08/07/2016

Ένα μακρινό ταξίδι στο Δία: τι απαντήσεις κρύβει το διάστημα;

Εκπαιδευτικά Νέα

Έπειτα από 5 χρόνια ταξιδιού στο διάστημα, το διαστημόπλοιο Juno, ή αλλιώς Ήρα, κατάφερε να μπει στην τροχιά του “γίγαντα” του ηλιακού μας συστήματος, Δία, την Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να εξερευνήσουμε το μεγαλύτερο γείτονα μας. Στόχος της αποστολής αυτής είναι η εξονυχιστική μελέτη του πλανήτη για 20 μήνες. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι θα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που θα τους βοηθήσουν να εξηγήσουν φαινόμενα όπως η ερυθρά κηλίδα και το πολικό σέλας του πλανήτη. Επιπλέον, φιλοδοξούν ότι θα λάβουν πληροφορίες για τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, δεδομένου ότι ο Δίας ήταν ο πρώτος πλανήτης που σχηματίσθηκε. Σύμφωνα με τον Σκοτ Μπόλτον, τον κεντρικό ερευνητή του προγράμματος, «ένας από τους κεντρικούς στόχους του “Juno” είναι να μάθουμε τη “συνταγή” για κάθε ηλιακό σύστημα. Πώς δημιουργείται ένα τέτοιο σύστημα πλανητών και πώς σχηματίσθηκαν οι πλανήτες του δικού μας ηλιακού συστήματος;» .

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που έχουν να κάνουν και με το ίδιο το διαστημόπλοιο. Το Juno υπολογίζεται ότι έσπασε ρεκόρ ταχύτητας, καθώς ταξίδευε έως και με 265.000 χιλιόμετρα την ώρα. Είναι εξοπλισμένο με μία ασπίδα τιτανίου, βάρους 180 κιλών, η οποία στόχο έχει να προστατεύσει το Juno από τα πολύ υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας του πλανήτη. Επιπλέον, διαθέτει την JunoCam, μια κάμερα η οποία τίθεται στη διάθεση του κοινού, με στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον. Ο καθένας από εμάς θα έχει τη δυνατότητα, κάνοντας την εγγραφή του στην ιστοσελίδα του Southwest Research Institute Mission Juno, να ψηφίσει ποιες περιοχές της ατμόσφαιρας του Δία θα ήθελε να φωτογραφηθούν. Ενδιαφέρον όμως έχει και το “πλήρωμα” του διαστημόπλοιου. Πρόκειται για τρεις χαρακτήρες κατασκευασμένους με LEGO, το Δία, την Ήρα και το Γαλιλαίο. Η κίνηση αυτή είχε ως στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών σε θέματα επιστήμης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, Η NASA σε συνεργασία με την Apple δημιούργησε μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο "Visions of Harmony". Η ταινία εξερευνά τη σύνδεση μεταξύ της μουσικής και του διαστήματος και συμπεριλαμβάνει συνεντεύξεις με τον διευθυντή της αποστολής, Σκοτ Μπόλτον, αλλά και με μουσικούς. Από τη μουσική επένδυση της ταινίας ξεχωρίζει η συνεργασία του πρώην frontman των Nine Inch Nails, Trent Reznor με τον Atticus Ross. Στο βραβευμένο με Όσκαρ κομμάτι χρησιμοποιήθηκαν δείγματα ηλεκτρομαγνητικών ήχων που εκπέμπει ο ίδιος ο Δίας, όπως ηχογραφήθηκαν από τη NASA.

Δείτε το video:

Προτεινόμενες σχολές

Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής
Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
The Future is Yours.
Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
Σεμινάρια & Diplomas
Αθήνα & E-Learning

Κορυφαία επιλογή εκπαίδευσης
επιχειρήσεων και ιδιωτών
ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πειραιώς
E-learning Χρημ/κη
Διοικητική & Διοίκηση Έργων
Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
30.000 ανώτερα στελέχη!
2500 σεμινάρια με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες
Επεκτείνουμε τη Γνώση
Συμβάλλουμε στην επιτυχία
Πιστοποιημένα εκπαιδευτικά
προγράμματα από την RTI

Σεμινάρια Α' Βοηθειών
σε Ελλάδα και Κύπρο
Διαβάστε επίσης