06/06/2016

Συνέντευξη για δουλειά: Τρία βασικά βήματα προς την επιτυχία

Καριέρα

Της Carrie Wiley

Η επίφοβη συνέντευξη για δουλειά. Μπορεί να μοιάζει με το πιο στρεσογόνο κομμάτι της αναζήτησης εργασίας, αλλά είναι ταυτόχρονα και το πιο σημαντικό. Είτε αναζητάτε την πρώτη σας δουλειά είτε είστε στη διαδικασία αναζήτησης νέου εργοδότη - ή πιθανότατα νέας εντελώς καριέρας - η διαδικασία της συνέντευξης θα είναι ο καταλυτικός παράγοντας για να αποκτήσετε τη θέση που επιθυμείτε.

Οι συνεντεύξεις αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για έναν εργοδότη να καταλάβει ποιοι είστε και τι έχετε να προσφέρετε. Και επίσης, οι συνεντεύξεις είναι μια πολύ σημαντική στιγμή και για εσάς, καθώς θα μάθετε για την εταιρεία σε μεγαλύτερο βάθος, θα συναντήσετε πιθανούς μελλοντικούς συναδέλφους και θα ανακαλύψετε αν η θέση σας ταιριάζει.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε το άγχος σας και να διασφαλίσετε την επιτυχία είναι να είστε προετοιμασμένοι. Εύκολο να το λέει κανείς, θα σκεφτείτε. Σωστά; Όχι πια. Το Goodcall ετοίμασε έναν οδηγό τριών βημάτων, με τον οποίο η προετοιμασία για τη συνέντευξη χωρίζεται σε τρία απλά στάδια: πριν, κατά τη διάρκεια, μετά.

Πριν – Έρευνα, επισκόπηση, επανάληψη
Κατά τη διάρκεια – Ουσιαστική ακρόαση και ενθουσιώδεις απαντήσεις
Μετά – Προσπαθήστε περισσότερο από το προσδοκώμενο
Σε κάθε βήμα υπάρχει ένας στόχος προς επίτευξη για τη διασφάλισης μιας πλήρους προετοιμασίας. Πριν από τη συνέντευξη, επικεντρωθείτε στην έρευνα, την εκ βαθέων αξιολόγηση και την ουσιώδη εξάσκηση. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, στρέψτε την προσοχή σας στο συνομιλητή σας και σιγουρευτείτε πως δίνετε ενθουσιώδεις απαντήσεις. Τέλος, μετά τη συνέντευξη, στείλτε ευχαριστήρια επιστολή για να ξεχωρίσετε από το πλήθος.

Πριν τη συνέντευξη
Καταφέρατε να κληθείτε για συνέντευξη στη δουλειά που ονειρεύεστε - συγχαρητήρια! Ωστόσο, πριν σκεφτείτε να εμφανιστείτε στο εν λόγω γραφείο/εταιρεία με το καλύτερό σας επαγγελματικό outfit, "πιάστε δουλειά". Όσο μεγαλύτερη είναι η προετοιμασία σας τόσο πιο χαλαροί θα νιώθετε την ημέρα της συνέντευξης και θα έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αφού θα γνωρίζετε όσα πρέπει. Οι προ συνεντεύξεως στόχοι θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν σε τρία στάδια: έρευνα, αξιολόγηση, επανάληψη.

Έρευνα
Τώρα είναι η στιγμή να συγκεντρώσετε όλα τα στοιχεία για το background της εταιρείας. Πριν πατήσετε το πόδι σας σε αυτή, θα πρέπει να έχετε καταλάβει πλήρως:
- Τι κάνει η εταιρεία (γενικά)
- Άτομα - κλειδιά (στελέχη, HR/υπεύθυνο προσλήψεων)
- Τι θα κάνει κάποιος στη θέση που επιθυμείτε (συγκεκριμένα)
- Την ευρύτερη βιομηχανία/κλάδο, όπου ανήκει η επιχείρηση, την κατάσταση της βιομηχανίας, τις τρέχουσες εξελίξεις
- Τη θέση της εταιρείας στη βιομηχανία
- Την εταιρική κουλτούρα
- Μελετήστε την περιγραφή της θέσης

Αυτή η πηγή είναι απλή, καθώς είναι ακριβώς οι πληροφορίες που ήδη σας έδωσε η εταιρεία. Κάνατε αίτηση για τη θέση βάσει αυτής της περιγραφής. Διαβάστε ξανά την αγγελία, αγνοώντας τις γενικεύσεις (όλοι θέλουν ένα πολύ "εργατικό" εργαζόμενο) και απομονώστε τις πιο λεπτομερείς και περιγραφικές φράσεις. Για παράδειγμα, αναζητούν κάποιον με δεξιότητες στην ανάλυση; Επικεντρωθείτε στην ικανότητά σας να επιλύετε προβλήματα και στις δεξιότητές σας που σχετίζονται με αριθμούς. Μήπως η αγγελία αναφέρει ότι πρόκειται για πελατοκεντρική θέση; Θα πρέπει να οπλιστείτε με παραδείγματα για τις δυνατές επικοινωνιακές σας δεξιότητες με συνεργάτες και πελάτες.

Αναζήτηση στο διαδίκτυο
Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνάς σας θα γίνει σε αυτό το σημείο - και υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα από όσα μαντεύετε. Αξιοποιήστε online πηγές, από τα Social Media μέχρι ιστοσελίδες, για να πάρετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.
- Εταιρικό site
- Εταιρικά social media κανάλια
- Συνδέσεις LinkedIn
- Σύγχρονα Εργαλεία (για job seekers)
- Εξωτερικές διαδικτυακές πηγές (που δεν ανήκουν στην εταιρεία)

- Δείτε τον πλήρη οδηγό συνεντεύξεων στο Goodcall

Προτεινόμενες σχολές

Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
30.000 ανώτερα στελέχη!
2500 σεμινάρια με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες
Επεκτείνουμε τη Γνώση
Συμβάλλουμε στην επιτυχία
ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πειραιώς
E-learning Χρημ/κη
Διοικητική & Διοίκηση Έργων
The Future is Yours.
Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής
Πιστοποιημένα εκπαιδευτικά
προγράμματα από την RTI

Σεμινάρια Α' Βοηθειών
σε Ελλάδα και Κύπρο