21/6/2016

7 τρόποι με τους οποίους η φιλία μας κάνει καλό: το λέει η επιστήμη!

Εκπαιδευτικά Νέα

Από την παιδική ηλικία μέχρι και τα βαθιά γεράματα, η φιλία αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Ένας από τους τομείς όπου αυτό ισχύει, και μάλιστα υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις, είναι ο τομέας της υγείας. Η φιλία απ’ ότι φαίνεται, δεν έχει να κάνει μόνο με τη διασκέδαση, τη συντροφικότητα και τη συναισθηματική υγεία. Το να έχει κανείς φίλους μπορεί να βελτιώσει εξίσου και τη σωματική υγεία. Οι ερευνητές που μελετούν τη φιλία ανακάλυψαν μερικά από αυτά τα οφέλη.

Ορίστε λοιπόν για ποιους λόγους το να έχει κανείς φίλους είναι καλό:

1. Οι φίλιες αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής
Οι άνθρωποι που έχουν δυνατές φιλίες έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. Πώς το εξηγούν οι επιστήμονες; Οι άνθρωποι που ζουν κοινωνικά απομονωμένοι βιώνουν περισσότερο στρες.

2. Οι φίλοι μας κάνουν περισσότερο υγιείς
Βιοδείκτες όπως η αρτηριακή πίεση και ο δείκτης μάζας σώματος ήταν καλύτεροι στους ανθρώπους που ανέφεραν ότι έχουν ισχυρότερους κοινωνικούς δεσμούς και φίλους στη ζωή τους.

3. Οι φιλίες κρατούν το μυαλό δυνατό
Σύμφωνα με έρευνα, η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια, σε αντίθεση με την αίσθηση του «ανήκειν».

4. Οι φίλοι μας επηρεάζουν (προς το καλύτερο ή το χειρότερο)
Η παχυσαρκία είναι μεταδοτική αλλά φαίνεται ότι ισχύει και το αντίθετο. Όσοι έχουν φίλους με υγιές βάρος ή φίλους που γυμνάζονται, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν και αυτοί το ίδιο.

5. Οι φίλοι μπορούν να μας βοηθήσουν στις δύσκολες στιγμές
Όλοι έχουν ανάγκη κάποιον να στηριχτούν στα δύσκολα. Κι αυτό ισχύει και στα προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που έχουν καρκίνο αλλά συμμετέχουν σε ομάδες υποστήριξης, έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και ζουν περισσότερο.

6. Οι φίλοι μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε την απόρριψη
Οι σχέσεις είναι δύσκολες. Το να έχει κανείς φίλους όμως φαίνεται ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν προστατευτικός παράγοντας όταν κάποιος είναι θύμα απόρριψης.

7. Οι φιλίες μπορούν να κρατήσουν για πάντα
Σε μια εποχή όπου όλα αλλάζουν, οι φιλίες κρατάνε γερά. Σύμφωνα με έρευνα, ούτε η απόσταση φαίνεται να είναι ικανή να επηρεάσει το αίσθημα οικειότητας που υπάρχει ανάμεσα στους φίλους, ακόμα και δύο δεκαετίες μετά.

Επομένως η επιστήμη το λέει καθαρά: κάντε φίλους και κρατήστε τους, σας κάνουν καλό!

Πηγή: livescience.com

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας