26/05/2016

Ιστοσελίδες που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη

Καριέρα

Περίπου τρεις δεκαετίες μετά, η συναισθηματική νοημοσύνη συνεχίζει να θέτει τις βάσεις όσον αφορά την ηγεσία και την αποδοτικότητα. Εκμεταλλευτείτε τις παρακάτω πρακτικές πηγές για να αυξήσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη.

Όταν η έρευνα για τη συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) εμφανίστηκε στο προσκήνιο τη δεκαετία του 90, απέδειξε πως άνθρωποι μέσης νοημοσύνης θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ανθρώπους υψηλής νοημοσύνης. Η πραγματικότητα; Η συναισθηματική νοημοσύνη υπερτερεί του IQ ως κλειδί για την επιτυχία.

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, το EQ είναι αυτό που ξεχωρίζει τους ανθρώπους υψηλών επιδόσεων και επίσης αυτό που συγκρατεί τους εργαζομένους από το να στείλουν ανοιχτές επιστολές προς τους προϊσταμένους τους και να απολυθούν μερικές ώρες αργότερα.

Οπότε, πώς μπορεί ένας πολυάσχολος επαγγελματίας να βρει καλές πηγές για να αυξήσει τη συναισθηματική του νοημοσύνη; Ενώ, μια αναζήτηση στο Google θα σας φέρει αντιμέτωπους με πάνω από 61 εκατ. αποτελέσματα, το Inc. και ο Marcel Schwantes (Principal and founder, Leadership From the Core) απλοποιούν τα πράγματα, καθώς ο τελευταίος μοιράζεται την προσωπική του λίστα με προτεινόμενες πηγές, τις οποίες χωρίζει σε πέντε κατηγορίες.

Άρθρα
1. "Why Compassion Is a Better Managerial Tactic Than Toughness" (Γιατί η συμπόνια είναι καλύτερη διοικητική τακτική από τη σκληρότητα)
Σε αυτό το άρθρο του Harvard Business Review, η Emma Seppala, Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης για τη Συμπόνια και τον Αλτρουισμό του Πανεπιστημίου του Stanford, εξηγεί πώς να ανταποκριθείτε με συμπόνια την επόμενη φορά που κάποιος εργαζόμενος "τα κάνει θάλασσα".

2. "Why Attitude Is More Important Than IQ" (Γιατί η στάση είναι πιο σημαντική από το IQ)
Ο Travis Bradberry του TalentSmart τεκμηριώνει μια νέα έρευνα της Carol Dweck (καθηγήτρια του Stanford) που δείχνει ότι μια νικηφόρος στάση - την οποία η ίδια αποκαλεί νοοτροπία ανάπτυξης - προβλέπει καλύτερα την επιτυχία σε σχέση με το IQ, ειδικά κατά τη διάρκεια προκλήσεων ή κάποιας αναποδιάς.

3. "7 Interview Questions That Determine Emotional Intelligence" (7 Ερωτήσεις συνέντευξης που καθορίζουν τη Συναισθηματική Νοημοσύνη)
Ακόμη κάνετε ερωτήσεις που θα σας δώσουν έτοιμες απαντήσεις; Προσπαθήστε να αξιολογήσετε τη Συναισθηματική Νοημοσύνη των υποψηφίων με αυτές τις συμπεριφορικές ερωτήσεις για συνέντευξη.

Videos
1. Πώς να δίνετε feedback
Ο Daniel Goleman και o Bill George συζητούν για το πώς πρέπει να δίνει κανείς ένα ειλικρινές feedback με εποικοδομητικό τρόπο που ανοίγει το δρόμο στη γνώση και την ανάπτυξη.

2. Βρείτε τα "τυφλά σημεία" σας
Πάλι ο Goleman και ο George συζητούν για το πώς τα "τυφλά σημεία" επηρεάζουν την αλληλεπίδραση με τους άλλους ή την καθαρή σκέψη. 

3. Πώς να διαχειριστείτε τα συναισθήματα στις Διαπραγματεύσεις
Στις διαπραγματεύσεις εμπλέκονται συχνά οι διαφωνίες, οι οποίες μπορεί να εξαπολύσουν συναισθήματα. Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Harvard, Dr. Daniel Shapiro, λέει χαρακτηριστικά "μην παραβλέπετε τα συναισθήματα, αλλά αντίθετα χρησιμοποιήστε τα για να σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε τι πραγματικά συμβαίνει." 

Εργαλεία
1. Infographic: Πώς η Συναισθηματική Νοημοσύνη επηρεάζει την καριέρα σας;
Το infographic του Robert H. Smith School of Business του Πανεπιστημίου του Maryland απαντά σε πολλά ερωτήματα σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη και την επαγγελματική επίδοση.

2. Ελέγξτε τη Συναισθηματική σας Νοημοσύνη
Κάντε αυτό το μικρό quiz του Berkeley's Greater Good Science Center για να μετρήσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε το συναίσθημα που μεταφέρει καθεμιά από τις 20 φωτογραφίες.

3. White Paper: Γιατί η διαχείριση της πίεσης είναι το νέο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη δουλειά;
Σε αυτή την πρακτική λευκή βίβλο, το Ινστιτούτο για την Υγεία και το Ανθρώπινο Δυναμικό σας δίνει χρήσιμες στρατηγικές για να διαχειριστείτε την πίεση αποτελεσματικότερα.

Πηγή: Inc.

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας