15/04/2010

Βραβεύτηκαν οι πιο κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες στο πλαίσιο του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Εκπαιδευτικά Νέα

Με ιδιαίτερη επιτυχία και με αφορμή την απονομή των βραβείων του δεύτερου CR Index στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Απριλίου επίσημη εκδήλωση βράβευσης των 12 εταιρειών που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στον τομέα της Εταιρικής Ευθύνης, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους στην Ελληνική Επιχειρηματική Κοινότητα παρουσία υπουργών και πολικών εκπροσώπων.

Μέσω του CR Index, του πρώτου εθνικού δείκτη εταιρικής ευθύνης, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες- αξιολογητές επιθεώρησαν με βάση τα διεθνή πρότυπα και κριτήρια τις επιδόσεις των επιχειρήσεων στον τομέα της Εταιρικής Ευθύνης και την επίδρασή τους στην κοινωνία, το περιβάλλον, την αγορά και στους εργαζομένους. Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά καθώς για πρώτη φορά εταιρείες βραβεύτηκαν με τη διάκριση GOLD ενώ παράλληλα δόθηκαν έπαινοι για τις τέσσερις βασικές κατηγορίες ΕΚΕ.

Σύμφωνα με το δείκτη, υπάρχουν τέσσερα επίπεδα διάκρισης των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων ενός οργανισμού: Platinum, Gold, Silver και Bronze. Στην Ελλάδα φέτος διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν οι ακόλουθες εταιρίες:
* στην κατηγορία Gold: η Τράπεζα Πειραιώς και η Coca- Cola Τρία Έψιλον.
* στην κατηγορία Silver: η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ΟΤΕ, η Diageo Hellas, η Johnson&Johnson Hellas και η Piscines Ideales
* στην κατηγορία Bronze: η Γένεσις Φάρμα, η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. (Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου), η Κωτσόβολος/ DSGI SOUTH-EAST EUROPE, ο ΟΠΑΠ και η Alpha Bank

Έπαινοι δόθηκαν για τις εξαιρετικές επιδόσεις στον καθένα από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες της εταιρικής ευθύνης:
* Για την αγορά στη Diageo Hellas
* Για το εργασιακό περιβάλλον στη Johnson&Johnson Hellas
* Για την κοινωνία στην Τράπεζα Πειραιώς
* Για το περιβάλλον στη Coca- Cola Τρία Έψιλον

Τη βράβευση των εταιρειών τίμησαν με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία απονομής των βραβείων οι κύριοι Γιάννης Μανιάτης, Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κυριάκος Μητσοτάκης, Τομέαρχης Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Αριστείδης Μπελλές, Πρόεδρος Λέσχης Επιχειρηματικότητας, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, Πρόεδρος ΕΕΔΕ, Γρηγόρης Αντωνιάδης, Πρόεδρος ΣΔΕ και η κα Μπέττυ Τσακαρέστου, μέλος ΔΣ του Ινστιτούτου Επικοινωνίας
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης (CRI – Corporate Responsibility Institute), Δημήτρης Γ. Μαύρος, ανέφερε: «ο CR Index είναι ένα ισχυρό στρατηγικό εργαλείο που βοηθάει τις εταιρείες στην μέτρηση, διαχείριση και δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων που αφορούν τους τέσσερις τομείς που αξιολογεί ο Εθνικός Δείκτης για την Εταιρική Ευθύνη, ήτοι την κοινωνία, το περιβάλλον, την αγορά και το εργασιακό περιβάλλον. Ταυτόχρονα ο δείκτης CRI λειτουργεί και ως μέσο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης μεταξύ αγοράς και επιχειρήσεων. Ιδίως σήμερα σε περίοδο κρίσης και ύφεσης η Εταιρική Ευθύνη αποτελεί αναγκαία πολιτική για όλες τις εταιρείες –μικρές, μεσαίες και μεγάλες- της χώρας»

Την παρουσίαση της Μεθοδολογίας και των Αποτελεσμάτων του δείκτη CRI έκανε ο Αντιπρόεδρος του CR Institute, κ. Νίκος Αυλώνας, ο οποίος εξήγησε τη διαδικασία και παρουσίασε τα συγκριτικά αποτελέσματα.

Μεγάς Χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο ΣΚΑΙ και Χορηγοί η Henkel Hellas και η Pepsico Ήβη, ενώ την επικοινωνιακή κάλυψη είχε αναλάβει η εταιρία Advocate/Burson-Marsteller, η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ και οι εκδόσεις Direction. Υποστηρικτές ήταν το PRC Group/The Management House και το Centre for Sustainability and Excellence (CSE).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ CORPORATE RESPONSIBILITY INSTITUTE
Το Corporate Responsibility Institute (Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, www.cri.org.gr) είναι μία Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία που έχει αναλάβει σε συνεργασία με το BITC (Business in the Community) την αποκλειστική εκπροσώπηση του CR Index στην Ελλάδα. Στόχος είναι να παρέχει στις Ελληνικές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς το πιο αναγνωρισμένο εργαλείο αξιολόγησης και σημείο αναφοράς για την αναγνώριση των επιδόσεών τους σε θέματα ΕΚΕ με βάση διεθνή κριτήρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ CORPORATE RESPONSIBILITY INDEX ΚΑΙ ΤΟ BUSINESS IN THE COMMUNITY
Το BITC, υπό την προεδρία του Πρίγκιπα της Ουαλίας, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) και υποστηρίζει εδώ και 26 χρόνια κορυφαίους οργανισμούς και επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να ενσωματώσουν καλές πρακτικές στις λειτουργίες τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναπτύξει το CR Index, το οποίο αποτελεί Εθνικό Δείκτη και κορυφαίο σημείο αναφοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, για την συγκριτική αξιολόγηση επιχειρήσεων ως προς τις επιδόσεις τους στον τομέα της ΕΚΕ και πιο συγκεκριμένα στους τέσσερις βασικούς πυλώνες της: Εργαζόμενοι, Περιβάλλον, Κοινωνία και Αγορά.

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας