18/07/2011

Χρηματοδότηση για ελληνικά web start-ups από τη HackFwd

Καριέρα

Είσαι developer; Ξέρεις μήπως και άλλους κι έχεις και μια ιδέα που θες να μετατρέψεις σε επιχείρηση; Η Γερμανική HackFwd μπορεί να επενδύσει στην ιδέα-ομάδα σου έως και 191.000 Ευρώ! Η HackFwd, μια pre-seed εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών με έδρα τη Γερμανία, ξεκινά τη δράση της στην Ελλάδα και δέχεται προτάσεις από ελληνικές start-ups που χρειάζονται χρηματοδότηση μέχρι €191.000 (ανάλογα με τον αριθμό των ιδρυτών)! Ιδρυτής της HackFwd είναι ο Lars Hinrichs, επίσης ιδρυτής και πρώην CEO του Xing που έχει χαρακτηριστεί και Young Global Leader από το World Economic Forum. Μαζί του είναι, μεταξύ άλλων, οι Jean Paul Schmetz (Advisor, Hubert Burda Media), Marco Börries (Ιδρυτής, StarOffice γνωστό ως OpenOffice) και Michael Jackson (πρώην COO, Skype). Ένα δυναμικό team ανθρώπων με μεγάλη εμπειρία στο χώρο.

Η διαφορετικότητα της HackFwd σε σχέση με άλλα αντίστοιχα προγράμματα χρηματοδότησης είναι πως έχει αναπτύξει ένα έξυπνο σύστημα Referrers σε διαφορετικές χώρες τις Ευρώπης που έχουν τον ρόλο του "συνδέσμου" μεταξύ της εταιρείας και των υποψήφιων startupers. Συγκεκριμένα, για να υποβληθεί μια πρόταση στην HackFwd θα πρέπει να περάσει μέσα από έναν από τους Referrers. Εφόσον ο Referrer κρίνει ότι η πρόταση κινείται κοντά στην επενδυτική φιλοσοφία της HackFwd την προωθεί στην εταιρεία, η οποία και θα αποφασίσει τελικά αν θα προχωρήσει σε επένδυση ή όχι. Υπάρχουν μέχρι στιγμής 22 Referrers σε όλη την Ευρώπη, από τη Νορβηγία και τη Φιλανδία, μέχρι την Κροατία και την Ιταλία.

Από τον Ιούνιο του 2011, οι Referrers της HackFwd είναι πλέον 23. Ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, ιδρυτής του Online Media Away.gr και Curator του TEDxAthens αναλαμβάνει την εκπροσώπηση της HackFwd για την Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη (ιδιαίτερα για τις χώρες στις οποίες η HackFwd δεν έχει ακόμα κάποιον Referrer). Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ιδιαίτερα θετική καθώς η Ελλάδα γίνεται μόλις η δεύτερη μεσογειακή χώρα μετά την Ιταλία στην οποία η HackFwd τοποθετεί Referrer. Ο David Bizer, Talent Geek της HackFwd και υπεύθυνος για το Referrers Program της επενδυτικής εταιρείας, δήλωσε σχετικά: “Αν και γνωρίζουμε τη δύσκολη φάση την οποία περνάει η Ελλάδα, η ιστορία έχει δείξει πως κατά τη διάρκεια πολύ δυσμενών οικονομικών συγκυριών, έχουν γεννηθεί μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες. Στη HackFwd είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες και την ποιότητα και το ταλέντο που έχει η Ελλάδα και κατ' επέκταση τη ευκαιρία να χτίσουμε σπουδαίες Ελληνικές web startups.”

Στο πρώτο χρόνο ζωής της (από τον Ιούνιο του 2010 που ιδρύθηκε), η HackFwd έχει προχωρήσει ήδη σε 9 επενδύσεις σε start-ups από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα από τα σπουδαιότερα πλεονεκτήματα της διαδικασίας χρηματοδότησης είναι η διαφάνεια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν από τώρα το συμβόλαιο το οποίο θα υπογράψουν όταν με το καλό προχωρήσει η επένδυση. Το συμβόλαιο ονομάζεται "The Geek Agreement" και μπορούν να το βρουν εδώ. Επίσης εδώ υπάρχουν και αναλυτικές πληροφορίες για το τι αναζητά / δίνει η HackFwd στις επενδυόμενες εταιρείες.

Τι χρηματοδοτείται:

Τι ψάχνει;

Η HackFwd είναι ένα καθαρά product-oriented pre-seed fund. Το λέει και το όνομά της άλλωστε, "Hack". Συνεπώς η δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα έχει να κάνει με αναζήτηση υψηλού επιπέδου developers με έξυπνες και πρωτότυπες ιδέες. Είναι απαραίτητο επίσης η start-up να έχει και ένα πρώτο business plan με τη βασική ιδέα, την αγορά στην οποία θέλει να κινηθεί και ξεκάθαρους τρόπους για να βγάλει λεφτά το προϊόν της. Η HackFwd έχει μάλιστα φτιάξει ένα ειδικό online tool το οποίο θα βοηθήσει τις start-ups να στήσουν τις βασικές παραμέτρους ενός business plan, εντελώς δωρεάν. Ονομάζεται Phase2generator και θα το βρείτε εδώ.

Τι δίνει/παίρνει;

Έως €191.000 ανάλογα με τoν αριθμό των ιδρυτών. Εάν είναι ένας, θα πάρει €91.000, εάν είναι δύο €141.000, ενώ αν είναι τρεις €191.000. Η HackFwd θα πάρει το 27% της εταιρίας, ενώ ένα 3% πηγαίνει στους ανθρώπους που βοήθησαν την start-up (Referrers/Advisors). Οι ιδρυτές της start-up θα είναι οι "κύριοι" της ιδέας τους με το 70% της εταιρείας. Μαζί όμως με τη χρηματοδότηση θα τους προσφερθεί και μία άλλη σημαντική υπηρεσία: βοήθεια σε όλα τα νομικά και οικονομικά θέματα της start-up αλλά και πρόσβαση σε ένα από τα καλύτερα δίκτυα Mentors και Experts στην Ευρώπη.

Περισσότερες Πληροφορίες: Start up Greece

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας