18/06/2015

Δυσλεξία: Η γραμματοσειρά που προσομοιώνει το πώς είναι να έχει κάποιος μαθησιακές δυσκολίες

Εκπαιδευτικά Νέα

Στο χώρο της διαφήμισης, οι περισσότερες καμπάνιες είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να μπορούν να διαβαστούν με ευκολία από τον καθένα είτε από μακρινή είτε από κοντινή απόσταση.

Τα στοιχεία της γραμματοσειράς του γραφίστα Daniel Britton είναι τόσο ευκρινή έτσι ώστε όταν ενωθούν για το σχηματισμό ολοκληρωμένων προτάσεων να είναι μια πραγματική πρόκληση το να διαβαστούν οι λέξεις για να φανεί ακριβώς πόσο δύσκολη και άβολη μπορεί να είναι η δυσλεξία.

Ο Britton, θεωρώντας πως η δυσλεξία είναι παρεξηγημένη και η έρευνα στο πεδίο της είναι ελλιπής, σχεδίασε μια γραμματοσειρά και αυτές τις εικόνες στο τελευταίο έτος του πανεπιστημίου, ώστε να γνωστοποιήσει περισσότερο την κατάσταση.

Ο Britton έσπασε το κάθε γράμμα σε κομμάτια και μετακίνησε τα τμήματά του για να είναι δυσκολότερο να διαβαστεί αμέσως. Daniel Britton

Ο κόσμος σκέφτεται για τους δυσλεκτικούς ανθρώπους "πως είναι ηλίθιοι, τεμπέληδες και δεν προσπαθούν αρκετά", εξηγεί ο Britton στη MailOnline. Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να μιμηθούν τη δυσλεξία, θα κάνουν μερικά γράμματα να μοιάζουν θολά, θα βάλουν ένα "ε" μπρος πίσω και θα δημιουργήσουν κενά μεταξύ των λέξεων. Ο ίδιος, έχοντας δυσλεξία, θεωρεί πως οι καμπάνιες που χρησιμοποίησαν τέτοιες τεχνικές δεν έκαναν την κατάσταση δίκαιη.

"Ο εγκέφαλος των ανθρώπων μπορεί να το προσπεράσει αυτό και να το αποκωδικοποιήσει. Έτσι, οι άνθρωποι μπορούν ακόμη να το διαβάσουν. Είναι σαν να μην έχουν καθόλου δυσλεξία. Για τους περισσότερους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή, τα γράμματα και οι αριθμοί δεν χοροπηδούν στη σελίδα και τα χρώματα παραμένουν ίδια", λεει o Britton. "Είναι απλά μια βλάβη στην επικοινωνία μεταξύ του ματιού και του εγκεφάλου. Μπορείς να δεις την πληροφορία, μπορείς να δεις τέλεια το κάθε γράμμα, αλλά υπάρχει κάτι στο μυαλό που σταματά ή καθυστερεί την επεξεργασία της πληροφορίας."

Για να επιβραδύνει την ταχύτητα ανάγνωσης ενός μη δυσλεκτικού ανθρώπου, ο Britton αφαίρεσε το 40% από τις γραμμές κάθε γράμματος, κάνοντας τις φράσεις πολύ δύσκολο να διαβαστούν.

 

Το αλφάβητο όπως το βλέπει ο Brittion. Daniel Britton

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Dyslexia International, η δυσλεξία επηρεάζει πάνω από 700 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Από τη στιγμή που έχει επίδραση στην ικανότητα ενός ανθρώπου να διαβάζει, να γράφει και να συλλαβίζει, αυτή η μαθησιακή δυσκολία μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή επιτυχία και την αυτοεκτίμηση αυτών των ανθρώπων.

Δεν επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό όλα τα άτομα που έχουν δυσλεξία και για το λόγο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως οι παραπάνω εικόνες αντιπροσωπεύουν απλά τον τρόπο με τον οποίο ο Daniel Britton βλέπει την κατάσταση.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες εικόνες από το project του Daniel Britton στην ιστοσελίδα του.

Πηγή: IFL SCIENCE

Προτεινόμενες σχολές

ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πειραιώς
E-learning Χρημ/κη
Διοικητική & Διοίκηση Έργων
The Future is Yours.
Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
30.000 ανώτερα στελέχη!
Πιστοποιημένα εκπαιδευτικά
προγράμματα από την RTI

Σεμινάρια Α' Βοηθειών
σε Ελλάδα και Κύπρο
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής
2500 σεμινάρια με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες
Επεκτείνουμε τη Γνώση
Συμβάλλουμε στην επιτυχία
Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
Διαβάστε επίσης