3/9/2015

Τάσεις της Τεχνολογίας που είτε θα δημιουργήσουν είτε θα μειώσουν τις θέσεις εργασίας

Καριέρα

Του Bernard Marr

Ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο εργάζεστε, αν ελπίζετε να εξελίξετε την καριέρα σας θα πρέπει να είστε γνώστης των τεχνολογικών τάσεων. Το έχουμε συναντήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια το γεγονός ότι όταν κυριαρχεί μια καινούρια τεχνολογία παύουν να είναι χρήσιμοι όσοι δεν μπορούν να την ακολουθήσουν.

Ωστόσο, όταν επιμορφώνεις τον εαυτό σου με οτιδήποτε καινούριο υπάρχει ή με αυτό που πιθανότατα θα γίνει το «next big thing» της τεχνολογίας, βοηθάς πολύ την καριέρα σου. Παρακάτω ξεχώρισα μερικές από τις τάσεις της τεχνολογίας που πιστεύω πως θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο σε μια σειρά από δουλειές και βιομηχανίες – και σαφώς στους ανθρώπους της IT Βιομηχανίας, που αναπτύσσουν , κατασκευάζουν και συντηρούν αυτές τις τάσεις.

Big Data
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα big data θα επηρεάσουν πολλές καριέρες και πολλούς κλάδους στο μέλλον. Ανθρώπινοι Πόροι, Μάρκετινγκ, Επιστημονικές και Ιατρικές Έρευνες, Έρευνες στην Ψυχολογία, Εξυπηρέτηση Πελατών, Χρηματοοικονομικά και Κατασκευές είναι όλα πεδία πέραν της Τεχνολογίας Πληροφοριών που θα επηρεαστούν από τα big data.

Internet
Όλοι - από τον άνθρωπο που σχεδιάζει νέες έξυπνες συσκευές μέχρι τον developer εφαρμογών που αναπτύσσει το λογισμικό που ελέγχει όλες αυτές τις συσκευές μέχρι τον άνθρωπο που εργάζεται στην αποκομιδή σκουπιδιών και χρησιμοποιεί αισθητήρες για να δει ποια κουτάκια αναψυκτικών χρειάζονται άδειασμα – θα επηρεαστούν όσο αυτή η τεχνολογία εξαπλώνεται.

Κινητό
Πολλές καριέρες δημιουργούνται για την ανάπτυξη των λογισμικών και των υπηρεσιών που συνδέονται με αυτό. Ωστόσο, θα έρθει η στιγμή σύντομα που θα το ξεπεράσουμε και θα δημιουργηθούν φορητές συσκευές, συσκευές που μπαίνουν στον τοίχο ή σε άλλες συσκευές (όπως το ψυγείο σας). Όλο αυτό θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πουλάμε, αγοράζουμε, επικοινωνούμε, καινοτομούμε, μορφωνόμαστε.

Ασφάλεια κυβερνοχώρου
Η ζήτηση στην ασφάλεια δικτύων και σε παρεμφερή πεδία, συνεχώς θα αυξάνεται. Ακόμη και αν η καριέρα σας δεν σχετίζεται με αυτό, πολλών ανθρώπων η καριέρα θα εξαρτηθεί από το πόσο δίνεται προσοχή και προτεραιότητα στην ασφάλεια δικτύων μέσα στις εταιρείες.

E-Assistants (Ηλεκτρονικοί Βοηθοί)
Όσο συστήματα όπως το Siri και η Cortana είναι μερικές φορές χρήσιμα και άλλες γελοιωδώς άχρηστα, βρισκόμαστε στα πρόθυρα της άνθησης των e-assistant, προγραμμάτων που θα μπορούν να μας βοηθήσουν σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Σύντομα, όλοι θα έχουν έναν ηλεκτρονικό βοηθό να τους βοηθά στη δουλειά τους. Έτσι, εκτός από το γεγονός ότι θα τους χρησιμοποιήσουμε στην καριέρα μας, θα χρειαστούμε πολύ περισσότερο κόσμο που θα γνωρίζει πώς να κατασκευάσει, να προγραμματίσει και να τους συντηρήσει.

Social Media
Κοινωνικό δίκτυο δεν αποτελεί πλέον μόνο το Facebook. Πολλές εταιρείες ενσωματώνουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου πελάτες και fans μπορούν να αλληλεπιδρούν και επίσης χρησιμοποιούν σοφιστικέ back-end εφαρμογές για να βοηθήσουν την επικοινωνία των εργαζομένων τους πέρα των email σε πραγματικό χρόνο.

Cloud computing
Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, σύντομα θα εισέλθετε κι εσείς στο cloud computing. Πάρα πολλές εταιρείες πλέον λαμβάνουν στο cloud τις εσωτερικές αιτήσεις και τα δεδομένα, καθώς τα τελευταία είναι στην πραγματικότητα πιο ασφαλή και πιο εύκολα στη διαχείριση.

Επικοινωνία μέσω video
Το βιντεοτηλέφωνο είναι ήδη εδώ! Όσο οι τεχνολογίες του video βελτιώνονται συνεχώς, η τηλεδιασκέψεις και η μέσω βίντεο επικοινωνία θα συνεχίζουν να μεγαλώνουν σαν πεδίο. Θα αντιληφθείτε και εσείς ότι τα video chat αντικαθιστούν τις κλήσεις είτε πρόκειται με άτομο από το διπλανό κτίριο είτε από την άλλη άκρη της γης.

Πηγή: Forbes