17/11/2015

Παράδοξες ερωτήσεις σε συνέντευξη εργασίας από μεγάλες εταιρείες

Καριέρα

Της Alyse Kalish

Μπορεί να έχετε απαντήσει επανειλημμένως το κλασικό ερώτημα «Γιατί θέλετε αυτή τη δουλειά», που πιθανόν έχετε απομνημονεύσει την καλύτερή σας απάντηση. Αλλά τι κάνετε αν η εταιρεία σας θέσει κάποια απροσδόκητη ερώτηση; Και αυτή η ερώτηση μοιάζει κάπως έτσι: «Έχετε κλέψει ποτέ στυλό από τη δουλειά;»

Και όμως αυτή η ερώτηση συν μερικές φαινομενικά σπάνιες ερωτήσεις είναι πολύ πιθανό να σας τεθούν – αν περνάτε από συνέντευξη εργασίας για κάποια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Στην πραγματικότητα ψάξαμε στο internet και βρήκαμε μερικά παραδείγματα από πολύ γνωστές εταιρείες, όπως Google, Apple, Facebook.

Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε πριν πέσετε στα βαθιά είναι το εξής: οι πιο περίεργες ή σκληρές ερωτήσεις γίνονται για βάσιμους λόγους, ακόμη κι αν ακούγονται γελοίες ή σας τρομοκρατούν εκείνη τη στιγμή.

Σε άρθρο σχετικό με το πώς να απαντά κανείς σε τέτοιου είδους ερωτήσεις, η ειδικός σε ζητήματα καριέρας Lily Zhang αναφέρει, «Ο άνθρωπος που σας παίρνει συνέντευξη δεν ψάχνει απαραίτητα για τη σωστή απάντηση. Θέλει να διαπιστώσει πόσο γρήγορα μπορείτε να σκεφτείτε, πώς θα προσεγγίζατε μια δύσκολη κατάσταση και κυρίως να διαπιστώσει αν μπορείτε να παραμείνετε θετικοί και ενεργοί, αλλά και να κάνετε πρόοδο σε ενδεχόμενες προκλήσεις.»

Παρόλο που δεν μπορούμε να σας πούμε ακριβώς τι θα σας ρωτήσει ένας υπεύθυνος προσλήψεων, αν ανατρέξετε στην παρακάτω λίστα και σκεφτείτε πώς θα απαντούσατε εσείς σε αυτές τις ερωτήσεις θα θέσετε εαυτόν προς τη σωστή κατεύθυνση.

1. Facebook
«25 άλογα αγώνων, κανένα χρονόμετρο. 5 πίστες. Βρείτε τα 3 πιο γρήγορα άλογα στον ελάχιστο αριθμό αγώνων».

2. Google
«Γιατί τα καπάκια των φρεατίων είναι στρογγυλά;»

3. Apple
«Αν παραδίδατε πίτσα, πώς θα σας ωφελούσε ένα ψαλίδι;»

4. Amazon
«Πώς θα λύνατε προβλήματα αν ήσαστε από τον Άρη;»

5. Microsoft
«Πώς θα ελέγχατε έναν ανελκυστήρα;»

6. Uber
«Πώς θα βρίσκατε τις παρωχημένες λέξεις της αγγλικής γλώσσας μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μηχανή αναζήτησης.»

7. Trader Joe’s
«Τι γνώμη έχετε για τα μικρά αγαλματίδια των κήπων (νάνους, ξωτικά);»

8. Living Social
«Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι; Παρουσιάστε το σε μας τώρα.»

9. Urban Outfitters
«Είστε η καινούρια προσθήκη σε μια σειρά κραγιόν. Τι χρώμα είστε και γιατί;»

10. American Heart Association
«Ποιο είναι το χρώμα του χρήματος;»

11. PETCO
«Πώς θα καθοδηγούσατε κάποιον για να φτιάξει μια ομελέτα;»

12. Kraft Foods
«Σε κλίμακα από το 1 έως το 10 βαθμολογήστε με ως συνεντευκτή.»

13. MasterCard
«Μπορείτε να πείτε ‘Peter Pepper Picked a Pickled Pepper’ (κάποιο γλωσσοδέτη) και ταυτόχρονα με cross-sell (σταυροειδής πώληση) να πουλήσετε ένα πλυντήριο;»

Πηγή: The Muse

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας