9/3/2010

Τι είναι το Brain Gym?

Εκπαιδευτικά Νέα

Το Brain Gym® είναι ένα πρόγραμμα σωματικών ασκήσεων που τονώνουν τη μαθησιακή ικανότητα.

Περιλαμβάνει 26 εύκολες, διασκεδαστικές και στοχευμένες δραστηριότητες που επιφέρουν γρήγορες και συχνά εντυπωσιακές βελτιώσεις στη συγκέντρωση, τη μνήμη, την ανάγνωση, το γράψιμο, την οργάνωση, τον τρόπο που ακούει κανείς με προσοχή, το συντονισμό των κινήσεων και άλλα. Το Brain Gym®αναπτύσσει τις νευρωνικούς οδούς του εγκεφάλου με τον τρόπο που το κάνει η Φύση: μέσω της κίνησης.

Εκπαιδευτική Κινησιολογία – η μάθηση μέσω της κίνησης – δημιουργήθηκε από τον Dr Paul E. Dennison και την Gail E. Dennison από τις εκτενείς τους έρευνες σε θέματα όπως η εκπαίδευση, η λειτουργία του εγκεφάλου, η ψυχολογία και η εφαρμοσμένη κινησιολογία. Βασιζόμενος στην κατανόηση που είχε για την αλληλεπίδραση της σωματικής ανάπτυξης, της απόκτησης της γλώσσας και της ακαδημαϊκής επιτυχίας, ο Paul Dennison δημιούργησε μια σειρά από απλές και ταυτόχρονα αποτελεσματικές δραστηριότητες που βοηθούν τη μάθηση. Οι τεχνικές αυτές διδάσκονται πλέον σε ένα πλήθος σχολείων – ιδιωτικών και δημόσιων, επιχειρήσεων και αθλητικών ομάδων. Ενώ υπάρχουν δημοσιευμένες έρευνες που δείχνουν την αποτελεσματικότητά του.

Ο Dr Dennison ήταν εκπαιδευτικός όλη του τη ζωή. Η επαναστατική του προσέγγιση εξελίχθηκε μέσα από το προσωπικό ενδιαφέρον και ενασχόληση με τη λειτουργία του εγκεφάλου και την πειραματική ψυχολογία. Το 1982 ανακάλυψε τον Επαναπροσδιορισμό της Αμφιπλευρικότητας του Dennison και άρχισε να εστιάζει στον πληθυσμό των ενηλίκων. Το πρόγραμμα χρησιμοποιείται εξίσου αποτελεσματικά σε επιχειρήσεις, σε αθλητικές ομάδες, στις τέχνες και στα σχολεία. Περιλαμβάνονται συγκεκριμένες στρατηγικές για την ανάγνωση, το γραφή, την ορθογραφία, τα μαθηματικά, την επικοινωνία και την οργάνωση.

Πολλές από τις δραστηριότητες του Brain Gym® αναπτύχθηκαν από τη γνώση του Dr Dennison σχετικά με τη σχέση που υπάρχει μεταξύ κίνησης και αντίληψης, και την επίπτωση αυτών επί της λεπτής κινητικότητας και των ακαδημαϊκών δεξιοτήτων. Άλλες, τις έμαθε κατά την προετοιμασία του για μαραθωνοδρόμος, την μελέτη του σε θέματα της εκπαίδευσης της όρασης, του Jin Shin Juitsu (μια μορφή δακτυλοπιέσεων) και της Εφαρμοσμένης Κινησιολογίας.

Ορισμένες από τις βελτιώσεις που επιφέρει το Brain Gym® για τον μαθητή ή τον ενήλικα περιλαμβάνουν:
• Αύξηση της αυτό-εκτίμησης
• Ικανότητα αυτό-παρακίνησης – self motivation
• Πώς να εντοπίζετε και να αποφεύγετε το στρες
• Διατήρηση ή βελτίωση του συντονισμού των κινήσεων και της σωματικής δραστηριότητας.
• Ενεργοποίηση του εγκεφάλου μέσω της κίνησης
• Πιο εύκολη και αποτελεσματική ανάγνωση, γραφή, μαθηματική σκέψη, ικανότητα ανάλυσης και σύνθεσης.

Μαρία Καρακωστάνογλου, Brain Gym® consultant/Instructor

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε: Σεμινάριο Brain Gym - Αθήνα.

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας