και το σεβασμό προς τη δουλειά - τη δική τους και των άλλων.

Φιλανδία

Το λιγότερο είναι περισσότερο
Το εκπαιδευτικό σύστημα της Φιλανδίας είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα στον κόσμο. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι η εξής: Το λιγότερο είναι περισσότερο. Οι δάσκαλοι στη Φιλανδία ξοδεύουν περίπου 600 ώρες ετησίως διδάσκοντας εντός της τάξης - στην Αμερική σχεδόν τις διπλάσιες. Το πλεονέκτημα του να ξοδεύουν λιγότερες ώρες στέκοντας μπροστά από τους μαθητές είναι ότι οι δάσκαλοι επενδύουν περισσότερο χρόνο επενδύοντας στην επαγγελματική ανάπτυξη, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα οι ώρες της εκπαόδευσης να είναι πιο ποιοτικές.

Τα παιδιά περνούν αρκετό χρόνο έξω
Οι Φιλανδία και άλλες Σκανδιναβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων την Νορβηγίας και της Σουηδίας, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο να βρίσκεται κανείς έξω στη φύση. Χάρη σε αυτό, τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο όντας έξω στη φύση, ανακαλύπτοντας και παίζοντας, πράγμα που αποτελεί σημαντικό συστατικό της μάθησης.

Ακόμη και στην καρδιά του χειμώνα, τα παιδιά πηγαίνουν εκπαιδευτικές εκδρομές σε δάση και βουνά. Πέραν του ότι τα παιδιά ενθαρρύνονται να είναι δσραστήρια, έχει αποδειχτεί πως ο χρόνος που περνά κανείς στη φύση ωφελεί τον εγκέφαλο τοιουτοτρόπως.

Σιγκαπούρη
Τα περισσότερα επενδύονται στην τεχνολογία
Η Σιγκαπούρη διαθέτει τα υψηλότερα στατιστικά επιτυχιών στην Ασία και στον κόσμο και πολλά έχουν επενδυθεί στην τεχνολογική υποστήριξη μέσα στις σχολικές αίθουσες τόσο προς τους μαθητές όσο και προς τους δασκάλους.

 Δίνεται τεράστια έμφαση στην τεχνολογία για τη βελτίωση των σχολείων και στην ευκαιρία των μαθητών να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία. Η χώρα επενδύει στην ψηφιακή μάθηση και κάνει το εκπαιδευτικό υλικό πολύ πιο προσβάσιμο, ιδιαίτερα σε μαθητές, που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Παρουσιάζουν τη σημασία της θετικής ψυχολογίας
Στη Σιγκαπούρη, έχει υπάρξει σοβαρή αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος τα τελευταία χρόνια. Ένα συγκεκριμένο πρόσθετο που υπάρχει είναι το πρόγραμμα των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων που στηρίζεται σε πρόσφατες ανακαλύψεις σχετικά με τη θετική ψυχολογία γύρω από τη νοοτροπία και την ανεκτικότητα. Η θετική εκπαίδευση λογίζεται ως θεμελιώδης και σημαντική ενσωμάτωση στην τάξη, που καλλιεργεί και διαπλάθει τον τρόπο με τον οποίο διδάσκονται τα μαθήματα και μορφώνονται τα παιδιά με διαφορετικές μεθόδους, τέτοιες που ενθαρρύνουν τη θετικότητα στη ζωή.

Γερμανία

Δεν υπάρχουν συγκρίσεις μεταξύ των σχολείων
Οι εθνικές εξετάσεις σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο χρησιμοποιούνται για να συγκρίνονται οι επιτυχίες σε διαφορετικά σχολεία και αυτό μπορεί να επιφέρει μεγάλη πίεση στην απόδοση των παιδιών, ενώ παράλληλα παρεμποδίζει τη διασκέδαση, την προσωπική ανάπτυξη και τα επιτεύγματα. Στη Γερμανία, οι πίνακες κατάταξης δεν δημοσιεύονται, που σημαίνει πως τα σχολεία δεν ανησυχούν για τη φήμη τους.

Τα γερμανικά σχολεία διασφαλίζουν ότι η παρακολούθηση τόσο των δασκάλων όσο και των μαθητών δεν είναι υπερβολική, πράγμα που μειώνει την πιθανότητα να πληγεί η δημιουργικότητα των δασκάλων. Αυτό επιτρέπει να δίνεται περισσότερο βάρος στην εκπαιδευτική διαδικασία και λιγότερο στα αποτελέσματα, γεγονός που συνεπάγεται λιγότερη πίεση προς τα παιδιά και πιο διασκεδαστική προσέγγιση της μάθησης.

Λιγότερος διαχωρισμός μεταξύ παιδιών διαφορετικών μαθησιακών επιπέδων
Ο διαχωρισμός παιδιών σε διαφορετικά επίπεδα μάθησης και άρα σε διαφορετική τάξη αποτελεί συνήθη πρακτική σε πολλά σχολεία στον κόσμο. Στη Γερμανία, τα σχολεία έχουν ενοποιηθεί σε πιο γενικά σχολεία, που έχουν την ικανότητα να καλλιεργούν και να υποστηρίζουν τα παιδιά όλων των επιπέδων στο ίδιο περιβάλλον, πράγμα που εξαφανίζει το στίγμα που προκύπτει από αυτού του είδους τους διαχωρισμούς.

Πηγή: lifehack.org

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας