25/8/2015

Λάθη που δεν πρέπει να κάνετε αν θέλετε να επιτύχετε επαγγελματικά

Καριέρα

Αν δεν είστε ευχαριστημένοι από τη μέχρι τώρα επαγγελματική σας πορεία, ρίξτε μια ματιά στον καθρέφτη σας. Το πρόβλημα μπορεί να μην έγκειται στην έλλειψη ευκαιριών ή μόρφωσης ή κεφαλαίου ή διασυνδέσεων – το πρόβλημα μπορεί να είστε εσείς. Όσα δυσκολεύουν τη ζωή σας σε επαγγελματικό επίπεδο μπορεί να εντοπίζονται σε αυτά που πιστεύετε και σε όσα κάνετε.

Τι πιστεύουν και τι ακριβώς κάνουν διαφορετικά οι επιτυχημένοι άνθρωποι;

1. Δεν περνούν ποτέ το πολιτικό κέρδος για κατόρθωμα.
Η «φαγωμάρα», η κατάληψη θέσεων, η προσπάθεια να φανεί κανείς καλύτερος κάνοντας τους άλλους να δείχνουν χειρότεροι: Το να παίζετε «πολιτικά», ίσως σας βοηθήσει να πάτε μπροστά. Η επιτυχία, ωστόσο, σήμερα μπορεί να μετατραπεί σε αποτυχία αύριο, καθώς και οι δύο είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός ελέγχου. Τα πραγματικά κατορθώματα βασίζονται στην αξία σας και αυτή δεν μπορεί να σας την πάρει κανείς.

2. Δεν φοβούνται τα σχόλια και το σαρκασμό.
Δοκιμάστε να κάνετε κάτι διαφορετικό. Κάτι που οι άλλοι δεν θα κάνουν. Αυτόματα σχεδόν, θα αρχίσουν να μιλάνε για σας. Και αυτό είναι σημάδι πως είστε σε καλό δρόμο.

3. Δεν έχουν πρόβλημα να είναι τελευταίοι.
Σε ποιον δεν αρέσει να είναι/έρχεται πρώτος; Αλλά συχνά είναι καλύτερο να είσαι ο τελευταίος: ο τελευταίος που θα αποχωρήσει, ο τελευταίος που θα το βάλει κάτω και θα εγκαταλείψει, ο τελευταίος που θα μείνει να προσπαθεί, ο τελευταίος που θα κρατηθεί από αρχές και αξίες. Ο κόσμος σήμερα βρίθει από ανθρώπους που εγκαταλείπουν πρώτοι, που παραιτούνται πρώτοι, που φυγοπονούν πρώτοι, που καταπατούν ηθική και αξίες πρώτοι. Επιπλέον, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα είναι πιο έξυπνοι, πιο ταλαντούχοι και με καλύτερες διασυνδέσεις από τους άλλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα κερδίζουν.

4. Δεν ψάχνουν να βρουν την τέλεια ιδέα.
Πολύ λίγοι άνθρωποι καταφέρνουν να γεννήσουν μια super duper ιδέα. Και ακόμη λιγότεροι είναι όσοι τελικά καταφέρνουν να την υλοποιήσουν. Γνωρίζετε, όμως, τι έχουμε όλοι οι υπόλοιποι; Τόνους από μικρές ιδέες και γι’ αυτό αντί να κυνηγάμε την τεράστια ιδέα, οφείλουμε να δρούμε πάνω στις μικρές μας.

Η επιτυχία είναι μια διαδικασία και οι διαδικασίες βασίζονται στη δράση. Οπότε αδράξτε τη μέρα και δράστε.

5. Δεν περιμένουν ποτέ.
Για την κατάλληλη στιγμή. Τους κατάλληλους ανθρώπους. Την κατάλληλη αγορά. Αναζητώντας πάντα την καταλληλότητα σε όλα τα επίπεδα αφήνουμε τη ζωή να περνά από "δίπλα" μας, παραμερίζοντας παρά παρασέρνοντάς μας μαζί της.

“The only right is right now!”

6. Δεν αντιμετωπίζουν ποτέ το βιογραφικό τους σαν ένα τελικό αποτέλεσμα.
Πολλοί είναι αυτοί που «συλλέγουν» αδιάκοπα δουλειές και εμπειρίες κατά τη δημιουργία του βιογραφικού τους σημειώματος. Αλλά αυτό είναι ελαφρώς οπισθοδρομικό. Το βιογραφικό σας πρέπει να μοιάζει με κάρτα αναφοράς: τι έχετε καταφέρει, τι έχτε μάθει, ποια είναι η εμπειρία σας. Μη σπαταλάτε τη ζωή σας προσπαθώντας να γεμίσετε τα κενά σε κάποιο «ιδανικό» βιογραφικό σημείωμα. Βασίστε τη ζωή σας στους στόχους και τα όνειρα που θέλετε να υλοποιήσετε. Βρείτε αυτά που χρειάζεται να κάνετε για να φτάσετε εκεί που θέλετε να πάτε και κάντε τα.

Μετά αφήστε το βιογραφικό σας να αναδείξει αυτό το «ταξίδι».

Πηγή: Inc.

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας