28/09/2015

Social Media Marketing: Οι ανάγκες των επιχειρήσεων σε εξειδικευμένο προσωπικό

Καριέρα

Για ορισμένους επιχειρηματίες το Social Media Marketing αποτελεί το “next big thing”, το οποίο αν και θεωρείται κάτι προσωρινό προς το παρόν, είναι κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο όσο βρίσκεται στο προσκήνιο.

Επειδή ακριβώς έκαναν την εμφάνισή τους πολύ γρήγορα, αναπτύχθηκε από μερικούς η φήμη για τα social media πως θα προκαλέσουν μόνο ένα φευγαλέο ενδιαφέρον στο χώρο του marketing και αυτό δεν θα είναι και προσοδοφόρο. Οι στατιστικές, ωστόσο, παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με το Social Media Examiner, 97% των marketers συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στα social media – αλλά το 85% των συμμετεχόντων δεν είναι σίγουροι ποια εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης είναι καλύτερο να χρησιμοποιούν.

Από τη μια πλευρά, αυτό αποδεικνύει πως τα social media είναι πολύ πιθανό να επιφέρουν αύξηση στις πωλήσεις, αλλά στερείται στοιχείων για το πώς θα επέλθει αυτή η αύξηση.

Παρακάτω δείτε ορισμένους τρόπους με τους οποίους το marketing μέσω των social media θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις:

1. Μεγαλύτερη αναγνώριση φίρμας (brand)
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν καινούρια κανάλια για τη «φωνή» της επιχείρησής σας. Αυτό σας δίνει πιο εύκολη πρόσβαση σε νέους πελάτες και αυτομάτως σας κάνει πιο αναγνωρίσιμους στους ήδη υπάρχοντες.

2. Αύξηση της αξιοπιστίας του brand σας
Έρευνες έχουν δείξει πως οι εταιρείες που συνδέονται με social media κερδίζουν μεγαλύτερη αφοσίωση από τους πελάτες τους.

3. Περισσότερες ευκαιρίες να κερδίσετε πελάτες
Κάθε post που κάνετε στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι μια ευκαιρία να προσηλυτίσετε πελάτες. Σας δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσετε τόσο με αυτούς όσο και με τους πελάτες που έχετε ήδη.

4. Υψηλότερα ποσοστά προσέγγισης πελατών
Το social media marketing οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά, ιδιαίτερα λόγω του γεγονότος ότι οι εταιρείες σχεδόν εξανθρωπίζονται όταν αλληλεπιδρούν μέσω κοινωνικών δικτύων. Τα social media είναι ένα μέρος όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να δρουν σαν άνθρωποι.

5. Αύξηση κύρους
Η συχνή αλληλεπίδραση με τους πελάτες είναι μια επίδειξη πίστης για τους άλλους πελάτες. Όσο περισσότεροι μιλούν για σας στα social media τόσο μεγαλύτερο κύρος δείχνετε σε νέους χρήστες.

6. Μείωση κόστους Marketing
Σύμφωνα με το Hubspot, 84% των marketers συνειδητοποίησαν ότι αρκούν 6 ώρες την εβδομάδα για να αυξήσουν την κίνηση. Οι 6 ώρες δεν αποτελούν κάποια αξιοσημείωτη επένδυση για ένα κανάλι του βεληνεκούς των social media. Αν μπορείτε να χρησιμοποιείτε έστω μια ώρα την ημέρα για να αναπτύξετε τη στρατηγική σας σχετικά με το περιεχόμενο αλλά και τη σύνδεσή σας με τα social media, σύντομα θα βλέπατε αποτελέσματα. Ακόμη και η πληρωμένη διαφήμιση μέσω των Facebook και Twitter είναι σχετικά πολύ οικονομική (εξαρτάται σαφώς και από τους στόχους σας).

Όλα αυτά τα οφέλη που έχει το Marketing μέσω των Social Media στις επιχειρήσεις σημαίνει αυτόματα και αύξηση στη ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού, εξειδικευμένου στον τομέα των social media. Ήδη είμαστε σε θέση να μιλάμε για πολλά νέα επαγγέλματα που σχετίζονται καθαρά με το κομμάτι των social media.

Δείτε τα επαγγέλματα που έχουν δημιουργηθεί χάρη στα social media, καθώς και το πόσο πληρώνονται ετησίως στην Αμερική:

1. Social media account executive - $ 73,000
2. Social media designer - $ 67,000
3. Social media strategist- $ 61,000
4. Brand manager - $ 59,000
5. Social media manager - $ 57,000
6. Social media specialist - $ 55,000
7. Community manager - $ 57,000
8. Engagement coordinator - $ $ 49,000
9. Social media marketing coordinator - $ 47,000
10. Blogger - $ 32,000

Πηγή: Forbes, Jobs In Social Media

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας