13/6/2016

Η ερώτηση που χρησιμοποιεί η Google για να προβλέψει την επαγγελματική επιτυχία

Καριέρα

Η Google είναι γνωστή για τις πρωτότυπες αλλά και παράξενες ερωτήσεις συνέντευξης που χρησιμοποιεί για να επιλέξει τους κατάλληλους υποψηφίους για να εργαστούν σε αυτήν. Και αυτό είναι απόλυτα φυσικό, αν λάβει κανείς υπόψη του απλά ότι πρόκειται για τη GOOGLE!

Ο στόχος αυτών των ερωτήσεων σύμφωνα με τον Laszlo Bock, διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού της Google, είναι να δώσουν ένα στίγμα του δυναμικού και των προοπτικών που μπορεί να έχει ο υποψήφιος. Όπως ο ίδιος ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του, μια από τις ερωτήσεις-κλειδιά που χρησιμοποιούν στις συνεντεύξεις είναι η εξής: «Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 5, πώς θα βαθμολογούσατε τον εαυτό σας ως software engineer?».

Πολύ άμεση και απλή ερώτηση, έτσι δεν είναι; Κι όμως, η ομάδα ανθρώπινου δυναμικού της Google έχει διαπιστώσει ότι η απάντηση που θα δώσει ένας υποψήφιος σχετίζεται σημαντικά με τη μελλοντική του επαγγελματική επιτυχία στην εταιρία αλλά και κάτι ακόμα, εξίσου ενδιαφέρον, ότι το φύλο του υποψήφιου παίζει καθοριστικό ρόλο.

Πιο συγκεκριμένα, η “σωστή” απάντηση φαίνεται να είναι διαφορετική για τους άνδρες και τις γυναίκες. Για τους άνδρες η σωστή απάντηση είναι το “4”. Η υπόθεση πίσω από αυτό είναι ότι οι άνδρες τείνουν συχνότερα να υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους σε σύγκριση με τις γυναίκες, και γι’ αυτό η απάντηση “4” είναι ένα σημάδι αυτογνωσίας αλλά και συνειδητοποίησης ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια για μάθηση, πράγμα θετικό για την επαγγελματική πορεία του καθενός.

Απ’ την άλλη, τα πράγματα είναι διαφορετικά για τις γυναίκες. Εδώ η σωστή απάντηση είναι το “5”. Πώς εξηγείται αυτό; Η κοινωνία επιτάσσει στις γυναίκες να είναι πιο χαμηλών τόνων και μετριόφρονες σε σχέση με τις ικανότητες τους, επομένως, αν μια γυναίκα δηλώσει ευθαρσώς ότι είναι “5άρι”, τότε το πιθανότερο είναι κάτι τέτοιο να ισχύει!

Αυτή είναι μια χρήσιμη πληροφορία, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι σύμφωνα με έρευνα, η Google είναι η νούμερο 1 Εταιρία στην οποία θα ήθελαν να εργαστούν οι περισσότεροι Έλληνες της «γενιάς Υ» (18-35 ετών). Αν και το πιθανότερο είναι ότι από τη στιγμή που δόθηκε αυτή η ερώτηση στη δημοσιότητα, δε χρησιμοποιείται πλέον στις συνεντεύξεις, δίνει όμως ένα στίγμα για το πώς μπορεί κανείς να επιτύχει επαγγελματικά, γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό του και τις ικανότητές του.

Πηγή: nymag.com

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας