17/10/2016

Θέλετε να δώσετε κίνητρο στους millennials εργαζομένους σας; Κάντε τους αυτή την ερώτηση

Καριέρα

Μία από τις πιο αφόρητες ερωτήσεις στον επιχειρηματικό κόσμο σήμερα είναι το πώς να παρακινήσουν μια γενιά που μοιάζει απίθανο να παρακινηθεί.

Millennials.

Οι επιχειρήσεις κάνουν τα πάντα για να δείχνουν πιο millennial-friendly. Διακοσμούν τα γραφεία με αποφθέγματα - αποσπάσματα τύπου "Δεν μπορεί κανείς να σας ρίξει κάτω". Τοποθετούν coffee bar μέσα στην εταιρεία. Επεκτείνουν χρονικά τα διαλείμματα για φαγητό και γενικότερα βάζουν τα δυνατά τους ώστε να δημιουργήσουν ένα cool περιβάλλον εργασίας, έτσι ώστε οι millennials και οι νέοι, να μη βλέπουν τη δουλειά ως δουλειά.

Μπορώ να σας πω ένα millennial - μυστικό σε αυτό το σημείο;
Η δουλειά πάντα - σε ένα θεμελιώδες επίπεδο - θα είναι δουλειά. Και τίποτα από τα παραπάνω δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό.
Θέλετε πραγματικά να δώσετε κίνητρο σε ένα νέο άτομο; Θέλετε αυτό το άτομο των 22 ετών να δώσει τα πάντα;

Τότε πρέπει και εσείς να δώσετε τα πάντα - και αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως την παροχή υψηλών αποδοχών.

Αυτό που χρειάζεται είναι να τους κάνετε την εξής ερώτηση: Ποιο είναι το όνειρό σου;

Βλέπετε τα μάτια τους να ανοίγουν διάπλατα; Ποια ήταν η τελευταία φορά που κάποιος τους το ρώτησε; Σίγουρα όχι οι γονείς τους, οι οποίοι προσπαθούν να διασφαλίσουν πως τα παιδιά τους αφήνουν την οικογενειακή φωλιά έχοντας μια ασφαλή δουλειά. Ούτε οι δάσκαλοί τους - πέρασαν χρόνια από τότε που αποφοίτησαν. Μάλλον ούτε και οι φίλοι - όλοι τους είναι αντιμέτωποι με τις ίδιες ανασφάλειες και σκέφτονται τα δικά τους όνειρα.

Ρωτήστε λοιπόν, το δικό σας νέο εργαζόμενο, ποιο είναι το όνειρό του και αληθινά ακούστε τον.

Ακούστε τον να σας λέει πως θέλει να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Ακούστε τον να σας μιλάει για την αγάπη του για την κιθάρα ή τη ζωγραφική. Ακούστε την επιθυμία του να γίνει ηθοποιός. Προσέξτε τον τρόπο με τον οποίο εκφράζει την επιθυμία να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια κάποια μέρα.

Ακούστε τους και μετά πείτε "Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σε βοηθήσω να πραγματοποιήσεις αυτό το όνειρο."

Συμπεριφερθείτε τους σαν να είναι φίλοι και όχι απλοί υπάλληλοι. Σκεφτείτε το: Θα δουλεύουν για εσάς για πάντα; Λογικά, όχι. Είναι τόσο δύσκολο για σας να ξοδεύετε δέκα λεπτά από το χρόνο σας - μια φορά στο τόσο - για να μιλάτε μαζί τους;

Τα παρακινητικά αποφθέγματα στους τοίχους δεν χτίζουν την εταιρική κουλτούρα. Τα ποτά με την ομάδα και τα ντόνατ της Δευτέρας δεν δημιουργούν κουλτούρα. Αυτά τα πράγματα δημιουργούν τις ευκαιρίες ώστε να χτιστεί η εταιρική κουλτούρα - και η πραγματική κουλτούρα παίρνει μορφή από την αμοιβαία κατανόηση και επικοινωνία.

Όλοι είμαστε άνθρωποι. Όλοι έχουμε τα όνειρά μας, τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες μας.

Αν αποκαλείτε τον εαυτό σας ηγέτη, σταματήστε να συμπεριφέρεστε σαν σκληροί προϊστάμενοι. Οδηγήστε τους εκεί που θα θέλατε κι εσείς να οδηγηθείτε.

Υπενθυμίστε τους το όνειρό τους. Βοηθήστε τους να δουλέψουν πάνω σε αυτό. Και θα δουλέψουν για εσάς πιο σκληρά από ό,τι για οποιοδήποτε άλλο άτομο.

Γιατί;

Γιατί για αυτούς θα είστε κάτι παραπάνω από εργοδότης. Θα είστε μέντορας και αληθινός ηγέτης.

Πηγή: Inc.com

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας