10/11/2015

HackTheBook, ο πρώτος μαραθώνιος επαναπροσδιορισμού του βιβλίου στην Ελλάδα

Εκπαιδευτικά Νέα

Hack the Book
Φτιάξε σήμερα το βιβλίο του μέλλοντος

22 – 24 Ιανουαρίου 2016
Τι σημαίνει για εσάς βιβλίο; Μπορείτε να σκεφτείτε ένα βιβλίο που να επεξεργάζεται το περιεχόμενό του; Ένα βιβλίο που να σας στέλνει μηνύματα; Ένα βιβλίο που να αισθάνεται;

Στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με το πρώτο Βook Hackathon που διοργανώνεται στην Ελλάδα, οραματιζόμαστε και επανασχεδιάζουμε το βιβλίο, πέρα από το βιβλίο, μαζί με καλλιτέχνες, designers, εκδότες, συγγραφείς, ποιητές, προγραμματιστές, καινοτόμους επιχειρηματίες, hackers, το δίκτυο Europeana Space και την υποστήριξη της μη-κερδοσκοπικής Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ).

Παρά τις προβλέψεις για το μέλλον του στην εποχή των άυλων δικτύων παραγωγής και υπηρεσιών, το παραδοσιακό βιβλίο παραμένει μια σταθερή αξία για τους αναγνώστες. Τι γίνεται όμως όταν προσθέσουμε στις ιδιότητες ενός φυσικού αντικειμένου προεκτάσεις που προσφέρει η ψηφιακή συνδεσιμότητα; Αν περάσουμε από το φυσικό βιβλίο σε ένα αντικείμενο με επαυξημένες δυνατότητες; Εφαρμόζοντας έξυπνες τεχνολογίες (Arduino, Raspberry Pi, Ίντερνετ των Πραγμάτων [IoT]) κατά τη διάρκεια του HackTheBook,
επαναπροσδιορίζουμε το βιβλίο ως υπόσταση και προτείνουμε εναλλακτικά μοντέλα στην αλυσίδα παραγωγής αξίας του βιβλίου.

Ο 48ώρος μαραθώνιος του HackTheBook θα προκαλέσει τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν ανοιχτό, ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο από το Εuropeana Space, να πειραματιστούν πάνω σε αυτό και, εν τέλει, να σχεδιάσουν ένα υβριδικό βιβλίο. Παράλληλα με τις τεχνικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να εξετάσουν τους νομικούς περιορισμούς που προκύπτουν, αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα της πρότασής τους.

Μέσα από την ανοιχτή πρόσκληση, 24 συμμετέχοντες με εμπειρία στο design, τη γραφιστική, την επιμέλεια περιεχομένου, την book art, το δημιουργικό προγραμματισμό και το business modeling, θα κληθούν να δουλέψουν σε ομάδες πάνω σε ένα επιχειρηματικά βιώσιμο υβριδικό βιβλίο.

Κατά τη διάρκεια του HackTheBook, διακεκριμένοι designers και θεωρητικοί του open access και του δημιουργικού προγραμματισμού θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, θα εισαγάγουν τους συμμετέχοντες στη χρήση «εργαλείων» και θα τους καθοδηγήσουν στο σχεδιασμό πρωτότυπων υβριδικών βιβλίων.

Το απόγευμα της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του HackTheBook με εισηγήσεις προσκεκλημένων. Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν πάνω στις προτάσεις τους και το απόγευμα της ίδιας μέρας οι ομάδες θα παρουσιάσουν στους κριτές τις προτάσεις τους και θα ακολουθήσει η βράβευση των τριών νικητών. Εκπρόσωπος από κάθε νικήτρια ομάδα θα ταξιδέψει στο Λονδίνο για να δουλέψει πάνω στην κεφαλαιοποίηση του μοντέλου της ομάδας.

Το HackTheBook, το πρώτο Hackathon με αντικείμενο το βιβλίο, διοργανώνεται από τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με το Europeana Space, το Goldsmiths – University of London, το Coventry University, το Αρχείο Καβάφη και την Post Scriptum, με την υποστήριξη της ΕΕΛ/ΛΑΚ.

Βρείτε εδώ το ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής

Το HackTheBook αναλυτικά

Διαδικασία συμμετοχής στο Hachathon
1. Δηλώστε συμμετοχή μέχρι την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις 12:00, συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στο link. Γράψτε μας για την ομάδα, την εμπειρία που έχετε, το τι θέλετε να αποκτήσετε από τη συμμετοχή σας και το concept που θέλετε να αναπτύξετε.
2. Όσοι δηλώσουν συμμετοχή, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο προπαρασκευαστικό HackersWorkshop, στις 9 Ιανουαρίου 2016, για να δουλέψουν πάνω στο concept της πρότασής τους (σημείωση: η συμμετοχή είναι προαιρετική). Το πλήρες πρόγραμμα του HackersWorkshop θα ανακοινωθεί σύντομα.
3. Μετά τη λήξη του HackersWorkshop, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν 24 ώρες στη διάθεσή τους (μέχρι 11/1/2016, στις 12:00) για να επικαιροποιήσουν τις προτάσεις τους (concept note), εφόσον το επιθυμούν.
4. Οι ομάδες που θα επιλεγούν, θα συνεχίσουν στο HackTheBook (22, 23 & 24/1/2016).
Η συμμετοχή σε όλα τα στάδια είναι δωρεάν.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο mail to: hackthebook@sgt.gr

Ποιες είναι οι σημαντικές ημερομηνίες για τη συμμετοχή σας στο Hackathon;
● Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015 (17:30-18:00): Στο συνέδριο FOSSCOΜΜ ((Free and Open Source Software Communities), στο ΤΕΙ Αθηνών, θα γίνει το πρώτο ανοιχτό κάλεσμα-παρουσίαση του HackTheBook σε ενδιαφερόμενες ομάδες. Η συμμετοχή είναι
προαιρετική και δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες
● Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015: Τελική ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο HackTheBook
● Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016: HackersWorkshop – προπαρασκευαστικό εργαστήριο για όσους έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή
● Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016: Τελική προθεσμία υποβολής επικαιροποιημένων concept notes για όσους έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή
● Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016: Ανακοίνωση τελικών συμμετοχών στο HackTheBook
● Παρασκευή 22 – Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016: HackTheBook Hackathon

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας