18/7/2016

Group Interview: Πώς να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους υποψήφιους

Καριέρα

της Ashley Cobert

Νιώθοντας προετοιμασμένοι, φτάνετε στο γραφείο όπου θα περάσετε από συνέντευξη για μία θέση εργασίας. Κάνετε τις απαραίτητες συστάσεις και σας οδηγούν στην αίθουσα συσκέψεων - για να διαπιστώσετε πως εκεί περιμένουν κι άλλοι υποψήφιοι.

Οι ομαδικές συνεντεύξεις μπορεί να σας ξαφνιάσουν, αλλά τελευταία, ολοένα και περισσότερες εταιρείες τις χρησιμοποιούν ώστε να βρουν υποψήφιους, αλλά και να επισπεύσουν τη διαδικασία της συνέντευξης.

Με μία ματιά: Οι ομαδικές συνεντεύξεις μπορεί να περιλαμβάνουν τόσο πολλαπλούς "συνεντευκτές" όσο και πολλαπλούς υποψήφιους. Ως ομάδα μπορεί να σας ζητηθεί να απαντήσετε σε τυπικές ερωτήσεις συνέντευξης, όμως παράλληλα μπορεί να σας τεστάρουν. Να περιμένετε να βρείτε μία άσκηση επίλυσης προβλημάτων ή προσομοίωσης εργασίας και ταυτόχρονα να υπάρχει συζήτηση γύρω από τη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων. Ο σκοπός αυτού του είδους συνεντεύξεων είναι να δουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων πώς αλληλεπιδράτε με τους άλλους, πώς δείχνετε τις ικανότητές σας στο πλήθος και λύνετε προβλήματα τη στιγμή που πρέπει.

Ο στόχος σας σε ένα τέτοιο σκηνικό είναι να ξεχωρίσετε, έτσι ώστε να περάσετε αυτό το γύρο και να εξασφαλίσετε μία solo συνέντευξη.

Αν ποτέ σας τύχει μία ομαδική συνέντευξη, δείτε το σαν μία ευκαιρία να λάμψετε.

Πώς θα το πετύχετε αυτό; Δείτε παρακάτω τις συμβουλές τις Ashley Cobert για το The Muse.

Η μέθοδος του Poker Face
Μην αφήσετε τους συνυποψηφίους σας να αναγνωρίσουν στο πρόσωπό σας τυχόν σοκ ή απογοήτευση.

Κάντε φίλους
Έχοντας παρακολουθήσει πολλές ομαδικές συνεντεύξεις αντιλήφθηκα πως οι υποψήφιοι παρέμεναν σιωπηλοί κατά την αναμονή. Συστηθείτε, μιλήστε, κάντε ερωτήσεις. Μην ντραπείτε να δικτυωθείτε. Μιλήστε ακόμη και αν δεν είναι παρών στο χώρο ο υπεύθυνος προσλήψεων.

Συμπεριλάβετε τους υπόλοιπους
Απευθυνθείτε στους άλλους με το όνομά τους ή απευθύνετέ τους το λόγο σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και θα ξεχωρίσετε, ενώ συγχρόνως θα επιδείξετε ηγετικές ικανότητες.

Να είστε ο εαυτός σας
Χωρίς να υπερβείτε τα εσκαμμένα.

Μιλήστε με σκοπό
Δυστυχώς, οι ομαδικές συνεντεύξεις δεν ενδείκνυνται για ντροπαλούς και εσωστρεφείς ανθρώπους. Αν ο δημόσιος λόγος δεν αποτελεί προτέρημα της προσωπικότητάς σας, διασφαλίστε τουλάχιστον πως θα απαντάτε με σκοπό στις ερωτήσεις. Μην αφήσετε τη φωνή σας να τρέμει και σιγουρευτείτε πως αυτό που θα πείτε είναι μοναδικό και σχετίζεται άμεσα με τη συζήτηση.

Ακούστε
Ακούστε ουσιαστικά τους άλλους και μείνετε συνδεδεμένοι με τη συζήτηση. Αν σκέφτεστε μόνο το πότε θα μιλήσετε εσείς, ίσως να ξεφύγετε από τον ειρμό της συζήτησης. Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος για να δείξετε πως είστε πραγματικά προσηλωμένοι στους συνομιλητές σας.

Πηγή: The Muse

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας