11/05/2016

Γιατί το τρέξιμο καθαρίζει το μυαλό; Οι επιστήμονες απαντούν

Εκπαιδευτικά Νέα

 Είναι κάτι σαν κλισέ που μοιράζονται όσοι τρέχουν, το τρέξιμο έχει τη μαγική ικανότητα να καθαρίζει το μυαλό, να το αδειάζει και να σου φτιάχνει τη διάθεση. Ένα καλό τρέξιμο μπορεί να σε κάνει κάποιες φορές να νιώσεις άλλος άνθρωπος. Και υπό μία έννοια, αυτό φαίνεται να ισχύει, τόσο μεταφορικά, όσο και κυριολεκτικά.

Περίπου τρεις δεκαετίες έρευνας έχουν δείξει ότι υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της αερόβιας άσκησης και του «καθαρού μυαλού», με πιο συναρπαστικό εύρημα αυτό της νευρογένεσης. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι νευροεπιστήμονες πίστευαν ότι μετά την ενήλικη ζωή δε μπορούσαν να γεννηθούν νέοι νευρώνες. Αλλά αυτό τελικά δεν ισχύει. Έρευνες έδειξαν ότι νέοι νευρώνες δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της ζωής και η μόνη δραστηριότητα που είναι γνωστό ότι πυροδοτεί αυτή τη διαδικασία είναι η έντονη αερόβια άσκηση. Μάλιστα, η νευρογένεση συντελείτε στον ιππόκαμπο, το μέρος του εγκεφάλου το οποίο συνδέεται με τη μάθηση και τη μνήμη.

Μία άλλη περιοχή του εγκεφάλου που φαίνεται να επηρεάζεται από την έντονη δραστηριότητα είναι αυτή του μετωπιαίου λοβού. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που συστηματικά ασκούνται, αναπτύσσουν αυξημένη δραστηριότητα σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου, η οποία είναι υπεύθυνη για πολλά χαρακτηριστικά που συνδέονται με το καθαρό μυαλό, όπως ο προγραμματισμός, η συγκέντρωση και η προσοχή, η στοχοθεσία και η διαχείριση χρόνου.

Η περιοχή αυτή όμως, εκτός από τα παραπάνω, συνδέεται και με τη συναισθηματική ρύθμιση. Σύμφωνα με έρευνες, αυτό φαίνεται να εξηγεί και τη θετική επίδραση της άσκησης σε ανθρώπους που έχουν διαταραχές διάθεσης ή άγχος. Η καθηγήτρια ψυχολογίας του Harvard, Emily E. Bernstein, τρέχει μελέτες και follow-up για να εξακριβώσει το μηχανισμό που κρύβεται πίσω από αυτή τη σχέση.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο όφελος που απολαμβάνουν όσοι τρέχουν, κάτι το οποίο οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να μελετήσουν μέχρι σήμερα. Ό θαυμάσιος τρόπος με τον οποίο το μυαλό ταξιδεύει όταν τρέχεις. Η συνειδητότητα, το να είσαι στο παρόν και στο τώρα είναι πολύ σημαντικό, όμως και το αντίθετο, το να χάνεσαι που και πού στις σκέψεις σου, είναι εξίσου. Απλά τα οφέλη του δεν είναι τόσο εύκολο να μετρηθούν.

Εσείς, τι σκέφτεστε όταν τρέχετε;

Πηγή: nymag.com

Προτεινόμενες σχολές

Πιστοποιημένα εκπαιδευτικά
προγράμματα από την RTI

Σεμινάρια Α' Βοηθειών
σε Ελλάδα και Κύπρο
Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
30.000 ανώτερα στελέχη!
ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πειραιώς
E-learning Χρημ/κη
Διοικητική & Διοίκηση Έργων
Σεμινάρια & Diplomas
Αθήνα & E-Learning

Κορυφαία επιλογή εκπαίδευσης
επιχειρήσεων και ιδιωτών
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής
2500 σεμινάρια με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες
Επεκτείνουμε τη Γνώση
Συμβάλλουμε στην επιτυχία
The Future is Yours.
Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
Διαβάστε επίσης