28/04/2016

Τεχνικές συγγραφής του Stephen King που θα βελτιώσουν το γράψιμό σας

Εκπαιδευτικά Νέα

Ο Stephen King είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς της εποχής μας, με περισσότερα από 70 βιβλία τρόμου, επιστημονικής φαντασίας και φαντασίας. Εκτιμάται ότι τα βιβλία του έχουν πουλήσει 300 -350 εκατομμύρια αντίτυπα. 16 χρόνια πριν, ο King μοιράστηκε όλα όσα γνωρίζει για τη συγγραφή μέσα από ένα βιβλίο, που έγινε αμέσως best seller. Tο βιβλίο "On Writing: A Memoir of the Craft.", όπου ο King μοιράζεται τόσο απομνημονεύματα όσο και μερικές από τις καλύτερες στρατηγικές/τεχνικές συγγραφής που χρησιμοποιεί, κατάφερε γρήγορα να γίνει κλασικό στους κύκλους των συγγραφέων.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς θαυμαστής της γραφής του King για να εκτιμήσει τη σοφία μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Ούτε χρειάζεται να είναι μυθιστοριογράφος: το βιβλίο περιλαμβάνει πολύ πρακτικές στρατηγικές, που ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει για να βελτιώσει τον τρόπο που γράφει.

Παρακάτω θα βρείτε οκτώ από αυτές τις στρατηγικές.

1. Πείτε την αλήθεια.
"Τώρα έρχεται το μεγάλο ερώτημα: Για τι πράγμα θα γράψεις; Και η μεγάλη απάντηση: Ό,τι στην ευχή θέλεις. Οτιδήποτε... αρκεί να λες την αλήθεια.. Γράψε για αυτά που σου αρέσουν, μετά εμπότισέ τα με ζωή και κάνε τα μοναδικά αναμειγνύοντας τα με την προσωπική σου γνώση για τη ζωή, τη φιλία, τις σχέσεις, το σεξ και τη δουλειά... ό,τι γνωρίζεις, σε κάνει μοναδικό με κάποιο τρόπο. Να είσαι γενναίος."

2. Μη χρησιμοποιείτε μεγάλες λέξεις όταν οι μικρές κάνουν τη δουλειά.
"Το να προσπαθείς να ντύσεις το λεξιλόγιό σου αναζητώντας μεγάλες λέξεις επειδή μπορεί να ντρέπεσαι για τις μικρές, μπορεί να αποβεί πολύ κακό για το γράψιμό σου. Είναι σαν να προσπαθείς να ντύσεις το κατοικίδιό σου με βραδινά ρούχα."

3. Χρησιμοποιήστε παραγράφους μίας περιόδου.
"Το αντικείμενο της μυθοπλασίας δεν είναι η γραμματική ορθότητα, αλλά το να υποδεχτείς θερμά τον αναγνώστη και μετά να πεις μια ιστορία... να τον κάνεις να ξεχάσει, όποτε είναι εφικτό, ότι διαβάζει μια ιστορία."

4. Γράψτε για τον Ιδανικό σου Αναγνώστη.
"Κάποιος - δεν μπορώ να θυμηθώ ποιος όσο κι αν προσπαθώ - έγραψε κάποτε ότι όλα τα μυθιστορήματα είναι γράμματα προς ένα πρόσωπο. Όπως συμβαίνει, πιστεύω σε αυτό. Πιστεύω πως κάθε μυθιστοριογράφος έχει ένα μοναδικό ιδανικό αναγνώστη, που κατά τη διάρκεια της σύνθεσης της ιστορίας, ο συγγραφέας σκέφτεται 'Τι θα σκεφτεί άραγε όταν θα διαβάσει αυτό το κομμάτι;' Για μένα, αυτός ο πρώτος αναγνώστης είναι η γυναίκα μου, η Tabitha..."

5. Διαβάστε πολύ.
"Το διάβασμα είναι ο δημιουργικός πυρήνας της ζωής κάθε συγγραφέα. Παίρνω μαζί μου ένα βιβλίο όπου κι αν πηγαίνω και ψάχνω ευκαιρίες να βυθιστώ σε αυτό. Το κόλπο είναι να μάθεις να διαβάζεις τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες δόσεις. Οι αίθουσες αναμονής έχουν φτιαχτεί για βιβλία - φυσικά! Αλλά το ίδιο ισχύει και για τα lobby των θεάτρων και οι μεγάλες και βαρετές ουρές στα ταμεία και η αγαπημένη όλων, τουαλέτα."

6. Να γράφετε μια λέξη τη φορά.
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη (για την προώθηση του βιβλίου Carrie, νομίζω), ένας ραδιοφωνικός παραγωγός με ρώτησε πώς γράφω. Η απάντησή μου - 'Μία λέξη τη φορά' - προφανώς τον άφησε άφωνο. Νομίζω ότι προσπαθούσε να καταλάβει αν έκανα πλάκα. Δεν έκανα. Στο τέλος, είναι πάντα τόσο απλό.

7. Να γράφετε κάθε μέρα.
"Η αλήθεια είναι πως όταν γράφω, γράφω κάθε μέρα, εργασιομανής βλάκας ή όχι. Αυτό συμπεριλαμβάνει γιορτές, αργίες και τα γενέθλιά μου (στην ηλικία μου προσπαθείς ούτως ή άλλως να αγνοήσεις τα γενέθλια). Όταν γράφω είναι σαν να παιδική χαρά, ακόμη και οι χειρότερες τρεις ώρες που έχω ξοδέψει συνεχίζουν να είναι πολύ καλές."

8. Γράψτε για τη χαρά του όλου εγχειρήματος.
"Ναι, έχω κερδίσει πολλά χρήματα από τα μυθιστορήματά μου, όμως ποτέ δεν έγραψα ούτε μια λέξη στο χαρτί με τη σκέψη ότι θα πληρωθώ από αυτή. Μπορεί να αποπλήρωσε την υποθήκη του σπιτιού και να έστειλε τα παιδιά μου στο πανεπιστήμιο, αλλά αυτά ήταν πάντα στην άκρη. Το έκανα για την αγνή χαρά που προέρχεται από αυτό. Και αν μπορείς να το κάνεις για τη χαρά, μπορείς να το κάνεις για πάντα."

Πηγή: Inc.

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας