7/9/2016

Αποκαλύπτοντας το πραγματικό «τέρας του Λοχ Νες» στη Σκωτία

Εκπαιδευτικά Νέα

Μπορεί να μην υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για την ύπαρξη του διάσημου «τέρατος του Λοχ Νες», αλλά τα απολιθωμένα απομεινάρια ενός από τα «πραγματικά» τέρατα της Σκωτίας αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στο Εδιμβούργο.

Το National Museums Scotland επέδειξε αυτό που ένας ειδικός χαρακτήρισε το «κόσμημα» των απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί στη χώρα: Έναν σχεδόν πλήρη ιχθυόσαυρο, γνωστό ως το «Τέρας του Στορ Λοχς».

Όταν ζούσε, στα μέσα της Ιουράσιας Περιόδου, πριν από περίπου 170 εκατομμύρια χρόνια, το πλάσμα αυτό- που έμοιαζε με δελφίνι, μέλος μιας «οικογένειας» ερπετών που έχει πλέον εξαφανιστεί- είχε μήκος περίπου 4 μέτρα και είχε ένα στόμα γεμάτο με εκατοντάδες δόντια.

«Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι υπήρχαν πραγματικά τέρατα της θάλασσας» λέει ο παλαιοντολόγος Στιβ Μπρουσάτε της Σχολής Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ο οποίος έχει εργαστεί πάνω στο απολίθωμα, στο AFP. «Ήταν πιο μεγάλα, πιο τρομακτικά και πιο συναρπαστικά από τον μύθο της “Nessie”».

Το μουσείο χαρακτήρισε το δείγμα «τον πιο πλήρη σκελετό θαλάσσιου ερπετού από την Εποχή των Δεινοσαύρων που έχει βρεθεί ποτέ στη Σκωτία».

Όταν το απολίθωμα ανακαλύφθηκε πριν από 50 χρόνια στο νότιο Σκάι, μεγάλο μέρος του ήταν ενσωματωμένο σε βράχο. Αντί να γίνει προσπάθεια να αφαιρεθεί, με κίνδυνο πρόκλησης ζημιών, το απολίθωμα αποθηκεύτηκε, όπως αναφέρει το National Geographic.

Μόλις πρόσφατα το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, τα National Museums Scotland και η εταιρεία ενέργειας SSE συνεργάστηκαν για την εξαγωγή του απολιθώματος από τον βράχο.

Σύμφωνα με το Natural-History-Conservation.com, το δείγμα συντέθηκε από περίπου 140 τμήματα. «Ήταν σαν να συνθέτουμε ένα μεγάλο, βαρύ, τρισδιάστατο πριόνι χωρίς να έχουμε εικόνα να μας καθοδηγεί» αναφέρεται σχετικά.

«Οι ιχθυόσαυροι σαν το Τέρας του Στορ Λοχς κυβερνούσαν τα κύματα, ενώ οι δεινόσαυροι διαφέντευαν τη γη» αναφέρει ο Μπρουσάτε σε δελτίο τύπου.

«Τα κόκαλά τους είναι εξαιρετικά σπάνια στη Σκωτία, κάτι που καθιστά αυτό το δείγμα ένα από τα κοσμήματα των σκωτσέζικων απολιθωμάτων. Αυτό το αξιοσημείωτο απολίθωμα βρέθηκε χάρη στην κοφτερή ματιά ενός ερασιτέχνη συλλέκτη, κάτι που δείχνει ότι δεν χρειάζεσαι πτυχίο για να κάνεις μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις».

Το απολίθωμα θα μελετηθεί από επιστήμονες και στη συνέχεια θα εκτεθεί στο κοινό.

Δείτε το ενδιαφέρον video:  

Πηγή: huffingtonpost.gr

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας