06/07/2016

Έρευνα: Εχθρός της παραγωγικότητας των εργαζομένων η διαχείριση των email

Καριέρα

Στους παράγοντες, που αποσπούν την προσοχή και “ροκανίζουν” το χρόνο των εργαζομένων, πλήττοντας την παραγωγικότητα των εταιρειών, περιλαμβάνεται η διαχείριση της ψηφιακής αλληλογραφίας. Σύμφωνα με την Αυστραλιανή εταιρεία λογισμικού Atlassian, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν, κατά μέσο όρο, περισσότερα από 300 ηλεκτρονικά μηνύματα την εβδομάδα, ενώ ο μέσος εργαζόμενος ελέγχει το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο 36 φορές την ώρα.

“Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι βαθύτερο από την αντιμετώπιση ενός μεγάλου όγκου μηνυμάτων. Έχει εκτιμηθεί ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται περίπου 16 λεπτά για να ανακτήσουν την προσοχή τους στην εργασία μετά από την διαχείριση των ηλεκτρονικών τους μηνυμάτων”, διαπιστώνει η εταιρεία Regus, παρουσιάζοντας τα ευρήματα έρευνας της, που καταλήγει στους “πέντε σημαντικότερους λόγους που οι επιχειρήσεις σπαταλούν άσκοπα τον πολύτιμο χρόνο τους”.

Εκτός από τη διαχείριση της ψηφιακής αλληλογραφίας, η μελέτη της εταιρείας εντοπίζει ως δεύτερη πηγή που απορροφά το χρόνο εργασίας, τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. “Μεταξύ των video που γίνονται viral και των φωτογραφιών, υπάρχει πολύ δελεαστικό υλικό στην οθόνη για να αντισταθεί ο μέσος εργαζόμενος”, αναφέρει η εταιρεία.

Και προσθέτει ότι μεταξύ των κορυφαίων “δραστών”, σύμφωνα με την έρευνα του Salary.com, είναι η Google (24%), το Facebook (23%) και το LinkedIn (14%), οι οποίοι μας κάνουν να αποκλίνουμε από μια πλήρως επαγγελματική ηθική εργασίας.

Ψηφιακοί “χασομέρηδες”
“Φυσικά υπάρχει μια πολύ απλή μέθοδος για να μειωθούν οι ψηφιακοί “χασομέρηδες” στην εργασία, αλλά δεν είναι πάντα αποτελεσματική και σπανίως είναι δημοφιλής”, αναφέρει η Regus. Σχολιάζει συγκεκριμένα, ότι, ενώ το 27% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι εργοδότες έχουν μπλοκάρουν τις ιστοσελίδες που δεν σχετίζονται με την εργασία, το 56% παραδέχτηκε ότι στρέφεται στις προσωπικές του συσκευές για να τσεκάρει τις σελίδες που επιθυμεί, το 8% είπε ότι θα σκεφτόταν να αποχωρήσει από την εργασία, αν υπήρχε αυτή η πολιτική και το 14% δήλωσε ότι το μπλοκάρισμα των σελίδων πιθανόν να τους απέτρεπε να δεχθούν τη συγκεκριμένη προσφορά εργασίας.

Απόσπαση προσοχής
“Ο μέσος εργαζόμενος πρέπει να αντιμετωπίσει 56 διακοπές τη μέρα και 80% των διακοπών αυτών θεωρούνται ασήμαντες. Ακόμα χειρότερα, έχει ειπωθεί ότι κάθε σκεπτόμενη εργασία, που οδηγεί σε πραγματική πρόοδο απαιτεί 30 λεπτά, ενώ χρειάζονται 15 λεπτά για τον εργαζόμενο να επιστρέψει στην παραγωγική κατάσταση, αφού τον έχουν διακόψει”, αναφέρει η Regus.

Σύμφωνα δε με το Harvard Business Review, “όταν συναντήσεις και άλλες πραγματικότητες στο χώρο εργασίας (όπως ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, συζητήσεις στον διάδρομο, τηλεφωνικές κλήσεις, χρήση τουαλέτας και διαλείμματα καφέ) συνυπολογίζονται, ένα διάστημα δύο ωρών ισοδυναμεί ρεαλιστικά σε μια ώρα παραγωγικής εργασίας”.

Πηγή: sepe.gr

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας