27/09/2011

Αλλαγή καριέρας: dream, plan, act!

Καριέρα

Γράφει η Δήμητρα Καρατώλου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Προσωπικής Ανάπτυξης, HR Passport

Κρίση και αλλαγές
Η κρίση μέσα από τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που φέρνει μαζί της δημιουργεί και ευκαιρίες μάθησης. Μία από αυτές έχει προκύψει από το ότι αναδείχθηκε έμπρακτα η σχετικότητα των εννοιών ασφάλεια και μονιμότητα. Τίποτα δεν κρατάει για πάντα, είναι νόμος της φύσης. Άρα πώς θα μπορούσαν να διαρκέσουν εσαεί και οι επαγγελματικές επιλογές μας, τα προνόμια, η βολή μας; Η ζωή έχει διακυμάνσεις και είναι απρόβλεπτη. Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν την πρωτοβουλία να αλλάξουν επάγγελμα, μπαίνοντας σε διαδικασία αυτογνωσίας ώστε να ανακαλύψουν και να κυνηγήσουν τις πραγματικές επιθυμίες τους. Άλλοι, ενώ νιώθουν ότι δεν καλύπτονται από το επάγγελμά τους, χρειάζονται μια σπρωξιά, για να ξεκινήσουν την ενεργό αναζήτηση. Πολλοί πλέον αναγκάζονται από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας να αναζητήσουν μια νέα προοπτική. Σε κάθε περίπτωση, αντλώντας και από τη δική μου εμπειρία επαγγελματικών αλλαγών και από τις εμπειρίες πελατών της HR Passport, όποιος τολμά να ψάξει βρίσκει, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό!

«Πρόβλημα προκύπτει όχι όταν δεν έχουμε χρήματα, αλλά όταν δεν έχουμε ιδέες!»
Βασική αρχή του career coaching, της συμβουλευτικής για τη σταδιοδρομία, είναι ότι όλοι έχουμε μέσα μας τις απαντήσεις για τα διλήμματα και τους δισταγμούς μας. Ξέρουμε σε τι έχουμε κλίση και τι μας ευχαριστεί, όμως συχνά δεν μπορούμε να το δούμε, επηρεασμένοι από τους φόβους μας κυρίως σχετικά με αποτυχία, αρνητική κριτική, απόρριψη. Μέσω του διαλόγου, μέσω δυνατών ερωτήσεων και δημιουργικών ασκήσεων ένας έμπειρος και καταρτισμένος career coach δρα ως συμπαίκτης στον εντοπισμό των απαντήσεων. Ένα ρητό λέει ότι «πρόβλημα προκύπτει όχι όταν δεν έχουμε χρήματα, αλλά όταν δεν έχουμε ιδέες». Ναι, να πατάμε στη γη και να ενημερωνόμαστε για το τι γίνεται στην αγορά, αλλά αν την αφήσουμε να μας καθορίσει, τότε υπάρχει κίνδυνος να παραλύσουμε. Όταν με ρωτούν ποιο επάγγελμα θα έχει δουλειά στο μέλλον, μπορώ να αναφερθώ σε τάσεις, αλλά κανείς μας δεν μπορεί πραγματικά να προβλέψει την πορεία της αγοράς. Βρες τι θέλεις και θα έχεις ισχυρό κίνητρο να βρεις και τα βήματα προς το στόχο!

Αυτογνωσία, δύναμη και σχέδιο δράσης
Το ψυχικό σθένος φέρνει και τη διάθεση για δράση. Εφόσον οι σημαντικές αποφάσεις συνδέονται άμεσα με την αυτογνωσία, είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής να φροντίζουμε να περνάμε χρόνο και με τον εαυτό μας. Για πολλούς είναι σημαντικό και ένα διάλειμμα, μια υγιής αποχή από τα της αγοράς για λίγο ή και περισσότερο. Άλλο αποστασιοποίηση, άλλο παραίτηση ή αναβλητικότητα. Ως προς το ψυχικό κομμάτι ως coach δίνω μεγάλη έμφαση στον εντοπισμό των παραμέτρων που μπλοκάρουν την αλλαγή, στους φόβους πραγματικούς και μη, αλλά και παράλληλα στις αυθεντικές επιθυμίες και στις δυνάμεις που κινητοποιούν προς δράση. Ας μην ξεχνάμε πόση δύναμη μπορούμε να βρούμε στα πραγματικά δύσκολα. Πρακτικά, εφόσον εντοπίσουμε τα θέλω, με στρατηγική σκέψη καταστρώνουμε το σχέδιο δράσης με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες κινήσεις, καλοσχεδιασμένα βήματα και όχι παράτολμα άλματα.
Επίσης η αλλαγή καριέρας, ποτέ δεν είναι ξεκίνημα από το μηδέν, γιατί έχουμε ήδη χτίσει και δεξιότητες που θα μας φανούν χρήσιμες και εμπειρίες και δίκτυο γνωριμιών. Αν έχουμε ξεκαθαρίσει μέσα μας την αλλαγή, εκπέμπουμε και αυτοπεποίθηση για αυτή την κίνηση. Πριν μία πιθανή συνέντευξη είναι σημαντικό να έχουμε εξηγήσει στη συνοδευτική επιστολή την επιθυμία για αλλαγή πορείας. Προσοχή στη διαφορά του «εξηγώ» από το «απολογούμαι». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θα πρέπει να αναφερθούμε και σε ήδη αποκτηθείσες εμπειρίες και δεξιότητες που θα χρησιμεύσουν και στο νέο επάγγελμα και να μιλήσουμε για το όραμά μας, το στόχο μας με σαφήνεια.

Άνθρωποι που άλλαξαν καριέρα
Είναι πιο εύκολη η αλλαγή καριέρας για ένα έμπειρο στέλεχος ή για έναν νέο επαγγελματία: Κατ’ εμέ δεν υπάρχει κανόνας. Και από τους πελάτες που έρχονται με αυτό το ερώτημα και στο πλαίσιο σχετικού σεμιναρίου που πραγματοποιήσαμε είχα την ευκαιρία να ζήσω πολλούς συμμετέχοντες, με διαφορετικές θέσεις εργασίας, σπουδές και ηλικίες. Είναι άραγε πιο εύκολο για έναν απόφοιτο να αλλάξει κατεύθυνση αμέσως μετά το πέρας των σπουδών του; Άρα χωρίς πολλά να ρισκάρει, αλλά και χωρίς εμπειρία και δίκτυο γνωριμιών; Ή για ένα έμπειρο στέλεχος που έχει οικογένεια, έχει χτίσει ήδη ένα όνομα και τρόπο ζωής; Η ώρα της αλλαγής είναι υποκειμενική. Έχω δει στελέχη πολυεθνικών που εργάζονταν σε φρενήρεις ρυθμούς να αλλάζουν τελείως τρόπο ζωής, να ανοίγουν δικό τους κατάστημα σε νησί ή να ασχολούνται με εναλλακτικές θεραπείες. Δικηγόρο που στα 40 της αποφάσισε να ξανασπουδάσει, έχοντας ήδη οικογένεια και δύο παιδιά, και πλέον είναι πολύ επιτυχημένη ψυχοθεραπεύτρια. Οικονομολόγο που στράφηκε αμέσως μετά τις σπουδές του στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και στη συμβουλευτική μαθητών σε υποβαθμισμένες περιοχές. Μαθηματικό που έγινε οινοποιός. Οι περιπτώσεις είναι πάρα πολλές, όλοι έχουμε και στα περιβάλλοντά μας ανάλογα παραδείγματα. Και δεν ξεκίνησαν όλες οι αλλαγές από επιλογή, αλλά και από ανάγκη που οδήγησε στην επιλογή. Κοινό γνώρισμα πάντως όλων των περιπτώσεων που προανέφερα είναι η αστείρευτη διάθεση για μάθηση και εξερεύνηση. Αυτό δεν είναι και η ζωή άλλωστε;

Περισσότερες Πληροφορίες για το πώς μπορούμε να σας βηθήσουμε στους επαγγελματικούς σας στόχους επισκεφτείτε μας πατώντας HR Passport.