22/6/2015

5 Βήματα για το τέλειο Βιογραφικό Σημείωμα μετά την αποφοίτηση

Καριέρα

Οι σπουδές σας μόλις τέλειωσαν ή τελειώνουν σε λίγο καιρό και εσείς θα πρέπει να βγείτε στην αγορά εργασίας και να αναζητήσετε τη δική σας θέση σ' αυτή. Η σύνταξη ενός βιογραφικού σημειώματος δεν είναι όσο εύκολη και απλή ακούγεται. Παρακάτω θα βρείτε 5 απλά αλλά σημαντικά βήματα για να έχετε ένα επιτυχήμενο και κατά συνέπεια αποτελεσματικό CV στα χέρια σας, που θα λειτουργήσει καταλυτικά στην αναζήτηση και εύρεση εργασίας.

Προσαρμόστε το CV σας - πάντα να είναι μικρό
"Το feedback που παίρνουμε από τους εργοδότες δείχνει πως προτιμούν πιο ζωηρή και ταυτόχρονα πιο λακωνική γλώσσα σε ένα βιογραφικό. Οι μεγάλες παράγραφοι κειμένου μπορεί να τους κάνει πραγματικά να βαρεθούν και ρισκάρετε να προσπεράσουν πολύ γρήγορα το βιογραφικό σας. Οι κουκκίδες (bullet points) είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δώσετε πληροφορίες ξεκάθαρα και συνοπτικά", εξηγεί η Caroline Thorley από το Birmingham City University.

Πρέπει να θυμάστε πως οι υπεύθυνοι προσλήψεων προσωπικού, καθώς και οι εργοδότες βλέπουν ένα τεράστιο όγκο βιογραφικών σημειωμάτων σε καθημερινή βάση. Κατά συνέπεια, ο χρόνος που σας αναλογεί για να κάνετε καλή εντύπωση είναι πάρα πολύ μικρός. Οπότε, διατηρήστε συνοπτικό το περιεχόμενό του βιογραφικού σας, επί του θέματος και προσαρμόστε το σύμφωνα με τη θέση για την οποία κάνετε αίτηση. "Αν αποφοιτήσατε πρόσφατα, καλό είναι το CV σας να μην ξεπερνά τις δύο σελίδες Α4", αναφέρει η Annie Peate της CIPD.

Δημιουργήστε ένα όνομα με συνέπεια και σταθερότητα
Σε μερικές βιομηχανίες, το να δημιουργείς ένα online ή ένα video CV μαζί με μια κλασική μορφή βιογραφικού, μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμο. Παρομοίως, η καλή κατανόηση των κοινωνικών δικτύων (social media) και μια δυνατή διαδικτυακή παρουσία μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα την αίτησή σας.

"Η συμβουλή μου προς τους φοιτητές είναι να διασφαλίζουν πάντα τη συνέπεια σε όλες τις αιτήσεις τους και τις ιστοσελίδες, έτσι ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους και να προωθούν τις ίδιες λέξεις - κλειδιά", σημειώνει η Caroline Thorley. "Οι φοιτητές πρέπει να σκέφτονται συνολικά το όνομά τους (brand) και να μπορούν να το διαχειρίζονται τόσο έντυπα όσο και online."

Μην περιμένετε μέχρι να αποφοιτήσετε: χτίστε από τώρα τα δίκτυα και τους κύκλους σας
"Γιατί να περιμένετε μέχρι την αποφοίτησή σας; Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για να λάβετε πολύ καλή εργασιακή εμπειρία, ενώ είστε ακόμη στο Πανεπιστήμιο. Επιδιώξτε ευκαιρίες εντός της φοιτητικής κοινότητας ή ακόμη οργανώστε και προωθήστε εκδηλώσεις, που εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε"., επισημαίνει ο John Cusworth, επικεφαλής των συμπράξεων της Gradcore.

Ο Jon Gregory, συγγραφέας του βιβλίου "Winning That Job" και συντάκτης του win-that-job.com, συμφωνεί πως πρέπει να αρχίσετε να δικτυώνεστε από τώρα που ακόμη σπουδάζετε. "Μην προσδοκάτε από τις δουλειές να σας χτυπήσουν την πόρτα: βγείτε έξω και ενεργά προσεγγίστε ανθρώπους που εργάζονται σε θέσεις που θα σας ενδιέφεραν".

"Προσπαθήστε να δημιουργήσετε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους, ρωτήστε τους με ποιο τρόπο πήραν τη συγκεκριμένη δουλειά, πείτε τους ότι ψάχνετε κάτι τέτοιο και ρωτήστε τους αν γνωρίζουν με ποιον πρέπει να μιλήσετε ή αν γνωρίζουν για επερχόμενες κενές θέσεις. Προσπαθήστε να προσεγγίσετε πραγματικούς ανθρώπους - οι περισσότεροι θα επικροτήσουν την πρωτοβουλία σας και θα θελήσουν να σας συμβουλεύσουν."

Κάθε εργασιακή εμπειρία είναι σχετική
Αν η εργασιακή σας εμπειρία είναι σε διαφορετικό κλάδο από αυτό στον οποίο κάνετε αίτηση, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να την αφαιρέσετε από το βιογραφικό σας σημείωμα. Μπορεί να έχετε αποκομίσει αξιόλογες δεξιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μια άλλη βιομηχανία: επικεντρωθείτε σε αυτές και προσπαθήστε να τις συσχετίσετε με το ρόλο για τον οποίο κάνετε αίτηση.

Μην ξεχνάτε την εθελοντική εργασία. Ο Paul Young πιστεύει πως ο εθελοντισμός είναι σημαντικός καθώς, "δείχνει τα ενδιαφέροντά σας πέρα από το αντικείμενο των σπουδών σας και είναι σίγουρο πως θα έχετε κερδίσει ουσιώδεις ικανότητες".

Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις
Γράψτε με τέτοιο τρόπο το CV σας που να λέει μια ιστορία, επισημαίνει ο Jon Gregory. "Μην λέτε, 'Είμαι παθιασμένος γι' αυτό' ή 'Είμαι πολύ καλός σ' εκείνο...' Δείξτε το! Δείξτε πρόοδο και συμπεριλάβετε παραδείγματα που επιτρέπουν στα φυσικά σας ταλέντα, την εμπειρία σας και τον ενθουσιασμό σας να φανούν. Αφήστε τον υπεύθυνο προσλήψεων να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είστε τέλειος, παθιασμένος με τη δουλειά και εξαιρετικός."

Πηγή: The Guardian