04/01/2016

Οι δέκα πιο έξυπνες χώρες του κόσμου στις Θετικές Επιστήμες

Εκπαιδευτικά Νέα

Ο ΟΟΣΑ κατέγραψε τις χώρες στις οποίες οι πτυχιούχοι διακρίνονται σε τομείς όπως η τεχνολογία, η μηχανολογία και τα μαθηματικά.

Αν θέλουμε να λύσουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας – από την κλιματική αλλαγή και την επισιτιστική ασφάλεια, μέχρι τη μη διάδοση των πυρηνικών – θα χρειαστούμε περισσότερους επιστήμονες.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κατέγραψε τα πτυχία που αποκτούν οι νέοι σε 40 από τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου και δημοσίευσε την έκθεση «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας 2015», η οποία περιλαμβάνει στοιχεία μέχρι το 2012.

Η κατάταξη γίνεται με κριτήριο το ποσοστό των πτυχίων στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανολογία και τα μαθηματικά (οι κλάδοι αυτοί είναι γνωστοί με το ακρώνυμο STEM), που απονέμονται κατά κεφαλήν, έτσι ώστε να είναι δίκαιη μια σύγκριση μεταξύ χωρών με διαφορετικούς πληθυσμούς.

Ας δούμε 10 από τις πιο έξυπνες χώρες του κόσμου σε σχέση με τα πτυχία STEM.

1. ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Η Νότια Κορέα είχε τη μεγαλύτερη πτώση από το 39% το 2002 στο 32%. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα διατήρησε τη θέση της στην κορυφή της λίστας του ΟΟΣΑ.

2. ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Γερμανία (31%) έχει την τρίτη υψηλότερη ετήσια αποφοίτηση πτυχιούχων STEM, με περίπου 10.000 άτομα να αποκτούν τον τίτλο. Αυτό την κατατάσσει ακριβώς πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα παρά τον μεγαλύτερο πληθυσμό των χωρών αυτών.

3. ΣΟΥΗΔΙΑ
Η Σουηδία (28%) βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη Νορβηγία όσον αφορά στη χρήση υπολογιστή στον χώρο εργασίας. Πάνω από τα 3/4 των εργαζομένων χρησιμοποιούν υπολογιστές στη δουλειά τους.

4. ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Η Φινλανδία (28%) δημοσιεύει περισσότερες έρευνες σχετικά με τα φάρμακα από ότι σε οποιονδήποτε άλλο τομέα.

5. ΓΑΛΛΙΑ
Στη Γαλλία (27%), οι περισσότεροι ερευνητές απασχολούνται από τον κλάδο της βιομηχανίας και όχι από την κυβέρνηση ή τα πανεπιστήμια.

6. ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα επένδυσε μόνο το 0,08% του ΑΕΠ της στην έρευνα το 2013, το οποίο είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά που σημειώθηκαν ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες – κάτι που εξηγεί γιατί το ποσοστό των πτυχίων STEM μειώθηκε από 28% το 2002 σε 26% το 2012.

7. ΕΣΘΟΝΙΑ
Η Εσθονία (26%) έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών που αποφοιτούν με πτυχίο STEM, ένα ποσοστό που έφτασε το 41% το 2012.

8. ΜΕΞΙΚΟ
Το Μεξικό ανέβηκε από το 24% το 2002 στο 25% το 2012, παρά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για επιχειρηματικές επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη που καθιέρωσε η κυβέρνηση.

09. ΑΥΣΤΡΙΑ
Η Αυστρία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό διδακτορικών σε εργαζομένους (25%), με τις γυναίκες να κατέχουν το 6,7 και οι άνδρες το 9,1 των διδακτορικών ανά 1.000 άτομα.

10. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Tο 25% των μαθητών στη Πορτογαλία αποφοιτούν με ένα πτυχίο STEM. Η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό κατόχων διδακτορικού, ποσοστό που φτάνει περίπου το 72%, που εργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης συγκριτικά με τις 40 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Πηγή: Fortunegreece

Προτεινόμενες σχολές

2500 σεμινάρια με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες
Επεκτείνουμε τη Γνώση
Συμβάλλουμε στην επιτυχία
Πιστοποιημένα εκπαιδευτικά
προγράμματα από την RTI

Σεμινάρια Α' Βοηθειών
σε Ελλάδα και Κύπρο
Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
30.000 ανώτερα στελέχη!
The Future is Yours.
Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής
Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πειραιώς
E-learning Χρημ/κη
Διοικητική & Διοίκηση Έργων
Διαβάστε επίσης