24/6/2016

Virtual Reality: Μπορεί ένα εικονικό ταξίδι στο διάστημα να μας αλλάξει;

Εκπαιδευτικά Νέα

Σε ένα ιδανικό (αρκετά μακρινό) μέλλον, τα ταξίδια στο διάστημα θα είναι (σχετικά) εύκολα και οικονομικά. Οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν πέρα από τη γη, να μείνουν σε διαστημικά ξενοδοχεία και να θαυμάσουν τη Γη και το φεγγάρι από μια άλλη οπτική. Και αυτή η θέα θα είναι ικανή να αλλάξει την ανθρωπότητα.

Αν οι άνθρωποι μπορούσαν να δουν τους εαυτούς τους ως μέρος μιας μεγαλύτερης εικόνας, αυτής του διαστήματος, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο σκέψης αλλά και δράσης τους. Ή τουλάχιστον, αυτό ελπίζουν στο “Overview Institute”, μια οργάνωση που έχει ως στόχο να μελετήσει και να κατανοήσει την υπαρξιακή αλλαγή που ονομάζεται overview effect, αλλά και να μοιραστεί αυτή τη γνώση με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, με απώτερο σκοπό να αλλάξουν τον κόσμο.

Αυτό μπορεί να ακούγεται τραβηγμένο. Όμως υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές αστροναυτών για το πώς άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα πράγματα και τη ζωή μετά από τα ταξίδια τους στο διάστημα, και για τον ψυχολογικό αντίκτυπο που είχε σε αυτούς η διαστημική τους εμπειρία. Στο Overview Institute επιθυμούν να μεταδώσουν αυτήν την εμπειρία και στους ανθρώπους που δε μπορούν να αφήσουν τα σύνορα της Γης. Σύμφωνα με τον David Beaver, έναν εκ των ιδρυτών, σκοπεύουν να το επιτύχουν μελετώντας τους εγκεφάλους αυτών που ταξιδεύουν στο διάστημα και προσπαθώντας να αποτυπώσουν αυτή την εμπειρία, αλλά και τον ψυχολογικό της αντίκτυπο, σε ένα εικονικό ταξίδι με τη βοήθεια της επιστήμης.

Η ομάδα τους αποτελείται από αστροναύτες, νευροεπιστήμονες, ειδικούς στα οπτικά εφέ και στην εικονική πραγματικότητα αλλά και από ανθρώπους που έχουν οραματιστεί έναν άλλο κόσμο, επηρεασμένο από την αίσθηση του «ανήκειν» σε κάτι μεγαλύτερο, σε κάτι που αξίζει το δέος όλων.

Η προσπάθεια αυτή βέβαια, δεν είναι καθόλου απλή. Το να αναπαρασταθεί εικονικά ένα διαστημικό ταξίδι με πλήρη ακρίβεια ίσως να είναι και αδύνατο. Σύμφωνα όμως με τη Mel Slater, καθηγήτρια στο University College του Λονδίνου, αυτό δε φαίνεται να έχει και τόση σημασία. Το να ταξιδέψει κανείς εικονικά στο διάστημα ποτέ δε θα είναι το ίδιο με το να κάνει αυτό το ταξίδι στην πραγματικότητα, το ψυχολογικό αποτέλεσμα όμως μπορεί και να είναι.

Φανταστείτε λοιπόν έναν κόσμο όπου ο καθένας θα μπορούσε να βιώσει, έστω και εικονικά, την εμπειρία του διαστήματος. Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να αλλάξει τον κόσμο; Θα μπορούσε μια φιλοσοφική αλλαγή να επιφέρει μια πραγματική μεταβολή στην ανθρώπινη συμπεριφορά;

 Πάρτε μια μικρή γεύση στο video που ακολουθεί! 

Πηγή: wired.com

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας