09/06/2016

Τα πλεονεκτήματα του να μεγαλώνεις ανάμεσα σε βιβλία

Εκπαιδευτικά Νέα

 Τι κι αν το σπίτι σας μοιάζει περισσότερο με μικρή βιβλιοθήκη; Τώρα υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις οι οποίες υποστηρίζουν ότι αυτό είναι καλό, ειδικά κατά την περίοδο της παιδικής ηλικίας.

Τι κερδίζουν λοιπόν τα παιδιά που μεγαλώνουν έχοντας στο σπίτι τους πολλά βιβλία; Η απάντηση είναι μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία στο μέλλον. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (2015) που πραγματοποιήθηκε σε 9 Ευρωπαϊκές χώρες από Ιταλούς οικονομολόγους, οι ενήλικες που ως παιδιά είχαν πρόσβαση σε εξωσχολικά βιβλία, κέρδιζαν περισσότερα χρήματα (κατά 9%) σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα που συλλέχθηκαν στα πλαίσια μιας διαχρονικής συνεχιζόμενης έρευνας σε εννέα χώρες της Ευρώπης (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Σουηδία). Οι συμμετέχοντες ήταν άντρες που είχαν συνταξιοδοτηθεί και ερωτήθηκαν για την εκπαίδευσή τους, το αν μεγάλωσαν σε αστική ή μη περιοχή, πόσα βιβλία είχαν στο σπίτι τους όταν ήταν 10 ετών καθώς και το εισόδημά τους κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο The Economic Journal, ο μαγικός αριθμός εξωσχολικών βιβλίων φάνηκε να είναι το δέκα. Όσοι είχαν περισσότερα από δέκα εξωσχολικά βιβλία ως παιδιά, απολάμβαναν υψηλότερες αποδοχές στην εργασία τους ως ενήλικες.

Η έρευνα βέβαια λαμβάνει υπόψη της μια εποχή στην οποία δεν κυριαρχούσε το internet, επομένως δεν είναι ξεκάθαρο τι θα μπορούσε αυτό να σημαίνει για τα παιδιά του σήμερα. Είναι αλήθεια όμως ότι αν ένα σπίτι είναι γεμάτο βιβλία, μάλλον πρόκειται για ένα σπίτι στο οποίο εκτιμάται η αξία της εκπαίδευσης.

Τα πλεονεκτήματα όμως δεν είναι μόνο οικονομικά. Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα (2014), όσα παιδιά διάβαζαν λογοτεχνία και συγκεκριμένα φαντασίας, είχαν πιο ανεπτυγμένη την ενσυναίσθηση, δηλαδή την ικανότητα να καταλαβαίνουν τους άλλους, ακόμα κι αν είναι πολύ διαφορετικοί από αυτά. Ίσως η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών μέσα από το διάβασμα να είναι ένας ακόμα παράγοντας που συμβάλει αργότερα στην επαγγελματική τους επιτυχία.

Επομένως, κρατήστε τα βιβλία σας ή ακόμη καλύτερα, χαρίστε τα στους μικρούς σας φίλους! Κάνουν καλό!

Πηγή: nymag.com

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας