1/7/2015

Πώς να χτίσετε μία καριέρα με νόημα

Καριέρα

Όλοι φιλοδοξούν να έχουν σκοπό και νόημα στην καριέρα τους, αλλά πώς στην πραγματικότητα μπορούν να το κάνουν αυτό; Τι πρακτικά βήματα μπορείτε να ακολουθήσετε σήμερα ή αυτό το μήνα για να είστε σίγουροι ότι δεν μοχθείτε άσκοπα στο γραφείο σας, αλλά κάνετε κάτι για το οποίο νοιάζεστε πολύ;

Τι λένε οι ειδικοί
Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν ποιες αποφάσεις πρέπει να πάρουν σχετικά με την εργασία τους έτσι ώστε να νιώσουν ικανοποίηση. Ο Nathaniel Koloc, CEO της ReWork, η οποία παρέχει υπηρεσίες προσλήψεων σε εταιρείες που προσφέρουν ουσιαστικές θέσεις εργασίας, λέει πως αυτό συμβαίνει επειδή ποτέ κανένας δεν μας δίδαξε πώς να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις: "Πολύ λίγοι γονείς, εκπαιδευτικοί και μέντορες μας αναγκάζουν να το σκεφτούμε ή μας δίνουν πνευματικά μοντέλα για να χρησιμοποιήσουμε", εξηγεί. "Τείνουμε απλώς να δεχόμαστε ψήγματα για το τι είναι η δουλειά με νόημα και σκοπό στα 20 μας". Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαλέγουμε συχνά δουλειά για τους λάθος λόγους, λέει η Karen Dillon, συγγραφέας του How Will You Measure Your Life. "Αναζητάμε πράγματα για τα οποία θα ήμαστε περήφανοι να μιλήσουμε σε ένα cocktail party ή που θα έδειχναν ωραία σε ένα βιογραφικό σημείωμα". Αλλά σπάνια αυτά μεταφράζονται σε ικανοποίηση. Παρακάτω θα βρείτε μερικές αρχές που μπορείτε να ακολουθήσετε αν θέλετε να βρείτε μια καριέρα - και μια συγκεκριμένη δουλειά - που όχι μόνο θα την απολαμβάνετε, αλλά θα την αγαπάτε.

Μάθετε τι σημαίνει "ουσιαστικός" για εσάς
Με σέβονται οι συνάδελφοί μου; Δέχομαι προκλήσεις; Μεγαλώνω; Πιστεύω στην αποστολή; "Αυτά θα κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στο να είστε απλά καλά με τη δουλειά σας και στο να είστε πραγματικά χαρούμενοι", εξηγεί η Dillon. Αλλά η λέξη "ουσιαστικός" σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα. "Μην στρέφετε το ενδιαφέρον σας μόνο σε προφανή πράγματα, όπως ο μισθός, ο τίτλος ή το πρεστίζ της εταιρείας", λέει η Dillon. Ο Koloc ορίζει τέσσερις κατηγορίες για να έχετε υπόψη:

Κληρονομιά
Αφορά συγκεκριμένα αποτελέσματα της δουλειάς σας. Τι θέλετε να επιτύχετε; Σίγουρα, μπορεί να ξοδέψετε πολύ από το χρόνο σας απαντώντας σε email και σε meeting. Οι περισσότερες δουλειές τα περιλαμβάνουν αυτά - αλλά τι αποδείξεις θέλετε από τη δουλειά σας; Μπορεί να το βλέπετε σαν επιβράβευση να βελτιώνετε τις μαθηματικές ικανότητες 80 μαθητών το χρόνο ή να χτίσετε έξι μονάδες αφαλάτωσης κατά τη διάρκεια της καριέρας σας. Συχνά αυτό αποτελεί ερώτηση για το πόσο κοντά στην πρώτη γραμμή θέλετε να είστε. Κάποιο άνθρωποι θέλουν να βοηθούν αρρώστους άμεσα, ενώ άλλοι φιλοδοξούν να βοηθήσουν με το πρόγραμμα Affordable Care Act (Η.Π.Α.).

Μαεστρία
Αυτές είναι οι δυνάμεις που θέλετε να βελτιώσετε. Για παράδειγμα, αν απολαμβάνετε να συνδέεστε με ανθρώπους, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε αυτή σας την ικανότητα για να γίνετε ψυχολόγοι ή να εργαστείτε στον τομέα του marketing. Ομοίως, αν είστε τραγουδοποιός, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη δεξιότητα για να γράψετε μυθοπλασία ή μουσική για διαφημίσεις. Το κλειδί είναι να χρησιμοποιείτε αυτές σας τις δυνάμεις με ένα τρόπο που θα οδηγεί σε αναγνώριση και επιβράβευση του έργου σας.

Ελευθερία
Η ελευθερία σχετίζεται με το μισθό, τα οφέλη και την ευελιξία που χρειάζεστε να για να ζήσετε τη ζωή που θέλετε. Για ορισμένους ανθρώπους, αυτό μπορεί να μεταφράζεται σε υψηλότερες απολαβές που θα τους επιτρέψουν να κάνουν εξωτικές διακοπές. Για άλλους, ελευθερία θα μπορούσε να σημαίνει να εργάζονται όποτε και όπου εκείνοι επιλέγουν. Εδώ πρέπει να ξέρετε τι lifestyle θέλετε και αν η δουλειά σας βοηθά να το ακολουθήσετε.

Παράταξη/Ευθυγράμμιση
Aυτή η τελευταία κατηγορία καλύπτει την κουλτούρα και τις αξίες της εταιρείας όπου εργάζεστε. Αυτό δεν είναι το ίδιο με την αποστολή, προειδοποιεί ο Koloc, αλλά αφορά το κατά πόσο νιώθετε ότι ανήκετε εκεί. Ποια είναι τα πιστεύω και οι προτεραιότητες της εταιρείας και των ανθρώπων με τους οποίους εργάζεστε; Πώς συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλο; Αγκαλιάζονται; Παίρνουν γεύμα μαζί; "Είναι σημαντικό να απολαμβάνετε το να περνάτε χρόνο με τους συναδέλφους και το manager σας", επισημαίνει η Dillon.

Το περιεχόμενο αυτών των κατηγοριών ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η Dillon προτείνει να φτιάξετε μια λίστα με αυτά που έχουν αξία για εσάς και να θέσετε προτεραιότητες. Η λίστα θα σας βοηθήσει να κατευθύνετε τις αποφάσεις σας έτσι ώστε να μπορείτε εκτιμήσετε συγκεκριμένες ευκαιρίες όπως ένας καινούριος ρόλος στη δουλειά σας, μια δουλειά σε διαφορετική εταιρεία ή μια εντελώς καινούρια καριέρα.

Κάντε Υποθέσεις
Αν δεν είστε σίγουροι τι έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς, σκεφτείτε το μέσα στη μέρα ή εβδομάδα εργασίας σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας: τι με έκανε περισσότερο χαρούμενο; Τι με απογοήτευσε πιο πολύ; Μετά, ο Koloc προτείνει να σκεφτείτε μερικές υποθέσεις αναφορικά με το τι έχει το μεγαλύτερο νόημα και ουσία για σας. Θέλω μια δουλειά όπου να δημιουργήσω κάτι, που ο κόσμος θα χρησιμοποιεί καθημερινά. Θέλω μια δουλειά που μου παρέχει ευέλικτο ωράριο. Θέλω μια δουλειά όπου θα υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση με ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Κάντε πειράματα
Μόλις φτιάξετε τις υποθέσεις σας, πρέπει να τις τεστάρετε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό. Μπορείτε, αρχικά, να δοκιμάσετε διάφορα ενώ βρίσκεστε στην τωρινή εργασία σας. "Μπορεί να προσπαθήσετε να πείσετε τον προϊστάμενό σας να σας αφήσει να εργαστείτε για ένα μήνα εξ αποστάσεως". Δοκιμάστε καινούριες δεξιότητες. Αν δεν μπορείτε να κάνετε το τεστ σας εντός της εταιρείας ψάξτε τρόπους έξω από αυτή. "Πηγαίνετε σε διασκέψεις, γίνετε εθελοντές", συμβουλεύει η Dillon. Ένας τρίτος τρόπος να κάνετε τεστ τις υποθέσεις σας είναι μέσω συζητήσεων. Αναζητήστε ανθρώπους που κάνουν αυτό που νομίζετε πως κι εσείς θέλετε να κάνετε και κάντε τους πολλές ερωτήσεις. Ακούστε όσα έχουν να σας πουν προσεκτικά και με κριτική σκέψη.

Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα
Αυτή όλη η διαδικασία δεν θα πρέπει απλά να σας εξυπηρετήσει στην εύρεση της επόμενης εργασίας. Η ερώτηση που πρέπει να θέτετε στον εαυτό σας κατά τον Koloc δεν πρέπει να είναι "Τι δουλειά θέλω να κάνω;", αλλά "Τι ζωή θέλω να έχω;". Σκεφτείτε πού θέλετε να βρίσκεστε σε 5, 10, 20 χρόνια από τώρα. Φυσικά θα πρέπει να απαντήστε σε πιο άμεσα ερωτήματα σχετικά με το τι θέλετε για την τρέχουσα ή την επόμενη δουλειά σας, αλλά κάντε μόνο μέσα στα πλαίσια των πιο μεγάλων και μακροπρόθεσμων στόχων καριέρας σας.

Πηγή: Harvard Business Review

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας