14/10/2016

Δεύτερη συνέντευξη στην ίδια εταιρεία | Η ευκαιρία σας να λάμψετε

Καριέρα

Είναι η δεύτερη φορά που σας καλούν για συνέντευξη στην ίδια εταιρεία. Τα πήγατε πολύ καλά την τελευταία φορά, οπότε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι;

Σήμερα, οι περισσότεροι εργοδότες ξοδεύουν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν τους υποψήφιους και το κάνουν πλέον πιο λεπτομερώς. Όλο και περισσότεροι υποψήφιοι καλούνται ξανά για συνέντευξη προτού παρθεί η τελική απόφαση. Μια δεύτερη συνέντευξη θα μπορούσε να είναι μια τυπική διαδικασία ή αρκετοί από τους υποψηφίους θα μπορούσαν να παρευρίσκονται και ο καταλληλότερος θα επιλεχθεί τελικά για τη θέση.

Αν δεν γνωρίζετε ποια θα είναι η κατάσταση - μάθετε, γρήγορα! Όπως και να έχει, προετοιμαστείτε.

Προετοιμάστε το έδαφος
Είναι αποδεκτό να επικοινωνήσετε με τον/την αρμόδιο/α που οργανώνει τη συνέντευξη και να ζητήσετε ορισμένες λεπτομέρειες. Η επιπλέον επικοινωνία σημαίνει περισσότερη οικειότητα και αυτό πάντα λειτουργεί υπέρ σας. Το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μάθετε ποιον θα συναντήσετε, πόσοι άλλοι υποψήφιοι θα είναι, με ποια σειρά θα περάσετε και ποια θα είναι η διαδικασία.

Αν σας δοθεί η ευκαιρία, ρωτήστε αν υπήρξε κάτι από την προηγούμενη φορά που μέτρησε εναντίον σας ή γενικότερα κάτι που δεν πήγε καλά.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επαναλάβετε την πρότερη έρευνά σας. Μάθετε για την εταιρεία, τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί, τον κλάδο, το ρόλο, το οικονομικό κλίμα, τις αγορές, τους ανταγωνιστές κλπ. Δεν χρειάζεται να γίνετε ειδήμονες, αλλά να στοχεύσετε να φτάσετε στο επίπεδο, όπου θα μπορείτε να συζητήσετε για όλα αυτά τα θέματα.

Κατά τη συνέντευξη ακολουθήστε τα ακόλουθα 5 βήματα για να βγείτε κερδισμένοι, κοινώς να αποχωρήσετε έχοντας αναλάβει τη θέση.

1. Συγκεντρωθείτε
Οι άνθρωποι που θα σας δουν είναι πολυάσχολοι και σίγουρα δεν σας έχουν καλέσει για τσάι. Προφανώς γνωρίζουν ήδη ότι είστε κατάλληλοι για τη θέση, διαφορετικά δεν θα σας είχαν καλέσει ξανά.

2. Εξασκηθείτε
Σχεδιάστε και προβάρετε τα ρούχα που θα φορέσετε, το πώς θα εισέλθετε στη ρεσεψιόν, την είσοδό σας στο χώρο της συνέντευξης, κάποιες υποθετικές στιχομυθίες, τη συμπεριφορά σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και την έξοδό σας. Προσπαθήστε να συνδεθείτε με τους συνομιλητές σας σε ανθρώπινο επίπεδο και γίνεται "ο ένας/η μία", που αναζητούν.

3. Προβλέψτε τις ανησυχίες τους
Να είστε προετοιμασμένοι για δυσκολότερες ερωτήσεις, από εκείνες στην πρώτη σας συνέντευξη. Όταν φύγατε εκείνη την ημέρα, τι σας προκάλεσε ανησυχία; Σε ποιο σημείο αισθανθήκατε αδύναμοι; Υποθέστε ότι αυτά τα θέματα θα επανέλθουν και προετοιμαστείτε ενδελεχώς.

4. Τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτά;
Δείξτε ότι αντιλαμβάνεστε τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Δεν χρειάζεται να αναφέρετε επακριβώς τα προβλήματα που τυχόν έχει, ώστε να μη φανείτε αλαζόνες ή λάθος. Δείξτε απλώς πως μπορείτε να είστε μέρος της λύσης.

5. Δείξτε την αξία που θα προσδώσετε στον οργανισμό
Τι θα μπορούσατε να φέρετε στην εταιρεία που άλλοι δεν μπορούν; Σκεφτείτε πέρα από τα όρια της περιγραφής της θέσης και κοιτάξτε το ρόλο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Τι extra skills ή πείρα μπορείτε να παρουσιάσετε που θα σας κάνουν να πάρετε τη θέση;

Τέλος
Να θυμάστε ότι όλοι οι υποψήφιοι θα έχουν διαφορετικά δυνατά στοιχεία ή αδυναμίες, οπότε μην ανησυχείτε ιδιαίτερα για τον ανταγωνισμό και μην μπαίνετε στη διαδικασία να συγκριθείτε μαζί τους. Αντίθετα, συγκεντρωθείτε στο να δώσετε τον καλύτερο ευατό σας και θα είστε εσείς που θα ξεχωρίσετε.

Πηγή: undercoverrecruiter

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας