23/05/2016

8 ερωτήσεις σε συνέντευξη για δουλειά που θα δείξουν ποιοι πραγματικά είστε

Καριέρα

Αν θέλετε να προσλάβετε τον τέλειο υποψήφιο, καλό θα ήταν να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις. Και μερικές φορές οι ερωτήσεις που θα μας πουν περισσότερα για έναν άνθρωπο είναι εκείνες που μοιάζουν να μην μπορούν να αποδώσουν τίποτα το σχετικό.

Από υποτιθέμενους ελέφαντες μέχρι την αθλητική εμπειρία και άλλα, το Inc. ανέλυσε μερικά από τα πιο εκκεντρικά πράγματα που οι εργοδότες μπορεί να ρωτήσουν σε μια συνέντευξη. Δείτε παρακάτω 8 παραδείγματα τέτοιων ερωτήσεων.

1. Ποιο είναι το αγαπημένο σας εστιατόριο;
Θα αναρωτιέστε πώς σχετίζεται το φαγητό με τη δουλειά. Σύμφωνα με τον Justin Stefano του Refinery29: "Αυτή είναι μια πολύ εύλογη ερώτηση. Το φαγητό αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της εταιρικής μας κουλτούρας. Θέλεις να φέρεις ανθρώπους που θα συνδεθούν πραγματικά με την κουλτούρα μας" και με τους συναδέλφους σε προσωπικό επίπεδο.

2. Ποιο είναι το ζώο που σας χαρακτηρίζει (Spirit Animal);
Εδώ πρέπει να δώσετε μια πολύ καλή απάντηση. Ο Ryan Holmes, CEO του Hootsuite, έδωσε στον Jeff Haden του Inc., ένα παράδειγμα για αυτήν που θεωρεί καταπληκτική απάντηση: Η executive assistant του είπε πως το ζώο που τη χαρακτηρίζει είναι η πάπια, "γιατί οι πάπιες είναι ήρεμες στην επιφάνεια και το αντίθετο ακριβώς για να κάνουν αυτό που θέλουν κάτω από την επιφάνεια". Ο Holmes λέει πως αυτή ήταν μια καταπληκτική εκτίμηση του ρόλου που καλείται να αναλάβει η executive assistant.

3. Λοιπόν (όνομα), ποια είναι η ιστορία σου;
Οι ανοιχτού τύπου ερωτήσεις μπορεί να είναι τρομακτικές τόσο για τους manager όσο και για εκείνους που αναζητούν εργασία, ωστόσο είναι μια ευκαιρία να ξεδιπλώσει κανείς τη δημιουργικότητά του.
Σύμφωνα με τον Richard Funess, διευθύνοντα σύμβουλο στη Finn Partners, η ερώτηση αυτή αποτελεί "μια πρόσκληση στον υποψήφιο να παίξει το παιχνίδι και να δει πού πάει χωρίς να ανησυχεί για τη σωστή απάντηση. Με τον τρόπο αυτό, μαθαίνω πολλά για το χαρακτήρα, τη φαντασία και την εφευρετικότητα του ατόμου."
Ο ιδανικός υποψήφιος θα μπει σε "χρωματιστές" λεπτομέρειες για τον εαυτό του/της, οι οποίες δεν φαίνονται στο βιογραφικό.

4. Πες μου ένα αστείο.
Όπως έγραψε ο Richard Branson στο πρόσφατο βιβλίο του The Virgin Way: Everything I Know About Leadership, είναι σημαντικό για όλους - από τους υποψήφιους μέχρι τους μεγιστάνες των επιχειρήσεων - να διαθέτουν αίσθηση του χιούμορ.
Στον Branson αρέσει να σπάει τον πάγο ζητώντας από τον υποψήφιο να του πει κάποιο αστείο. Ο ίδιος παραδέχεται πως είναι ο χειρότερος αφηγητής αστείων ή ανεκδότων, αλλά λέει πως αυτή η τακτική ενθαρρύνει τους ανθρώπους να είναι ο εαυτός τους.
Στην τελική, ποιος θέλει να προσλάβει κάποιον που δεν είναι αυθεντικός;

5. Τι θα έκανες αν ξυπνούσες μια μέρα και έβρισκες έναν ελέφαντα στην αυλή σου;
Η Melissa Gordon, project manager στο διαφημιστικό πρακτορείο Moxie, μιλώντας στο Inc., είπε πως οι καλύτεροι υποψήφιοι δείχνουν τα στοιχεία εκείνα του εαυτού τους που αποπνέουν καινοτομία, όταν απαντούν σε παράξενες ερωτήσεις. Μια τέτοια ερώτηση μπορεί να δώσει στοιχεία για το πόσο δημιουργικός είναι κάποιος.

6. Έχεις παίξει ποτέ κάποιο άθλημα; Αν ναι, ποιο άθλημα και σε ποια θέση;
Η Vanessa Nornberg, ιδρύτρια της εταιρείας κοσμημάτων Metal Mafia, εξήγησε πως βάζει όλους τους υποψηφίους να απαντούν σε τρεις ερωτήσεις.
Της αρέσει συγκεκριμένα να ρωτάει για αθλήματα γιατί: "Αναζητώ ανθρώπους που δεν θέλουν να είναι τερματοφύλακες, αλλά θέλουν να δρουν και να κάνουν τα πάντα για να βρεθούν μπροστά από την μπάλα".
Αυτοί που ασχολούνται με ανταγωνιστικά αθλήματα έχουν συχνά πολύ μεγάλη ηθική στην εργασία - μια απαραίτητη αξία για κάθε ρόλο - αλλά ειδικά για μια θέση σε startup.

7. Αν άνοιγες τη δική σου επιχείρηση, τι είδους θα ήταν αυτή και γιατί;
Η Nornberg προειδοποιεί τους υποψήφιους να μην πουν πως θα άνοιγαν μια startup σαν αυτή στην οποία κάνουν αίτηση. "Ξέρω ότι λένε απλώς και μόνο ό,τι θέλω να ακούσω."
Αντίθετα, η Nornberg, θέλει οι υποψήφιοι να δώσουν μια στοχαστική και λεπτομερή απάντηση. Η ίδια ανέφερε έναν υποψήφιο, ο οποίος έγραψε πως θα ήθελε να να ανοίξει ένα bar με κατοικίδια, επειδή αυτά βοηθούν τους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν και να  γνωρίζουν τους άλλους μέσα σε ένα σκηνικό που διαφορετικά θα ήταν άβολο.
Η απάντησή του ήταν ένα πολύ καλό παράδειγμα δημιουργικότητας (και μοναδικότητας) που κατευθείαν ξεχώρισε αυτό τον υποψήφιο από τους άλλους.

8. Συγγνώμη, αλλά νομίζω πως αυτή η θέση δεν σου ταιριάζει.
Αν και δεν είναι ερώτηση, η δήλωση αυτή ανήκει στον ιδιοκτήτη της εταιρείας Six Dimensions.
"Ο κόσμος είναι γεμάτος μετριότητα,” ανέφερε ο Kang στον Jeff Haden. "Δεν θέλω απλά να διαγωνιστώ. Θέλω να προσλάβω superstars, γιατί θέλω να κερδίσω το Super Bowl."
Το να λέει κάποιος στους υποψήφιους πως δεν πήραν τη δουλειά - ακόμη και όταν ο Kang πιστεύει πως οι συγκεκριμένοι στην πραγματικότητα είναι η καλύτερη επιλογή - τους δίνει ώθηση να βαδίσουν ένα ακόμη μίλι και να αποδείξουν ότι το αξίζουν.
Οι υπόλοιποι, όπως λέει, θα πάνε πάσο στην πίεση.

Πηγή: The Muse (in partnership with Inc.)

Προτεινόμενες σχολές

2500 σεμινάρια με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες
Επεκτείνουμε τη Γνώση
Συμβάλλουμε στην επιτυχία
Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
30.000 ανώτερα στελέχη!
The Future is Yours.
Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πειραιώς
E-learning Χρημ/κη
Διοικητική & Διοίκηση Έργων
Πιστοποιημένα εκπαιδευτικά
προγράμματα από την RTI

Σεμινάρια Α' Βοηθειών
σε Ελλάδα και Κύπρο
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής