14/10/2016

Πρόσθετα τροφίμων και η χρήση τους

της Ε. Μάργαρη
Αρθρογραφία

Γιατί οι ρόλοι των προσθέτων τροφίμων έχουν παρεξηγηθεί;

Τα πρόσθετα τροφίμων έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια . Η συντήρηση των τροφίμων είναι φυσική αναγκαιότητα: το αλάτι για παράδειγμα χρησιμοποιείτο χρόνια για τη διατήρηση πολλών τροφίμων, από το κρέας, το ψάρι, τις σαλάτες έως το ψωμί.

Σήμερα, τα πρόσθετα τροφίμων μετά από αρκετές αλλαγές στη νομοθεσία, είναι αυστηρά ρυθμιζόμενα και υπόκεινται σε τακτικές αξιολογήσεις της ασφάλειας.

Επιτρεπόμενα πρόσθετα τροφίμων σε γενικές γραμμές κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τις λειτουργίες που επιτελούν. Καθένα από αυτά έχει ένα συγκεκριμένο όνομα και αριθμό.

Κάποιες από τις κατηγορίες είναι οι εξής:
• ρυθμιστές οξύτητας
• γαλακτωματοποιητές
• αντιοξειδωτικοί
• χρωστικές τροφίμων
• συντηρητικά
• σταθεροποιητές
• πηκτικοί παράγοντες

Όλες οι πρόσθετες ουσίες εξετάζονται για την τοξικότητα και την ασφάλεια. Εντούτοις, οι παρενέργειες δεν μπορούν ποτέ να αποκλειστούν εντελώς.

Οι κύριες χρήσεις των προσθέτων στα τρόφιμα είναι οι εξής:
• Εξασφαλίζουν την ασφάλεια του καταναλωτή.
• Βελτιώνουν τη διατήρηση της ποιότητας
• Βελτιώνουν την αύξηση της διαθεσιμότητας στην αγορά
• Διατηρούν τη διατροφική τους αξία σχεδόν αναλλοίωτη.
• Διευκολύνουν τη παρασκευή του τροφίμου.
• Αυξάνουν κατά πολύ το χρόνο ζωής του προϊόντος.

Τα πρόσθετα διαδραματίζουν σημαντικό και απαραίτητο ρόλο στη λήψη εφοδιασμού των τροφίμων.

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν, ότι η χρήση των πρόσθετών στα τρόφιμα είναι μια αναγκαία διαδικασία για να μπορούμε να απολαμβάνουμε πληθώρα προϊόντων που καταναλώνουμε.

Η μόνη εναλλακτική, θα ήταν η αντικατάστασή τους με φρέσκα τρόφιμα, πράγμα που η σημερινή εποχή το καθιστά πολύ δύσκολο έως αδύνατον. Έτσι λοιπόν το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι η προσεκτική και όχι η αλόγιστη χρήση τέτοιων προϊόντων.


Σύμβουλος Ασφάλειας Τροφίμων/ Eπικεφαλής Επιθεωρητής ISO 22000:2005

Προτεινόμενες σχολές

Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
Mediterranean College
Education is about trust

Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
E-Learning Προγράμματα
Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Τμήματος Χρηματοοικονομικής
και Τραπεζικής Διοικητικής
Σεμινάρια Λογιστικής
28 χρόνια εμπειρίας

40 προγράμματα στην Αθήνα
Τώρα και με E-Learning!
1000 Σεμινάρια... Περισσότεροι από 15.000 συμμετέχοντες
Εξειδικευμένη γνώση και
ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Σεμινάρια & Diplomas
Αθήνα & E-Learning

Social Media, Web Design
Management, Λογιστική
Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
12.500 ανώτερα στελέχη!
Προγράμματα Εξειδίκευσης Πανεπιστημίου Μακεδονίας
σε όλους τους τομείς
Δια ζώσης και εξ αποστάσεως
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής